Kjøttgryte er kanskje en type mat som mange forbinder med høst og vinter, men her har den fått en litt mer sommerlig twist med noen hint fra Middelhavsområdet. Perfekt for overskyet, norsk sommer :)
The sun seems to have forgotten Norway this year... This summer we have seen more rain than any summer I can remember, hence a comforting winter dish with a summery/Mediterranean twist is just what I need :)
Du trenger:
(3-4 personer)
600 g grytekjøtt
2 ss hvetemel
olivenolje
1 rødløk, hakket
1-2 hvitløksfedd, finhakket eller presset
liten håndfull frisk oregano, hakket, eller 1 ts tørket
3 dl tørr hvitvin
1 boks (400 g) hakkede tomater
1 dl god kjøttkraft
revet skall fra 1/2 sitron
god håndfull kalamataoliven (svarte), uten stein
litt bladpersille, hakket (til servering)
Vend kjøttbitene i hvetemelet, rist av overflødig mel. Stek dem i litt olje (medium/høy varme) til de er pent brunet, gjør dette i et par-tre omganger og tilsett mer olje dersom det trengs. Legg kjøttbitene over i en skål/tallerken etterhvert som de er brunede.
Ha en skvett olje i en kasserolle (du kan godt bruke den samme du stekte kjøttet i), ha på lav/medium varme og stek løken i 8-10 minutter til den er blitt myk, ha så i hvitløken og stek i 2-3 minutter til.
Ha kjøttet over i kasserollen igjen og ha i oregano, vin, hakkede tomater, kraft og sitronskall. Kok opp og skru ned varmen så lavt det går for at det såvidt skal småkoke. Sett på lokk og la gryten stå i 2-3 timer eller til kjøttet er blitt skikkelig mørt. Rør inn olivenene underveis, etter ca en time eller deromkring.
Smak til med salt og pepper, dryss over bladpersille og servér med ris, pasta, potetmos og kanskje noen kokte gulrøtter om du vil.
You'll need:
(serves 3-4)
600 g braising steak or similar, cut into 3 cm cubes
2 tbsp plain flour
olive oil
1 red onion, chopped
1-2 garlic cloves, crushed
small handful fresh oregano, chopped, or 1 tsp dried
300 ml dry white wine
400 g tin chopped tomatoes
100 ml good beef stock
grated zest of 1/2 lemon
good handful kalamata olives, pitted
flatleaf parsley, chopped (to serve)
Dust the meat in the flour until coated all over.
Heat a little oil in a pan (medium/high heat) and brown the meat in batches, adding more oil if needed. Once browned, transfer to a bowl while you get on.
Add some more oil to the pan, now on low/medium heat, and fry the onion for 8-10 minutes until soft, then add the garlic and fry for another 2-3 minutes.
Return the beef to the pan and stir in the oregano, wine, tomatoes, stock and lemon zest. Bring to the boil, then turn down the heat to a veeeery gentle simmer. Put on a lid and leave for 2-3 hours, or until the meat is very tender. Stir in the olives after about an hour.
Season to taste, scatter over the chopped parsley and serve with rice, pasta or creamy mash, and cooked carrots, if you like. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar