fredag 29. juni 2012

Pitabrød
(Pita breads)

Hvorfor skal jeg lage pitabrød selv når jeg kan kjøpe dem i butikken, tenker du kanskje. Du trenger bare å lage dem én gang så skjønner du hvorfor. De er så langt unna de butikkjøpte at de er ikke engang i samme kategori!
Pitabrød er typisk for mat fra Midt-Østen, men man finner lignende "lomme-brød" både i Middelhavsregionen og på Balkan. Fyll dem med hva du vil; f.eks kylling og tatziki, hummus, bacon og salat, eller kanskje tunfisk og aïoli? Bir sulten bare ved tanken.

Why should I make pitta breads when I can get them in the supermarket?! Well try to make a batch and you'll see what I mean. They are so far from shop bought that they are not even in the same category!
Pita bread is a staple in Middle Eastern food, but you can find similar pocket breads in the Mediterranean and Balkan cuisines as well. You could fill the breads with chicken and tatziki, or hummus, bacon and lettuce, or how about tuna and aïoli? I'm getting hungry just thinking about it.

Du trenger:
(10 pitabrød)
25 g ferskgjær eller 1/2 pk tørrgjær
3 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ss olivenolje
ca 400-500 g hvetemel

You'll need:
(10 pitta breads)
25 grams fresh yeast or 1 sachet (7g) dried
300 ml tepid water
1 tsp salt
1 tbsp olive oil
about 400-500 grams plain flour


Løs gjæren opp i vannet, rør inn salt og olivenolje. Ha i 400 g hvetemel og kna deigen til den kjennes "elastisk", minst 10 minutter (det kan hende at du trenger mer mel). Det beste er å ha en kjøkkenmaskin med eltekrok her...
Form deigen til en ball og legg den i en oljet eller melet bolle. 

Pour the water into a bowl with the yeast, stir to dissolve and mix in the salt and olive oil. Add 400 grams plain flour and knead until it feels smooth and elastic, about 10 minutes (you may need more flour). I highly recommend to use a kitchen machine with a dough hook here...
Shape the dough into a ball and place in an oiled or lightly floured bowl.

Dekk til med plastfolie og sett til heving på et lunt sted i 1-2 timer, eller til den er minst dobbelt så stor:

Cover with cling film and leave to prove for 1-2 hours or until doubled in size:


Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 220 C, og la en bakeplate stå i ovnen slik at den blir skikkelig varm. Del deigen opp i 10 like store emner og finn fram kjevla..

Put a baking tray into the oven and preheat to 220 C. Divide the dough into 10 equally sized buns and find your rolling pin...

Kjelve ut alle emnene, stek dem så 3-4 om gangen på den varme bakeplata i ovnen. Her er det min lille Edvin som hjelper meg med kjevlingen ;)
Stek pitabrødene ca 3 minutter, bruk en tang, stekepinsett eller stekespade og snu brødene, stek ca 2 minutter til.
Det var det! Pakk dem inn i et rent kjøkkenhåndkle så de holder seg varme, eller avkjøl på rist dersom de skal fryses og brukes senere.

Roll them all out, my little Edvin helped me out ;) Then place onto the very warm baking tray, say 3-4 at a time, for about 3 minutes. Turn them over and bake for another 2 minutes or so.
That's it! Wrap in a clean kitchen towel to keep warm, or cool on a wire rack if you're freezing them for later use.


Nyt resultatet; ferske pitabrød rett fra ovnen er lysår unna de tørre greiene du får i butikken!

Enjoy! Freshly baked pitta breads are light years away from the dry, crumbly stuff you can buy from the supermarket!





4 kommentarer:

  1. Denne så kjempegod ut! Må absolutt prøves:)
    Fungerer det fint å fryse ned?

    SvarSlett
  2. Dette så godt ut:-) Har du prøvd å lage pitabrød med litt grovt mel??
    Susanne

    SvarSlett
  3. Disse ble supre! Byttet ut litt av melet med en grøvre variant. God sommer! :)
    Solveig

    SvarSlett
  4. Becca - de kan gjerne fryses ned! Kan raskt tines i brødristeren :)

    Susanne - ja jeg bytter ofte ut halvparten av melet med fin sammalt hvete, det funker bra :)

    Solveig - det var veldig hyggelig å høre at det ble vellykket! :D God sommer til deg også!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...