søndag 30. desember 2012

Godt nytt år!


Et aldri så lite romjulsinnlegg herfra :) Jeg har hatt en veldig rolig julefeiring så langt, og selv om den har vært noe preget av sykdom så har vi likevel hatt mye god og verdifull familietid. Like før jul fikk jeg også se en av oppskriftene mine på trykk, nemlig i Coops matkalender for 2013, og jeg synes selvsagt det er veldig stas å være "kalenderpike"! Kalenderen trykkes i 350 000 eksemplarer og kan hentes i alle Coop-butikker. Takk til Matbloggsentralen som arrangerte konkurransen, og takk til Coop som valgte en av mine sommeroppskrifter (Grillet makrell med grapefruktsalat, bildet over) til sin juni-side :)
Det som følger under er en Topp 5-liste fra året som gikk, basert på antall sidevisninger av enkeltinnlegg/oppskrifter. Vi starter på femteplass og beveger oss oppover på lista:

5. plass: Sjokoladerullekake:


4. plass: Alt-i-ett form med laks og grønnsaker:                        


3. plass: Biffgryte fra Newcastle:                                                                        


2. plass: Cola Cupcakes:                                                                                      


1. plass: Engelske påskeboller (Hot cross buns):


Akkurat som i fjor så er jo listen noe preget av VG-linker/Lesernes VG, men det er kanskje naturlig... Uansett er det morsomt å se hvilke innlegg/oppskrifter som har vært mest populære :)

Vil benytte anledningen til å anbefale dere en utrolig smakfull forrett til nyttårsaften; Røkt laks med chèvre og avocado, servert med litt grønn salat og noen dråper søt chillisaus.. mmmm


Tusen takk til dere som har kikket inn hit i året som gikk, håper dere fortsetter å komme "på besøk" i året som kommer!
Ønsker dere alle et riktig godt nytt år, måtte alle deres ønsker for det nye året bli virkelighet :-) 







søndag 23. desember 2012

God jul!


Jeg vil med dette ønske dere alle en herlig og minnerik feiring av høytiden, måtte alle deres ønsker for det nye året gå i oppfyllelse! - Husk bare å sette fram litt godsaker til Julenissen og Rudolf før du legger deg i kveld; noen småkaker og et glass god fludium til den ene, noen gulrøtter til den andre, så er du nok sikret gaver oppi julestrømpene ;-)

God jul og godt nytt år!





torsdag 20. desember 2012

Engelsk julekake med sjokolade og bling


Dette er en snarvei-variant av den klassiske engelske fruktkaken som så mange engelskmenn og -damer lager til jul, i tillegg er det et utradisjonelt innslag av sjokolade her. Det som er så fint med denne er at man trenger ikke å la frukt ligge å klargjøre seg i konjakk, man trenger heller ikke å dynke kaken med alkohol i uker etter steking slik man tradisjonelt skal gjøre. 
Bonusen er, som med så mange fruktkaker, at den holder seg lenge dersom den er godt pakket inn - ergo har man alltid noe for hånden dersom uventede julegjester banker på :)


Du trenger:
(til en 22 cm form, holder til mange personer!)
350 g svisker, skåret i litt mindre biter
300 g rosiner
175 g smør, mykt/romtemperert
175 g brunt sukker
200 g honning, den flytende typen
1 1/4 dl Tia Maria, Cointreau, Grand Marnier el.l.
finrevet skall og saft av 2 appelsiner eller 4 klementiner
1 ts mixed spice (en krydderblanding, evt. bruk 1/2 ts kanel, 1/2 ts malt ingefær + en klype malt muskatnøtt og en klype malt nellik.)
2 ss kakaopulver av god kvalitet
3 egg, pisket sammen med en gaffel
150 g hvetemel
75 g malte mandler
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
evt. litt bling-bling kakepynt

Sett ovnen på 150 C og gjør klar en 22 cm springform; du trenger bakepapir både i bunnen og langs innsiden, som vist her: (Poenget er at papiret skal gå høyere enn kanten på formen, dette for å forhindre at toppen blir så fort mørk under den lange steketiden.)


Ha svisker, rosiner, smør, sukker, honning, likør, appelsinsaft og -skall, krydder og kakaopulver oppi en stor kjele, kok opp under svak varme. Rør litt med jevne mellomrom.
Småkok blandingen i 10 minutter, sett kjelen til side og la dette avkjøles litt, ca en halvtime.
Nå kan du ha i eggene, hvetemel, malte mandler, bakepulver og natron, rør til alt er blandet.
Hell alt over i springformen, sett i ovnen i ca 1 time og 50 minutter. Da skal kaken kjennes fast ut når man presser litt ned med fingeren, og den skal ha en litt blank overflate. 
Avkjøles på rist, fortsatt i formen. Når kaken er avkjølt kan den tas ut og dekoreres etter ønske.
Jeg synes det passer med litt bling på denne tiden av året, så kjører på med gullstjerner og spiselig glitter... (Glitter kjøpte jeg hos kakeboksen.no, gullstjernene kjøpte jeg i nettbutikken til Jane Asher i London.)

Merry Christmas!


(Inspirasjon: Nigella Christmas: Chattoo & Windus, 2008.)




søndag 16. desember 2012

Pepperkakemuffins


Det blir mye søtt i desember, hverdagsmiddagene må vike for julebaksten en liten stund. Disse "pepperkakemuffinsene" lager jeg minst to eller tre omganger av i løpet av førjulstiden; jeg tenker at ladningen skal vare til jul, men det gjør den jo aldri...


Du trenger:
250 g hvetemel
1/2 ts natron
1 ts bakepulver
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
1/4 ts malt nellik
1 egg
100 g brunt sukker
1,5 dl melk
1/4 ts balsamicoeddik, eller rødvinseddik
6 ss vegetabilsk olje, f.eks solsikke
4 ss lys sirup
4 ss mørk sirup (bruk gjerne treacle eller molasses om du får tak i!)

Sett ovnen på 200 C, gjør klar et muffinsbrett med 12 papirformer.
Bland sammen mel, natron, bakepulver og krydder i en stor bolle.
I en stor mugge eller bolle, bland sammen egg, sukker, melk, eddik, olje og sirup. (Det enkleste her er å bruke samme måleskje for olje som for sirup og ta en skje olje innimellom, da "sklir" sirupen av skjeen istedet for å klisse seg fast.)
Ha de våte ingrediensene oppi melblandingen og rør bare akkurat nok til at alt er blandet. 
Fordel mellom de 12 muffinsformene, det letteste er nesten å tømme siden røren er nokså rennende.
Sett i ovnen i ca 20 minutter, avkjøles på rist.


Disse trenger virkelig ikke noen glasur, men det ser jo litt mer festlig ut med litt "snø" på toppen. I så fall, bland en liten haug melis med litt vann, og fordel over muffinsene.


Noen fikk bare et lite dryss spiselig glitter...

Ha en fin uke - nå er det bare 8 dager til jul :-D


(Inspirasjon: Feast, N. Lawson, 2004.)




onsdag 12. desember 2012

Suppe med smak av jul


Her kommer en rødglødende suppe som passer perfekt rundt disse tider, både når det kommer til smak og utseende. Servér den som en varmende lunch, eller hvorfor ikke som forrett? 
Førjulstiden er litt ektra travel for meg i år, så hvis det er litt roligere enn normalt her på bloggen så er det en grunn til det. Alle som er lærere vet at desember er travel, rettebunkene hoper seg opp og det er avslutninger og tilstelninger i alle former og varianter, både for meg og for barna. I tillegg så skal vi flytte rett over nyttår, så heimen er i ferd med å bli pakket ned midt i førjulsstria. I stedet for "hvor er buksa mi? hvor er skjorta mi?" så er det "hvor er mixmasteren? hvor er muffinsformene?".
Jeg satser alt på å komme raskt i gjenge igjen utpå nyåret, gleder meg til å sette i gang på mitt nye kjøkken - juhuu! :D


Du trenger:
(ca 4 porsjoner)
ca 500 g rå rødbeter (ca 3 stk)
1 rødløk
olivenolje
100 g tranebær (ferske eller frosne)
juice av en hel og finrevet skall av 1/2 appelsin
en klype malt nellik
1 liter grønnsakskraft
evt. rømme, crème fraîche eller fløte til servering

Skrell rødbetene og grovhakk dem, gjør det sammen med løken. Ha alt dette i en food processor og kjør motoren til det er veldig finhakket.
Ha en liten skvett olivenolje i en stor kjele, sett på lav/medium varme og ha i rødbete/løkblandingen. Rør rundt med jevne mellomrom i ca 10 minutter, da skal alt ha myknet betraktelig.
Ha oppi tranebær, appelsinjuice og -skall og malt nellik, rør rundt og tilsett grønnsakskraften. 
Kok opp, sett lokk på kjelen og skru ned varmen så det koker forsiktig. La dette koke i ca 45 minutter.
Nå kjøres blandingen i en blender, eller bruk en stavmixer om du vil, og kjør til suppen er jevn og silkemyk. (Du bør nok gjøre dette i to omganger hvis du vil unngå rødlilla vegger på kjøkkenet.)
Smak til med salt og pepper, servér med en spiseskje rømme/crème fraîche eller fløte, om du vil.







torsdag 6. desember 2012

Tranebærsyltetøy


Vi har ingen tradisjon for bruk av tranebær ved juletider her i Norge, men for folk i flere andre land, spesielt de engelsktalende landene, ville det ikke vært jul foruten. Tranebærsaus er klassisk tilbehør til kalkunen på "Christmas Day", og bærene inngår i mange desserter og søtsaker.
Nå ser det ut til at nærbutikken her har gått lei av masingen min, for nå tar de inn ferske tranebær hver desember..! Jeg kjøper store mengder og fryser noe, så har jeg alltid litt på lager dersom behovet skulle melde seg. Bærene kan puttes direkte i fryseren, og kan fint ligge der helt til neste jul.
Dette er verdens enkleste syltetøy - to ingredienser og 10 minutters koking - tranebær inneholder nemlig så mye pektin at syltetøyet blir stivt på null komma niks. Dette blir jo også flotte julegaver til folk som har alt, hjemmelaget tranebærsyltetøy er det svært liten sannsynlighet for at mottakeren har fra før! 


Du trenger:
650 g tranebær
650 g sukker

Ha litt vann i bunnen av en stor kjele, bare akkurat nok til å dekke bunnen.
Ha oppi tranebær og sukker, sett på lav/middels varme og rør litt med jevne mellomrom til sukkeret et løst opp. 


Nå kan du skru opp varmen og la bær og sukker koke i ca 10 minutter.

Ha syltetøyet over i steriliserte glass og skru igjen lokkene med en gang. (For å sterilisere glass: vask dem godt med såpe og varmt vann, sett dem så i 140 C stekeovn i ca 15 min. Lokkene kan kokes 10 min.)
Ferdig!


Nydelig syltetøy som også egner seg godt som julegave :)








fredag 30. november 2012

Nutellakake med kanel og hasselnøtter


To sjokoladekaker på rad er ikke hverdagskost her på bloggen.. Men så var det en gang ei lur dame som sa "Too much of a good thing can be wonderful" (Mae West). - Dessuten er det helg igjen ;-)
Dette er kaken for alle Nutellafans. Hadde det eksistert en fanklubb så hadde nok jeg vært formann... Ikke akkurat helsekost, jeg vet, men noen ting digger man så hemningsløst at man gir en lang marsj i både helsa og dansehåndtakene der og da. 

Du trenger:
175 g smør, mykt
175 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
2 ss kakaopulver/bakekakao
2 ts bakepulver
1 ts malt kanel
1/2 dl melk
6 ss Nutella (eller et annet hasselnøtt/sjokoladepålegg)
en håndfull hasselnøtter, grovhakket

Sett ovnen på 180 C, gjør klar en 20 cm springform med bakepapir i bunnen og smurt innside.
Ha smør og sukker i en bolle, visp dette godt til det blir lyst og luftig.
Tilsett eggene og visp godt igjen.
Sikt inn hvetemel, bakepulver, kakaopulver og kanel og visp eller rør til alt er blandet inn, så røres melken inn.
Ha ca 2/3 av røren over i formen, noenlunde jevnt lag. Ha spiseskjeene med Nutella her og der, bruk så enden på skjeen nedi formen for å blande det litt inn, eller lage et litt "marmorert" mønster.
Ha i resten av røra og jevn til overflaten, dryss over nøttene.
Sett i midten av ovnen i ca 50 minutter. Hvis den blir faretruende mørk underveis, legg et stykke bakepapir over den i resten av steketiden.
La kaken stå på en rist i formen sin i 10 minutter før du tar den ut for å avkjøles helt.

Smaker nydelig med en kule vaniljeis ved siden av, eller evt en klatt crème fraîche irørt litt vaniljeekstrakt.
God helg!







søndag 25. november 2012

Sjokoladekake med olivenolje


Her kommer oppskriften på en herlig "lett" sjokoladekake som ikke inneholder smør, men olivenolje. Jeg lover at kaken ikke smaker av olivenolje, bare pass på å bruke en som ikke er extra virgin da disse har en mye kraftigere smak. Når det er sagt så kan du bruke solsikkeolje istedet, det går også fint!
Dersom du er ute etter en mer "kladdete", brownie-aktig konsistens (eller du er glutenallergiker) så kan man erstatte hvetemelet med 150g malte mandler.
Kanskje denne blir redningen i tilfelle ny smør-krise... ? ;-)

Du trenger:
50 g kakaopulver, siktet
1 1/4 dl kokende vann

1 1/2 dl olivenolje (ikke extra virgin)
150 g sukker
3 egg
2 ts vaniljeekstrakt (eller bruk frøene fra en vaniljestang)
125 g hvetemel
1/2 ts natron

Sett ovnen på 170 C og gjør klar en springform (ca 22 cm i diameter), legg bakepapir i bunnen og smør sidene med litt olivenolje.
Ha kakao og kokende vann i en liten bolle el.l., rør til du har en jevn blanding.
Ha sukker, olivenolje og egg over i en større bolle, evt en som tilhører en kjøkkenmaskin. Visp godt i noen minutter til blandingen er tyknet og luftig.
Hell kakaoen pluss vanilje oppi sammen med egg/sukker/olivenolje og bland godt.
Sikt inn hvetemel og natron, vend dette inn med en slikkepott el.l.
Hell røra over i formen og sett i ovnen i 40-45 minutter. Sjekk ved å stikke inn en tannpirker el.l. i midten av kaken, det skal ikke være rå røre på den (i så fall stek noen minutter til), men noen småklissete smuler er ok.
La avkjøles i 10 minutter før du tar den ut av formen, avkjøl videre på en rist.
Kan gjerne serveres mens den fortsatt er litt varm, med f.eks noen friske bær, litt vaniljeis eller en klatt crème fraîche.


Inspirasjon: Nigellissima (Chatto & Windus, 2012).





tirsdag 20. november 2012

Rågsiktskaka


Jeg er stor fan av tradisjonsbakst, og dette er et eksempel fra grannlandet i øst, nemlig Sverige. Jeg er usikker på om vi får kjøpt såkalt "rågsikt" her i Norge, men det er enkelt å lage selv ved å blande 40% siktet rugmel med 60% siktet hvetemel. Det er vanlig å ha hele krydderfrø i denne baksten, gjerne fenikkel eller anisfrø, men pga. mine fintfølende barn så droppet jeg krydderne denne gangen. Do as you please :)

Du trenger:
(4 runde brød)
5 dl melk, lunken/fingervarm
50g smør, veldig mykt (evt. kjør det i microovnen noen sekunder)
50g fersk gjær eller en pose tørrgjær
3 ss lys sirup (eller bruk flytende honning om du vil)
1 ts salt
valgfritt: 2 ts fenikkelfrø og 2 ts anisfrø
ca 750g (ca 1,3 liter) Rågsikt (eller bruk hvetemel og siktet rugmel i forholdet 3:2
)

Ha den lunkne melken i en stor bolle og rør ut gjæren. Ha i smør, sirup, salt og evt. krydder.
Mål opp melet (bland de to typene dersom du ikke har Rågsikt), tilsett melet men hold igjen 1-2 dl til utbakingen senere.
Kna deigen godt, 5-6 minutter for hånd eller 3 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Form deigen til en ball og legg den tilbake i bollen.

Dekk til bollen med et klede og sett til heving et lunt sted til den er minst dobbelt så stor, ca 45 min.

Ta deigen ut av bollen og kna den til den blir god og smidig. Del den så i 4 deler og lag runde "boller" som du deretter klemmer nokså flate, ca 15 cm i diameter. Legg dem så på en bakepapirkledd stekebrett (det kan hende at du trenger to). Om du vil være tradisjonell så lag nå et hull i midten av hver, og stikk her og der med en gaffel.

La brødene heve under et klede/kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter. Sett ovnen på 225 C.
Stek Rågsiktskakorna midt i ovnen i ca 10 minutter.
La dem avkjøles på en rist med et klede/kjøkkenhåndkle over seg, dette for å hindre at toppen blir hard.

Så er det bare å skjære opp og nyte hjemmebaksten! Servér i biter til f.eks suppe eller salat, eller til frokostbordet med godt pålegg. Perfekt matpakkebrød er det også! Og som med det meste av gjærbakst så egner også disse brødene seg godt til frysing, i såfall anbefaler jeg deg å fryse dem ned så raskt som mulig etter at de er avkjølte. 






fredag 16. november 2012

Gresskarmuffins med lønnesirup og valnøtter


Halloween-gresskaret ble til både suppe og kaker i år, men det er ikke alle som har tid eller ork til å hule ut et slikt.. Det finnes heldigvis løsninger hvis man vil ta en snarvei, i hvertfall er jeg så heldig å finne gresskarpuré på boks på min lokale Meny-butikk. 
Disse muffinsene smaker ikke så veldig av gresskar, puréen gjør dem bare saftige og gir en fin gylden farge, og både store og små her i heimen ville gjerne ha en til og en til.. 


Du trenger:
(12 muffins)
150 g hvetemel
125 g sammalt hvete
2 ts bakepulver
275 g sukker
1 ts malt kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts allehånde
1/4 ts malt nellik
3/4 dl solsikkeolje
2 store egg
400 g gresskarpuré

Glasur:
100 g melis
ca 2-3 ss lønnesirup
liten håndfull valnøtter, hakket

Sett ovnen på 180 C og gjør klar et muffinsbrett med papirformer.
Sikt alle de tørre ingrediensene over i en stor bolle (mel, bakepulver, krydder).
Ha olje, egg og gresskarpuré i en bolle eller stor mugge og bland det godt sammen.
Hell gresskarblandingen over i bollen med de tørre ingrediensene, rør med en stor skje eller slikkepott til alt er blandet, men ikke rør mer enn nødvendig.
Fordel blandingen i muffinsformene og stek i ovnen ca 20-25 minutter (sjekk med en tannpirker el.l.).
I mellomtiden lager du glasuren; bland sammen melis med lønnesirup til du har en passe "smørbar" glasur, kanskje trenger du noen dråper vann i tillegg. Hakk nøtter,
Når muffinsene er ferdige, overfør dem til en rist til avkjøling. 
Når de er avkjølte kan du ha på glasur, og drysse over de hakkede nøttene.


Happy baking!   



(Inspirasjon: www.donalskehan.com)





mandag 12. november 2012

Pasta med pesto fra Trapani

Det finnes mange versjoner av "pesto alla tripanese", altså pesto fra Tripani på Sicilia, men versjonen jeg fant i boka Nigellissima overgikk alle forventninger. Oppskriften under er litt justert, og den er nok ikke 100% autentisk, men til tross for sitt beskjedne utseende så er dette en pastarett med massevis av smak.
Hvis du absolutt ikke vil bruke ansjos så kan den erstattes med et par spiseskjeer nyrevet Pecorino (eller Parmesan), men jeg lover deg at denne retten smaker ikke av ansjos! Den lille fisken gir istedet en fyldig, salt dybde til sausen. Dette er altså et kjapt laget hverdagsmåltid med masse smak, men med lite oppvask :)


Du trenger:
(ca 4 porsjoner)
400g fusilli eller annen pasta
salt
200g cherrytomater
3-4 ansjosfilet'er
liten håndfull rosiner
1 stort fedd hvitløk
2 ss kapers
liten håndfull mandler
1/2 dl olivenolje (extra virgin)
en håndfull basilikumblader

Sett en stor kjele med vann til koking, og kok pasta etter instruksjonene på pakken. Test den gjerne et par minutter før anbefalt koketid da jeg ofte synes pasta blir for overkokt og "slapp".
Mens pastaen koker: ha resten av ingrediensene (minus basilikum) i en food processor og kjør den til du har en knudrete masse (altså ikke kjør helt til alt blir heeelt glatt). Hell i et par spiseskjeer med vannet fra pastaen som koker og kjør litt til.
Hell av pastavannet (spar litt av det!) og bland pasta med pestoen rett fra food processoren. Dersom det fortsatt er litt tørt så bland inn litt mer av det stivelsesrike pastavannet, dette gjør at sausen henger seg bedre på pastaen.
Ha på basilikumblader og servér :)



onsdag 7. november 2012

Høstsuppe med pastinakk og Parmesan

Høsten betyr mer innetid for enkelte, og da er det godt med mat som varmer både kropp og sjel. Pastinakk er en undervurdert grønnsak etter min mening, jeg bruker den både i gryter, i pastaretter og her som suppe.
Dette er en oppskrift som krever litt mer enn én kjele og fem minutter, men til gjengjeld så er belønningen helt nydelig :)

Du trenger:
(4 porsjoner)
ca 1 kg pastinakk
olivenolje
25 g revet Parmesan
1 ss smør
1 løk, finhakket
1 ss hvetemel
ca 1 liter kyllingkraft, varm
en liten skvett fløte, valgfritt
timianblader eller annen frisk urt, valgfritt

Sett ovnen på 200 C, og sett på en kjele med vann til koking.
Skrell pastinakkene med en potetskreller og skjær tynt av endene (hvis de er litt brune).
Skjær dem i to eller fire på langs, avhengig av størrelse, og ha dem oppi kjelen med kokende vann. La dem koke i ca 3 minutter, deretter hell av vannet.
Legg pastinakkene på et stekebrett eller ildfast form (som har bakepapir i bunnen). Ringle over litt olivenolje og dryss på revet Parmesan og sett i ovnen i ca 20-25 minutter eller til de er gyllenbrune.





Smelt smør i en kjele som står på lav varme, ha i finhakket løk og stek til løken er myk, ca 5-6 minutter. Rør inn hvetemelet. Rør inn kyllingkraften og deretter ha i de ovnsstekte pastinakkbitene. Pass på å få med eventuelle osterester i bunnen.
Kok opp, sett på lokk og kok på lav varme i 10 minutter.
La dette avkjøles litt før du heller alt over i en blender (dette må nok gjøres i to omganger), kjør på til alt er helt fløyelsmykt. Tilsett gjerne litt ekstra revet Parmesan her!
Hell tilbake i kjelen, smak til med salt og pepper og varm opp.
Hvis du vil kan du ha en liten skvett fløte i ved servering, rør forsiktig rundt i skålen så får du en fin "swirl" effekt. Dryss over noen timianblader el.l. og servér med litt godt brød :)

Høsten er herlig! 

P.S: hvis du serverer denne som en forrett er dette nok til ca 6 personer. Fyll glassene med en halvtørr hvitvin og gjestene vil skåle for deg ;-)





fredag 2. november 2012

Valnøttbrød med røde druer og rosmarin

Her kommer oppskriften på et herlig brød som er perfekt å servere til ostefatet i helgen! Det kan være et litt sprekere alternativ til de tørre kjeksene, både hva gjelder saftighet og smak. Skjær det i skiver eller biter og nyt med din(e) favorittost(er) :)
God helg!

Du trenger:
150 g hvetemel
200 g fin sammalt hvete
1 3/4 dl lunkent vann
1 pose tørrgjær
75 g sukker + 1 ss
ca 300 g røde druer uten stein
ca 100 g valnøtter, grovhakket
bladene fra et par stilker rosmarin, hakket

Ha gjær og vann i en bolle, rør til gjæren er løst opp. Bland inn sukker og meltypene, kna deigen litt på kjøkkenbenken til den blir smidig og elastisk, ca 5-10 min, eller bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok til dette. (Det kan være at du trenger litt mer mel eller litt mer vann.)
Ha deigen tilbake i bollen og dekk til med plastfolie, sett den på et lunt sted til den har blitt dobbelt så stor (ca 45 min).
Sett ovnen på 175 C.
Ha deigen ut på kjøkkenbenken igjen og kna litt igjen, så deler du den i to like deler.
Trykk begge delene ned med håndflatene slik at du får to nokså flate leiver, og legg den ene på et smurt bakebrett (eller bruk et ark med bakepapir).
Bland sammen druer, valnøtter og rosmarin og ha halvparten av denne blandingen på den flate deigen.
Legg den andre delen over og klem sammen kantene:

Pensle med litt olje, så legger du resten av drueblandigen på toppen. Dryss over 1 ss sukker, og hvis du vil kan du stikke inn noen kortere biter rosmarinstilker her og der, det ser jo litt fint ut.
Sett brettet med brødet på et lunt sted og la det heves i minst en halvtime.
Stekes så midt i ovnen i 40-50 minutter til det har fått god farge rundt kantene.
Dryss over litt flaksalt før servering om du vil.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...