fredag 23. mars 2012

Sjokoladerullekake
(Chocolate swiss roll)


Etter at rullekake har vært omtalt som "gammeldags" i endel år så hører jeg den nå omtalt som "retro"...Men det spiller forsåvidt ingen rolle, godt er det uansett. 
I min barndom brukte mamma å lage (og hun lager fortsatt) denne sjokoladevarianten, men en lys rullekake med syltetøy-fyll var også å se med jevne mellomrom. Siden jeg er såpass nostalgisk så er dette skikkelig "comfort baking" for meg. -Og det faktum at den bare trenger 5 minutter i ovnen gjør at du kan ha et spiseklart kakestykke i løpet av en halvtimes tid!

After some years in the "old-fashioned" category, swiss roll cakes are now labelled as "retro" (or so I'm told). When I was a little girl my mother used to make (and she still makes) this chocolate variation, and sometimes she made a regular swiss roll with a jam filling. Since I'm a very nostalgic person, this is proper comfort baking for me. -And the fact that it only needs 5 minutes in the oven means that you can have your cake ready in about half an hour!


Du trenger:
3 egg
200g sukker
3 ss potetmel
1 ss hvetemel
2 ss kakaopulver (bakekakao)
1 ts bakepulver
Fyll:
150 g smør, mykt
80 g melis
1 eggeplomme
2 ts vaniljesukker (eller 1 ts ekstrakt/essens)

You'll need:
3 eggs
200 grams sugar
3 tbsp potato starch
1 tbsp plain flour
2 tbsp cocoa powder
1 tsp baking powder
Filling:
150 grams butter, soft
80 grams icing sugar
1 egg yolk
1 tsp vanilla extract or essence


Sett ovnen på 225 C.
Dekk en langpanne med bakepapir.
Ha egg og sukker i en bolle og visp til det blir lyst og luftig, ca 8-10 min. med kjøkkenmasking/håndmixer. Sikt over hvetemel, potetmel, kakaopulver og bakepulver og vend dette forsiktig inn.
Ha røren over på bakepapiret i langpannen og stryk det utover i et jevnt lag.
Stekes i ovnen ca 5 minutter. Avkjøles litt før du snur "pannekaken" ut på et nytt ark bakepapir som du har drysset litt sukker på.
Trekk forsiktig papiret av bunnen:
(forts. under bildet)

Preheat oven to 225 C.
Line a swiss roll tin (or similar) with baking paper.
Put the eggs and sugar into a bowl, then whisk until pale and airy, about 8-10 minutes using a hand-held electric whisk. Sift in the plain flour, potato starch, cocoa and baking powders. Gently fold this into the eggy mixture.
Scrape the mixture into the prepared tin and spread out to make an even layer.
Bake in the oven for about 5 minutes. Cool slightly before turning out onto another sheet of baking paper (sprinkled with a little sugar). Carefully peel off the baking paper:
(cont. below)


Legg et fuktig kjøkkenhåndkle over kaken (som ligger med bunnen opp) mens du lager fyllet, ellers tørker den ut og vil ikke la seg rulle etterpå.
Fyllet lages enkelt ved å vispe sammen alle ingrediensene; smør, melis, eggeplomme og vanilje. Jo lengre du visper, jo luftigere blir smørkremen.
Bre kremen utover bunnen:

Cover the cake (bottom up) with a damp kitchen towel to prevent it from drying out, then make the filling.
Make the filling by simply mixing together all the ingredients; butter, icing sugar, egg yolk and vanilla. Whisk until fluffy.
Spread the filling over the bottom of the cake:


Så er det bare å rulle den sammen, gjerne med litt hjelp av papiret den ligger på. Rull forsiktig så kaken ikke sprekker så lett.
Skjær i skiver og servér!
Edvin (4) syntes det var leeenge å vente.. men han ble særdeles fornøyd da han så at jeg begynte å lage kaffe, for da skjønte han at ventetiden var over ;-D

Carefully roll up, trying to avoid making cracks.
Cut into slices and serve!
Edvin (4) was a bit impatient.. but he was very happy when he saw me start the coffee maker, then he realized that the time had come ;-)


P.S: Fyllet kan varieres; denne er også nydelig med et lag pisket krem med litt innrørt bringebærsyltetøy.. eller fyll kaken med en tykk vaniljekrem.. eller hev sjokoladeopplevelsen et par hakk ved å bruke en luftig sjokoladefrosting som fyll, eller kanskje pisket krem med litt kakaopulver eller smeltet sjokolade.. :P

P.S: Feel free to vary the filling; this is also very nice with a layer of whipped cream with some raspberry jam swirled into it.. or fill the cake with a nice, thick vanilla custard.. or create the ultimate chocolate experience by using an airy chocolate frosting or whipped cream with some cocoa powder or melted chocolate mixed in.. :P



9 kommentarer:

  1. oi,oi,oi, tror ikke jeg har laget sjokoladerullekake siden jeg var tenåring - da var det kjempepoppis!
    Ser veldig fristende ut - spørs om ikke jeg må gjenskape tenåringsminner snart :)

    SvarSlett
  2. Det kan anbefales, Ina! Jeg gjenskaper mat-minner jevnlig, nostalgisk som jeg er ;)

    SvarSlett
  3. Den så fantastisk god ut! Snakk om fristelse!

    SvarSlett
  4. Takk for det, Katrine! Ja det er en skikkelig lekkerbisken ;-)

    SvarSlett
  5. jeg bare lurer på hva du mener met et fuktig kjøkken håndkle og hvor lenge skal den ligge på ``pannekaken`` og dessuten så den kjempee god ut håper den smaker like godt

    SvarSlett
  6. er rullekaken som den som er fra butikken, elr er den crrispy som en cookie ?

    SvarSlett
  7. Kamilla - bare ha litt lunkent vann på et rent kjøkkenhåndkle, vri det godt opp og legg det over kaken. Det trenger bare ligge der mens den avkjøles og mens du lager fyllet, ellers tørker den og sprekker når du skal rulle den etterpå.

    Marianne - det er en "myk" kake :-)

    SvarSlett
  8. Kjempe oppskrift! Alt gikk som smurt :) Skal lagre denne som en favoritt! Rullekake blir alltid tatt godt i mot når besteforeldre kommer på besøk ;) har du forsøkt å fryse den? Lest et sted at slike kaker er gode å servere halvtint?

    SvarSlett
  9. Hei, jeg bruker å fryse denne så det funker veldig bra, bruker å fryse den i skiver med et stykke matpapir mellom, så kan man tine akkurat så mange eller så få man vil ;)
    Har ikke smakt den halvtint, men det skal jeg prøve ;)
    Maria

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...