fredag 25. mars 2011

Salat av appelsin, fenikkel og rødbeter (Orange, fennel and beetroot salad)

(Scroll for English)



Når man har anledning til å variere lunchen en smule, i helgene for eksempel, eller hvis du har hjemmekontor, er det godt å kunne spise noe annet en brødskive-matpakken. Ikke noe vondt om brød forøvrig, jeg er en stor fan av brød, men det gjør seg med litt variasjon.
Denne salaten er fort gjort å lage, riktignok skal rødbetene være i ovnen en stund, men du trenger ikke gjøre så mye mens de er der inne. Hvis du vil ha litt mer volum i salaten kan du godt legge til noen sprø salatblader også, men det som er så herlig forfriskende med denne er at den ikke inneholder typiske salat-ingredienser. Dessuten er rødbeten den rotgrønnsaken med høyest innhold av antioksidanter, i tillegg til rikelig med kostfiber, kalium og B-vitaminet folat.

It's nice when you can vary your lunch a little, such as in the weekends, or home-office days, and have something else than a packed lunch sandwich. As much as I love bread - it's nice with a change every now and again.
This salad is quick to make, well the beetroot have to sit in the oven for a while, but you don't have to do much while it's in there. If you'd like some more volume you could add some crisp salad leaves, but I think this salad stands out just because it doesn't include the usual salad ingredients. And, if you didn't know, the beetroot is the root vegetable with the highest amount of antioxidants, in addition to decent doses of fibre, potassium and folic acid.


Du trenger:
(2 porsjoner)
2 rødbeter, medium str.
1 fenikkel, skåret i tynne skiver (ta vare på det grønne «fjonet», det som ligner litt på dill)
1 stor appelsin
2 ss extra virgin olive oil
salt og pepper
evt. 100 g ricotta eller fetaost, smuldret

Sett ovnen på 200 C.
Pakk rødbetene inn i aluminiumsfolie og sett i ovnen i ca 45 min til den er mør (sjekk ved å stikke inn en tannpirker el.l.)
I mellomtiden legger du fenikkel i en liten bolle, ha over 1 ss olivenolje, litt salt, og litt revet appelsinskall fra appelsinen. Sett til side.
Skjær skallet av appelsinen ved å skjære bunn og topp av først, deretter skjær langsmed fra toppen og nedover. Deretter bruk en skarp kniv og skjær ut segmentene, uten at skinn kommer med. (Hvis du er usikker på metoden kan du se bilder HER.)
Klem «appelsinskroget» over en liten bolle, slik at resten av juicen samles opp. Bland inn resten av olivenoljen (1 ss) og litt salt og pepper. (Dette er dressingen.)
Når røtbetene er ferdige ta dem ut av folien og skrell dem. (Anbefaler å ta på plast/latex-hansker når du gjør dette, hvis du ikke vil se ut som en kaldblodig morder etterpå.)
Skjær rødbetene i tykke skiver og legg utover to tallerkener sammen med fenikkel og appelsinsegmenter. Smuldre over ricotta/feta om du bruker det, og hell over dressingen.
Sprinkle over litt av det grønne fra fenikkelen og servér med en gang.


You'll need:
(2 servings)
2 (medium) beetroot
1 fennel bulb, finely sliced, fronds reserved
1 large orange
2 tbsp extra virgin olive oil
salt and pepper
optional: 100 grams ricotta or feta cheese, crumbled

Preheat oven to 200 C.
Wrap the beetroot in foil and put in the oven for about 45 minutes, or until tender.
Meanwhile, put the sliced fennel in a bowl and mix with 1 tbsp olive oil, a little salt, and the zest of half of the orange. Set aside.
Peel the orange using a knife, cutting off the top and bottom first, then «slicing» off the rest from the top downwards. Now segment, making sure the membrane stays off the segments. (If you are unsure about how to do this, take a look
HERE for photos.)
Squeeze the orange «skeleton» into a small bowl, collecting the juices. Mix in the rest of the olive oil (1 tbsp) and a little salt and pepper. (This will be your dressing.)
When the beetroot are done, remove from the foil and peel off the skin. (I highly recommend to put on rubber gloves, unless you'd like to look like you just murdered someone.)
Thickly slice and place on plates with the fennel and orange segments. Crumble over the ricotta/feta cheese if using, and drizzle over the dressing.
Scatter over the reserved fennel fronds and serve immediately.











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...