(Scroll for English)
Som tittelen tilsier så kommer denne oppskriften fra min farmor. Selv om hun ikke lever lengre så kan jeg minnes henne ved å bake denne kaken, som hun kalte «Tropisk Aroma». Det er nok krydderene som gjorde aromaen «tropisk», for da hun laget den på 40- og 50-tallet var ikke kanel og muskat like dagligdags som de er i dag. Pappa har fortalt at han husker godt når han var en gutt og farmor laget Tropisk Aroma, at han kan se henne for seg der hun måler opp kaffen til glasuren. Jeg er og blir en nostalgiker, og jeg elsker oppskrifter med sjel og historie, så denne kaken gir meg varme og positive vibber :) Jeg har endret orginalen en liten smule for at oppskriften skal passe inn med dagens utstyr og ingredienser, bl.a sto det "en tanke salt" i farmors bok (sjarmerende i seg selv!) og en hel teskje malt muskat. Jeg synes nyrevet muskatnøtt gir en "friskere" smak, men da trenger man bare en kvart teskje.
Kanskje noe å lage til helgen? Denne kan fint stå et par dager uten at den smaker noe dårligere av den grunn, hendig å ha tilgjengelig hvis det stikker innom uventede gjester :)
As you understand from the title, this is my (paternal) grandmother's recipe. Even though she's no longer with us, I can remember her by making this cake which she called "Tropical Aroma". I suppose it's the spices that made it "tropical" for a Norwegian lady in the 40s and 50s; cinnamon and nutmeg weren't as common in everyday cuisine as they are today. My father has told me that he remembers when he was a boy and my grandmother made this cake, he can still picture her measuring out the coffee for the icing. I am and will always be a nostalgic person - I love recipes with a story behind it, and this cake gives me warm and positive wibes :) The original is just a tad adjusted to today's equipment and ingredients, in granny's book the recipe said "a thought of salt" (charming in itself!) and one whole teaspoon of ground nutmeg. I think freshly grated nutmeg gives a more "fresh" taste, but then you'll only need a quarter of a teaspoon.
Maybe something for the weekend? This keeps well for a few of days, quite convenient to have at hand if unexpected visitors should come knocking at your door :)
Du trenger:
115 g smør
150 g sukker
2 egg
275 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 klype salt
2 dl melk
¼ ts nyrevet muskatnøtt
1 ts kanel
1 1/2 ss kakaopulver
2 springformer, ca 20 cm i diameter
Glasur:
4 ss smør
2 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
2 ss kaffe
275 g melis
Du trenger også en varm ovn: 175 C.
You'll need:
115 grams (1 stick) butter, softened
150 grams sugar
2 eggs
275 grams plain flour
1 1/2 tsp baking powder
a pinch of salt
200 ml milk
1/4 tsp freshly grated nutmeg
1 tsp ground cinnamon
1 1/2 tbsp unsweetened cocoa powder
2 springform tins (or sandwich tins), approx. 20 cm diameter
Icing:
4 tbsp butter, softened
2 tbsp cocoa powder
1 tsp vanilla extract or vanilla sugar
2 tbsp coffee
275 grams icing sugar
You'll also need a warm oven: 175 C/350 F.
Ha smør og sukker i en bolle, visp godt til det blir lyst og luftig:
Place the butter and sugar into a bowl, whisk until light and fluffy:
Tilsett eggene, og visp til de er godt blandet inn:
Add the eggs and whisk until thoroughly incorporated:
Tøm oppi halvparten av melken og visp litt til:
Add half the milk and whisk again:
Ha mel, bakepulver, salt, kanel og muskat i en bolle. Ta halvparten av dette oppi sammen med smørblandingen, og visp/rør til alt er blandet:
Place the flour, salt, cinnamon and nutmeg in a bowl. Add half of this into the butter mixture, and whisk until combined:
Så gjør du det samme en runde til, altså ha i resten av melken - visp, ha i resten av melet - visp.
Ha 2/3 av røren over i en av formene, jevn til overflaten så godt det går:
Then do the same again, add the rest of the milk - whisk, add the rest of the flour - whisk.
Scrape out 2/3 of the batter into one of your tins, smoothing the surface:
Tilsett kakaopulveret til den resterende 1/3 av røren, og bland godt:
Add the cocoa powder to the remaining 1/3 of the batter, mix well:
Ha sjokoladerøren over i den andre springformen:
Scrape the chocolatey batter into the other tin:
Sett begge formene i ovnen.
Ta ut formen med sjokoladekake etter ca 20 minutter, mens du lar den lyse (litt tykkere) kaken stå i ytterligere 10 minutter. Avkjøles på rist.
Put both tins into the oven.
Remove the chocolate cake tin after about 20 minutes, but leave the other (thicker) cake for another 10 minutes. Place on a wire rack to cool.
Når kakene er avkjølte deler du den lyseste i to horisontalt, bruk en lang, skarp kniv.
Nå skulle du ha 3 bunner; to lyse og en mørk.
La glasuren; det er strengt tatt bare å blande sammen alle ingrediensene med en håndmixer.
Sett en av de lyse bunnene på et kakefat, ha på litt mindre enn 1/3 av glasuren og stryk utover.
Legg på sjokoladebunnen, og stryk utover litt under 1/3 glasur her også.
Legg på den siste lyse bunnen, og ha utover resten av glasuren på toppen og sidene.
Pynt kaken om du vil.
Skjær deg et voksent stykke og kjenn at livet straks blir enda litt bedre å leve :)
When the cakes are cooled, cut the paler sponge in two horizontally using a long, sharp knife.
Now you'll have 3 sponge discs; two pale ones and one dark.
Make the icing; just mix together all the ingredients with a hand held electric whisk.
Place one of the paler bases onto a serving plate or cake stand, then spread out a little less than 1/3 of the icing.
Place the chocolate base on top, and spread out another (little less than) 1/3 of icing.
Place the last base on top and add the rest of the icing, spreading it out onto the top and sides.
Decorate as desired.
Cut yourself a decent slice and feel the instant comfort :)
Den så helt perfekt ut! Hilsen pappa
SvarSlettDenne kaken baker jeg også - til mannen...det er nemlig den kaken han husker best fra sin barndom. Vi kaller den "bestemors sjokoladekake"...Vår kake har 1 ts ingefær og 1/2 ts pepper (!) også...
SvarSlettTakk pappa ;)
SvarSlettHanne - har nå fått kommentarer fra flere som har fått denne i sin barndom, veldig morsomt siden jeg aldri har hørt om den noen andre steder! Inntil nå :) Det finnes sikkert flere varianter med forskjellige kryddere, kan godt være at hver husmor tilpasset oppskriften etter hva de hadde lettest tilgjengelig :)
God helg!
Denne kaken fikk min svoger i stedet for bløtkake på bursdagen. Han er født 19.juni 1947 og familien hadde ikke kjøleskap, så for ikke å få sur kakefløte og sur bursdagsgutt, laget moren Tropisk aroma. Min venninnes mor (nå 91 år) husket kaken fra sin ungdom og ble VELDIG glad da jeg bakte den til hennes 90årsdag. Gøy å se oppskriften her på siden.
SvarSlettBenytter anledningen til å takke for oppskriften til de salte karamellene. Har aldri fått til karameller før og disse ble bare nydelige!
Hilsen Gro
Hei Gro! Moro å høre om andre som er vokst opp med Tropisk Aroma, pappa ble født omtrent halvannet år før svogeren din, så det var jo veldig samme tidsperiode.
SvarSlettSupert at du likte karamellene, de kommer nok jeg også til å lage flere ganger :)
Maria
For en fantastisk blogg!
SvarSlettHar idag sluttet på ketolysedietten, og sitter nå og planlegger hva jeg skal lage utifra den fantastiske bloggen din! :-)
Tusen takk Therese! Håper du kan finne noe som frister her inne hos meg :)
SvarSlettGod helg :)
Tropisk aroma er noe jeg er vokst opp med og jeg er enda ikke 30.. men det har alltid vært "mormorkake".. nå baker jeg den til bursdager og andre høytider fordi ungene (som merkelig nok ikke liker andre typer kaker eller godteri) vil ha den.. de kaller den bare "majakake", oppkalt etter meg.. ene tantungen fikk den til konfirmasjonen sin. han var bestemt på at han kun skulle ha den kaka, ingen andre, så når foreldrene sa han ikke bare kunne ha en kake, så var han ganske så kontant i at han da skulle ha fire majakaker, og ingen andre typer!
SvarSlettmen min oppskrift etter mormor har ikke to forskjellige bunner, men bare lys bunn, og masse krem mellom lagene og oppå
Hei Maja, jeg har vært så overrasket over tilbakemeldingene på denne oppskriften, jeg hadde aldri forestilt meg at så mange kjente den igjen fra barndommen! Så bra at ungene foretrekker hjemmelagede kaker foran godteri, kake er bedre for dem enn E-stoffer ;-)
SvarSlettJeg er også oppvokst med denne kaken, men vi har appelsinskall og kakaopulver i hele bunnen. Men navnet er Tropisk Aroma.
SvarSlettDeles i tre med masse glassur inni :)Pleier å lage til min søster til bursdag hvert år. Funker også som cupcakes, men stekes da mye kortere :)
Takk for kommentar, det er alltid moro å høre andres varianter av denne. Det er tydelig at mange forbinder Tropisk Aroma med noe nostalgisk :-)
SvarSlett