(Scroll for English)
Egentlig heter disse småkakene «Bruna Bröd» og er svenske, men for at tittelen ikke skulle misforstås med brød så har jeg gitt dem nytt navn for anledningen. Jeg har fått disse hver eneste jul gjennom oppveksten, og siden jeg flyttet hjemmefra har jeg alltid bakt dem selv i desember. De er ikke tradisjonelle jule-småkaker her til lands, men for meg er de helt uunnværlige på denne tiden av året. Oppskriften har vært nedarvet i flere generasjoner på min mormors side (hun var svensk), så den er helt spesiell for meg. Siden jeg ble voksen har jeg lagt til meg vanen å gjøre som jeg husket at de voksne gjorde da jeg var barn; nemlig «doppa i kaffet»... Disse snippene er som skapt for kaffe-dypping!
The original name is actually «Bruna Bröd» («Brown breads» in Swedish), but I've given these biscuits a new name here to avoid misunderstandings. I grew up eating these every single Christmas, and now I make them myself every December. They aren't traditional Christmas cookies here in Norway, but to me there is no Christmas without them.
The recipe has been handed down for generations on my maternal grandmother's side (she was Swedish), and that makes it very special to me. Since growing up to be an adult I've started doing what I rememeber the grown-ups did when I was a little girl; dunking them in coffee... You can't find more dunk-friendly biscuits than these!
Du trenger:
200 g smør, mykt/romtemperert
200 g sukker
1 eggehvite
1 ss lys sirup
1 ½ ts natron
1 ss vaniljesukker
400 g hvetemel
Sett ovnen på 200 C.
Rør sammen smør og sukker, tilsett resten av ingrediensene og bland sammen til du har en deig.
You'll need:
200 grams butter, softened
200 grams sugar
1 egg white
1 tbsp golden syrup
1 ½ tsp bicarbonate of soda
1 tbsp vanilla sugar (or 1 tsp real vanilla extract)
400 grams plain flour
Preheat your oven: 200 C/390 F.
Cream the butter and sugar, add the rest of the ingredients and mix until everything is combined and the dough is quite firm.
Rull deigen i tynne lengder, ca 8 lengder fordelt på to stekebrett med bakepapir:
Roll into «ropes», about 8 alltogether, 4 on each baking tray (lined with baking paper):
Stek i ovnen ca 10 minutter, eller til de er blitt gyldne.
Ta brettet ut og skjær umiddelbart lengdene opp i biter, på skrå.
Ha snippene over på en rist og avkjøl.
Bake in the oven for about 10 minutes, or until golden.
As soon as the trays are out of the oven, cut into pieces on the diagonal.
Then transfer to a wire rack to cool.
Advarsel: deigen her er utrolig god... Guttene smakte så mye på deigen at når kakene var ferdige i ovnen var de ikke interessert lenger! (Og mor sjøl smaker også ganske mange ganger underveis, men når guttene ikke ser, da...;)
Warning: the dough here is so incredibly good... The boys had so much dough that when the biscuits were done in the oven they were no longer interested... (And Mum is tasting quite a lot as well, but only when the boys can't see, of course... ;)
Edvin (2 1/2) koser seg med kakedeig på vispen...
Edvin (2 1/2) is enjoying the cookie dough left on the whisk...
åh, va fina. Jag gjorde dessa
SvarSletthttp://www.ovanligtgott.se/2010/12/pepparkaksgrissini-med-adelostkram.html
Hei, Magne fra VG Nett her. Nå ligger innlegget ditt på VG Nett under Lesernes VG. God helg :-)
SvarSlettTusen takk. Jeg orker ikke kjevlekaker og liker lettvinte småkakeoppskrifter til jul (fordi jeg er makelig anlagt.) Så denne tar jeg :-)
SvarSlettDe ser kjempegode ut, hvis jeg får tid til overs, skal jeg lage de...Det begynner å nærme seg JUL ♥
SvarSlettTUSEN takk til deg Magne!!!
SvarSlettTakk også dere andre for veldig hyggelige kommentarer :-D
disse kakene har ett annet navn også.. .I Nord-Norge kalles de for Colakaker :D
SvarSlettIngen jul uten disse :)
Brune pinner kalles de på Vestlandet :-)
SvarSlettKalles for brune pinner så østlandet også, har akkurat bakt de i dag faktisk :)
SvarSlettArtig å høre at de eksisterer under flere "dekknavn" - rart også at jeg aldri har sett dem hjemme hos noen andre før! Jeg synes disse smaker så utrolig mye bedre enn mange av de tørre julesmåkakene.
SvarSlettSå morsomt å finne link til bloggen din på VG Maria :)
SvarSlettEr smått innom og kikker. Vi har også bakt disse, har nok smakt dem hos dere da vi var små. Lurer på om vi ikke bakte disse på skolen et år?? Gode er de!
Ha ei trivelig førjulstid!
Klæm
Endelig ei oppskrift også jeg kan klare, å med bilder underveis må det jo bare bli supert. Herlig at jeg fant denne siden :)) God Jul
SvarSlettJeg har bakt brune pinner, de er med hakkede mandler og perlesukker på. Ellers er det samme oppskrift, men litt mindre mel. Brune pinner har min mor bakt til hver eneste jul så lenge jeg kan huske.
SvarSlettJeg har også bakt kolakaker, min oppskrift er uten egg men med minst 5 ss sirup. Da får man skikkelig smak av karamell (kola).
Nydelige, og lettvindt. :)
Hei:)
SvarSlettHar lyst å lage disse idag, de ser kjempegode ut. Noen som har prøvd å fryse disse ned fram til jul eller holder de seg bra i en tett boks?
Hei, de så ganske lekre ut!!!nam nam !!
SvarSlettJeg lurte på om de er det samme som cola kaker?
Takk for koselige kommentarer!
SvarSlettJeg fryser dem hvert år og tar ut etterhvert som behovet melder seg, de holder seg lenge der :)
Leon, det kan virke som disse er ganske like en type småkake som kalles kola-kaker, men kola-kaker har mer sirup i seg (for å få en mer fyldig karamellsmak.
Jeg lager en annen variant som ligner, og som er hakkede nøtter og perlesukker på. Oppskrift kommer i dag :)
blei kjempegode! dryssa litt kanel på ein stanga, det var herlig!
SvarSlett(eg var såå innstilt på å lage desse, at eg tok eins ærend turen til naboen for å tigge natron nå i kveld hehe!)