Du trenger:
(ca 25-30 små rundstykker) 500-600 g hvetemel 1/2 pose tørrgjær 1/2 ts salt 1 ss sukker 3,5 dl melk 25 g smør
1 egg, pisket lett sammen 1 ss melk en klype salt sesamfrø og/eller valmuefrø
Ha 500 g hvetemel, gjær, salt og sukker i en stor bolle. Ha 3,5 dl melk og smør i en liten kjele og sett på middels varme til melken er varm (men ikke kokende!) og smøret er mer eller mindre smeltet, sett til side. Kjenn med fingeren så du er sikker på at blandingen ikke er varmere enn lunken. Hell melk/smør over i bollen med melet og bland til alt samler seg sammen til en deig, tilsett mer mel dersom deigen er for våt. Kna deigen til den blir smidig og elastisk, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Legg deigen i en smurt bolle og dekk til med plastfolie, sett til heving i en times tid til deigen er dobbelt så stor. Kna lufta ut av deigen. Lag små boller og sett dem på et bakepapirkledd stekebrett, det blir ca 25-30 stk. Sett dem gjerne med ca 1 cm mellomrom, så de såvidt kommer borti hverandre når de har hevet seg etterpå. Legg et rent kjøkkenhåndkle over brettet og sett til etterheving på et lunt sted, en halvtimes tid. Sett ovnen på 220 C i mellomtiden. Rør sammen egg og 1 ss melk med en klype salt, pensle overflatene og dryss over sesamfrø og/eller valmuefrø (f.eks annenhver rad). Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter, eller til de er blitt gyldne og fine. Avkjøles på rist, og serveres så raskt som mulig.. Kan også fryses. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar