torsdag 1. september 2011

Brioche


Nå er det snart helg igjen og mange har litt mer tid til baking og andre kulinariske krumspring. Jeg er en stor fan av franske bakelser og dette er en av mine favoritter. Faktisk var det første gang jeg prøvde meg på brioche nå, men det var enkelt og alle kan klare det! Man trenger ikke mye bakeerfaring, men man trenger en god del tid.
Det jeg syns er så herlig med brioche er at det er omtrent som en blanding mellom brød og kake.. What's not to like.. ;)

Weekend's here again pretty soon and most people have more time to bake and explore other culinary adventures. I love French sweets and pastries, and this is one of my all time favourites. This was actually the first time I've made brioche, but it's easy and anyone can do it! You don't need a lot of skill, but do you need quite a bit of time. 
What I love the most about brioche is that it's almost like a cross between bread and cake... What's not to like... ;)


Du trenger:
1/2 pose tørrgjær
50 g sukker
1 ts salt
ca 1/2 kilo hvetemel, pluss mer til elting
1/2 dl appelsinjuice, romtemperert
5 store egg, romtempererte
200 g smør, mykt/romtemperert
+ 1 ekstra egg til pensling

Ha gjær, sukker, salt og mel i en bolle. 
Tilsett appelsinsaft og egg og bland til du har en deig. Det beste er om du har en kjøkkenmaskin med eltekrok, da sparer du deg for mye jobb. Deigen bør knas/eltes i ca 10 minutter.
Smøret, som må være helt mykt, tilsetter du en klatt om gangen som eltes inn i deigen.
Dekk til bollen med plastfolie og la den stå i romtemperatur til den er blitt dobbelt så stor (ca 1,5 time).
"Slå" luften ut av deigen nå, kna den et minutt eller to (du trenger nok litt ekstra mel). Form den til en ball og legg den tilbake i bollen igjen, dekk til med plastfolie. Nå settes bollen i kjøleskapet, minst to timer, helst over natten.
(forts. under)


You'll need:
1 sachet dried yeast (7 grams)
50 grams sugar
1 tsp salt
about 500 grams plain flour, plus extra for dusting and kneading
50 ml orange juice, at room temperature
5 large eggs 
200 grams butter, softened
+ 1 extra egg for the egg wash


Put the yeast, sugar, salt and flour into a bowl.
Add the orange juice and eggs and mix until it comes together. I strongly advise you to use a machine with a dough hook here as this dough needs to be kneaded for a while, about 10  minutes.
Now add the soft butter, a knob at a time. Knead until all the butter is incorporated.
Cover the bowl with cling film and leave at room temperature until doubled in size (about 1 1/2 hours).
Punch out the air and knead for a minute or two. You may need some extra flour here. Shape the dough into a ball and put into the bowl again, cover with cling film. Place the bowl in the fridge now for a minimum of 2 hours, ideally overnight.



Deretter tar du deigen fram igjen, knar den litt og legger den i en godt smurt og melet brødform.
Jeg laget "flettebrød" denne gangen:

Now knead the dough a little before shaping into a loaf, then put it in a buttered and floured loaf tin. I braided the dough this time:


Sett deigen til heving igjen, ca 1 time i romtemperatur. Underveis i hevingen setter du ovnen på 180 C.
Deretter pensler du overflaten med det ekstra egget, og setter brødet i ovnen i ca 35-40 minutter.

Leave to prove again, about 1 hour at room temperature. Preheat the oven to 180 C.
Brush the extra egg onto the top, then bake for about 35-40 minutes.


Sjekk brioche'n underveis i stekingen, blir overflaten veldig raskt mørk så dekk til med et ark bakepapir resten av steketiden.

Check on the brioche during baking, if teh surface darkens very quickly - cover with a sheet of baking paper.


La det avkjøles en stund i formen før du tar det forsiktig ut og legger det på en rist.
Nytes i skiver med smør, marmelade eller syltetøy. NAM! Her er det vanskelig å bare ta én skive!

Leave to cool in the tin for a while before transferring to a wire rack to cool completely.
Enjoy slices of brioche with some butter, marmelade or jam. YUM! It's hard to have only one slice!


8 kommentarer:

  1. Brioche er jo bare så godt! Du har en veldig inspirerende blogg, jeg må ta meg en titt rundt her skjønner jeg:)

    SvarSlett
  2. Maria, the texture of your brioche looks fantastic!

    SvarSlett
  3. Åååh, brioche er jo SÅ godt!! (Eller, altså, jeg har kun smakt den fra Bunnpris.... Men elsker'n!)

    Lurer på om jeg må prøve meg på denne her en dag, altså. Synes du den holder lenge før den blir tørr? Eller varer den kanskje ikke så lenge at den rekker å bli tørr? ;)

    SvarSlett
  4. Thanks Anna! And yes, the texture was fantastic.. :D

    Tone - etter at du har laget brioche selv en gang så kjøper du nok ikke flere på Bunnpris.. ;) Det er såpass mye smør i dette bakverket at det holder seg nokså saftig en dag eller to, men hvis du vet at den ikke blir spist opp innen dagen etter ville jeg heller fryst den. Jeg skjærer den i skiver og fryser ned med en liten bit matpapir mellom hver skive, så er du to minutter tining unna en skikkelig godbit når som helst :)
    Maria

    SvarSlett
  5. Dette er noe for meg! Skal prøves i ettermiddag!
    Hilsen mamma

    SvarSlett
  6. Tenke meg kanskje at det kunne være noe etter din smak, mamma ;)

    SvarSlett
  7. Aldeles nydelig! Prøvde meg på å sette den inn i kald ovn med gradvis oppvarming (for å spare tid på etterheving). Gikk utmerket!
    Mamma

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...