onsdag 20. mars 2013

Pandiramerino - italienske småbrød med rosmarin og olivenolje


Disse italienske småbrødene ble tradisjonelt laget til Giovedi Santo (Skjærtorsdag), men nå blir de spist hele året. Kuttene på overflaten skal visstnok representere korset, men de gjør også hevingsprosessen mer effektiv. De kan kanskje minne litt om engelskmennenes Hot cross buns som også lages til Påske, men de italienske Pandiramerino dufter nydelig "eksotisk" av rosmarin. Begge er uansett smakfulle alternativer å ha med i tursekken i påskeferien :)


Du trenger:
(ca 8-10 stk)

2 stilker rosmarin
3/4 dl olivenolje
1/2 pose tørrgjær
2,5 dl lunkent vann
1 ts sukker + 2 ss til
400 g hvetemel

100 g sultana-rosiner eller vanlige rosiner

Ta bladene av rosmarinstilkene, riv dem litt opp og ha dem i en liten kjele sammen med olivenoljen. Varm opp på lav/middels varme, når oljen er varm så slå av platen og avkjøl. Sil oljen slik at du kan finhakke ca halvparten av rosmarinbladene.


Løs opp gjæren i 2,5 dl lunkent vann med 1 ts sukker, la dette stå til det begynner å "skumme", ca 10 minutter.
Sikt melet over i en stor bolle, tilsett resten a sukkeret (2 ss). Hell i gjærvannet og det meste av den avkjølte rosmarinoljen (spar litt til senere), pluss de finhakkede rosmarinbladene, og bland til alt samler seg til en deig. Kna deigen i 10 minutter til deg blir smidig og elastisk, kanskje trenger du litt ekstra mel. Legg deigen tilbake i bollen, dekk til med plastfolie og sett til heving på et lunt sted, ca 1 1/2 time.
Kna lufta ut av deigen og kna inn rosiner. Del deigen i ca 8 like store deler og form til runde boller. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett.
Bruk en skarp kniv og lag to vertikale snitt i overflaten av hver bolle, deretter to horisontale snitt.
Legg over et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving en halvtimes tid, sett ovnen på 180 C.
Pensle de små brødene med resten av rosmarinoljen og sett i ovnen i ca 20-25 minutter, eller til de har blitt gyldne og fine. (Snu en opp-ned, hvis de er ferdige skal de høres "hule" ut når du
 "kakker" lett på bunnen med fingeren.)
Avkjøles på rist.







2 kommentarer:

  1. Syntes dette så så godt og spennende ut at jeg har linket til https://www.facebook.com/OlgamorsFinurligheter og vurderer for første gang på maaange måneder å bake :D

    Tusen takk!

    SvarSlett
  2. Så hyggelig, Jorunn! Det var veldig koselig å høre :-)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...