fredag 31. mai 2013

Soyalaks med rødløk, squash og gulrot


I det siste har det blitt langt mellom hver middagsrett her på bloggen, årsaken er ganske enkel. Når det er middagstid hos Casa Maria så er det temmelig kaotisk; både egne barn og gjeste-barn løper rundt, plutselig dukker det opp noe som gjør at måltidet må utsettes eller framskyndes, og for å si det rett ut så er det ikke alltid spesielt populært at mamma skal ta bilder av maten før vi begynner å spise... t
ålmodighet er en dyd. I mellomtiden da kan jeg være sikker på at noen må på do, velter glasset sitt, klyper broren sin som skriker og løper på rommet sitt, osv. Da tar det lang tid å samle troppene igjen, til tross for at jeg prøver å gjøre unna photo shoot'en raskt for nettopp å unngå ovennevnte, og da er maten kald før vi atter er samlet rundt bordet. Så: derfor blir det litt lengre mellom middagstipsene her, men jeg håper at det kan ta seg opp litt igjen etterhvert som det blir ferie og (forhåpentligvis) roligere dager. For ikke å snakke om voksenmåltider... sukk.
Nå er forklaringen ferdig, og jeg kan avslutte med å anbefale denne lakseretten - fort gjort og mye smak :)


Du trenger:
(2 porsjoner)
2 ss soyasaus
1 ts toasted sesame oil
1 ts honning
2 laksebiter, ca 125 g hver (uten skinn og bein)
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, i tynne skiver
1/2 rødløk, i tynne halvmåner
1 stor gulrot, i tynne remser (bruk potetskrelleren)
1/2 squash, i tynne remser (bruk potetskrelleren)
en håndfull spinatblader (babyspinat)
ris, til servering

Rør sammen soyasaus, sesamolje og honning i en skål, legg i laksebitene og vend dem litt rundt i blandingen. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet en times tid eller over natten.
Stek laksen (inkludert marinaden) i en non-stick stekepanne på middels varme, ca 6-8 minutter litt avhengig av tykkelsen.
Varm olivenolje i en stekepanne eller wok, ha i hvitløk, rødløk, gulrot og squash og stek dette i 2-3 minutter til det mykner litt. Tilsett spinat (og gjerne en liten skvett soyasaus) og stek noen sekunder til spinatbladene har falt sammen.
Servér så fort laks og grønnsaker er klare, gjerne sammen med litt ris. (Hvis du vil ha litt ekstra eksotisk spiss på risen kan du bytte ut halvparten av kokevannet med kokosmelk.)
God middag!






fredag 24. mai 2013

Vårlige retter


Våren hadde ikke glemt oss likevel - nå er den endelig her og vi kan igjen nyte at solen varmer og småfugene kvidrer. Kraftige kjøttgryter kan byttes ut med lette supper, pastaretter og sommersalater, her er noen av mine vårfavoritter:

Quinoasalat med reker og avocado - en sunn lunchrett om smaker like godt som den er vakker å se på. Hvis du ikke liker reker kan du bare bytte dem ut med kyllingstrimler.


Tomatsuppe fra Capri - en suppe som serveres romtemperert med mozzarella og basilikum. Et lett, men mettende måltid i italias farger:


Som en liten "snack", mellomrett eller forrett kan jeg anbefale Laksetartar med agurksalat:


Med salt halloumi-ost og søte, modne tomater blir denne salaten en smaksopplevelse:


Pasta er en favoritt hele året, men her har den fått en vårlig (eller sommerlig) drakt i form av tomater, scampi og bladpersille:


Mannen og jeg elsker risotto, men det gjør ikke ungene, derfor blir det ikke laget så veldig ofte her i heimen. Denne vår-risottoen ble kjempegod:


Linguine med tunfisk, sitron og ruccola: tunfisk og sitron er en frisk og god kombinasjon, og med pasta og ruccola blir dette en smakfull rett:


Denne Alt-i-ett formen med laks og grønnsaker har vært en av de mest leste oppskriftene på bloggen siden den ble først publisert i fjor høst! Lett mat med friske farger ser ut til å slå an, og bonusen er at denne etterlater seg svært lite oppvask..


Jeg håper at dere alle har anledning til å nyte våren i fulle drag, det er ikke noe å vente med for du blir aldri yngre enn du er i dag... ;-)







tirsdag 21. mai 2013

Frokostboller med vanilje, banan og havregryn


Dette er en litt annerledes bolleoppskrift; den gir luftige og litt søte boller som passer perfekt til helgefrokosten med godt syltetøy eller god ost, men de er også kjempegode i seg selv. Jeg så oppskriften først i den vakre boken Manuelas Hjemmebakst av bakedronningen Manuela, forøvrig en bok jeg anbefaler på det varmeste til dere som er spesielt glad i gjærbakst.
Min versjon under er litt forandret pga. mangel på enkelte ingredienser og litt mindre tid en stipulert, men resultatet ble uansett helt nydelig!


Du trenger:
(ca 12 boller)
50 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
1,5 dl melk
30 g smør

50 g sukker
2 ss vaniljesukker
1 egg
ca 380 g hvetemel
1 stor eller 2 små bananer, most
100 g havregryn

Varm melk og smør i 1-2 minutter i microen til melken er lunken og smøret er smeltet, det skal kun være fingervarmt. Hell over i en stor bolle, evt bollen til en kjøkkenmaskin. Løs opp gjæren i melkeblandingen og rør inn sukker. Tilsett deretter vaniljesukker, egg, hvetemel, banan og havregryn før dette eltes godt, ca 15 minutter. Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving på et lunt sted, ca 1 time eller til deigen er blitt dobbelt så stor.
Ha deigen ut på en melet arbeidsbenk eller bord, kna den lett og trill ut til en "pølse". Del opp i ca 12 emner, hvis deigen er klebrig og trenger mer mel - prøv å tilsett så lite som mulig.
Trill boller av emnene og sett dem utover et brett med bakepapir, eventuelt kan du legge dem i litt større muffinsformer, som f.eks disse jeg kjøpte på Clas Ohlsson:


Sett brettet til etterheving, ca 30 minutter eller til de har est seg luftige og fine. I mellomtiden forvarmer du ovnen til 200 C.


Hvis du vil kan du pensle overflatene med litt melk eller egg og strø på litt havregryn.
Bollene stekes i ca 18-20 minutter, avkjøles på rist.


Disse bollene smaker nydelig med ost og syltetøy, men er også gode uten noe på.. :)


Enjoy!








mandag 13. mai 2013

Linguine med scampi, tomat og chilli


Det er noen hverdagsmiddager igjen før hele Norges store festdag, og man vil jo gjerne ha god mat i dagene før også... Både farger og ingredienser her gir assosiasjoner til sommer, retten er "lett" på alle måter, og veldig rask å lage. 


Du trenger:
(2 porsj.)
200 g linguine, spaghetti eller annen pasta

4-6 tomater
1 ss olivenolje
1 hvitløksfedd
en klype tørkede chilliflak (kjøpes i velassorterte matforretninger, eller f.eks hos Gourmetpikene. Alternativt kan du bruke 1/2 finhakket fersk chilli)

noen dråper rødvinseddik
en klype sukker
salt og pepper
150-200 g rå scampi (husk å fjerne "tarmen" langs ryggen dersom dette ikke allerede er gjort)
litt hakket bladpersille, til servering

Kok pasta etter anvisning på pakken.
I mellomtiden: Grovhakk tomatene. Ha olivenolje i en stekepanne og varm opp på medium/høy varme, ha i tomatene og legg på lokk (evt et ark aluminiumsfolie). La dette putre i 5-6 minutter, tilsett hvitløk, chilli og eddik, pluss en klype sukker og litt salt/pepper, og la det putre noen minutter til (fortsatt med lokk).
Ta av lokket og ha i scampiene, kok til de akkurat har rukket å gå fra å være grå til å bli rosa. Det skal ikke mange minuttene til før konsistensen blir som viskelær!
Bland tomat/scampi-sausen med pastaen, dryss over hakket bladpersille og servér med én gang.



(P.S. Jeg er fullt klar over at det å bruke scampi er svært politisk ukorrekt, men jeg kan forsikre deg om at jeg ikke er noen storforbruker. Flere butikker selger nå såkalte bærekraftige scampi, dessuten kan du gjerne bruke reker eller annen sjømat her istedet dersom du ønsker det. ;)






tirsdag 7. mai 2013

Fine baguetter med flaksalt


"Alle" elsker baguetter, denne familien er intet unntak. Spis dem som de er, fyll med ost og skinke eller hva hjertet måtte begjære, servér som tilbehør til suppe eller salat, eller bryt helt enkelt av biter og dypp i en god olivenolje iblandet litt balsamicoeddik.. himmel på jord.


Du trenger:
(3 baguetter)
5 dl lunkent vann
1 pk tørrgjær eller 50g fersk gjær
2 ts salt
400g hvetemel + 250g
flaksalt, f.eks Maldon

Rør ut gjæren i vannet, tilsett salt og 400 g hvetemel. Eltes deretter godt, ca 5 minutter i kjøkkenmaskin.
Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving et lunt sted, ca en halvtime eller til deigen har blitt dobbelt så stor.
Tilsett resten av melet, 250g, elt så godt og lenge (ca 10-15 minutter).
Sett deigen til heving igjen i ytterligere en halvtime.
Forvarm ovnen til 225 C.
Ha deigen ut på kjøkkenbenken (det kan hende at du trenger litt ekstra mel her), del den i tre like store emner og trill dem ut til lange "pølser" som du legger på et smurt eller bakepapirkledd stekebrett. La dem stå og hvile i ca et kvarter før du pensler med litt vann, drysser over flaksalt og setter dem midt i ovnen. Stekes til de er gyldne på toppen, ca 30 minutter (men sjekk etter 25).
Hvis du har dampfunksjon på ovnen din kan du aktivisere denne for å få ekstra sprø utside på baguettene, eventuelt fyll en langpanne med litt vann og sett denne nederst i ovnen under steketiden.

Det eneste man trenger nå er egentlig godt smør... I hvertfall forsvant den ene baguetten her før noe annet pålegg eller annet tilbehør hadde rukket å finne veien...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...