mandag 17. januar 2011

Cupcakes med appelsin (Orange Cupcakes)

(Scroll for English)



Et bilde sier mer enn tusen ord, det er ikke lett å forklare hvor gode disse er... Lette og luftige cupcakes med en vag smak av appelsin, og en søt, men frisk appelsinglasur. Jeg ble inspirert til å lage dem etter å ha bladd litt i boka til The Primrose Bakery i London, hvor forøvrig Jude Law og gutta i U2 er faste kunder. Jude Law skal ha uttalt: «I defy anyone to find a better cupcake», som kort og greit kan oversettes med at det neppe er noen som klarer å finne bedre cupcakes enn de har der.
Jeg har tilpasset oppskriften fra boka en smule, men den er lik nok til at jeg må kreditere damene fra The Primrose Bakery.

One picture can tell more than a thousand words, it's not easy to explain how good these are... Light and airy cupcakes with a vague orange flavour, and a sweet, but fresh orange icing. I was inspired to make these after flipping through the book from The Primrose Bakery in London, where Jude Law and the guys from U2 are among the customers. Jude Law has said about this bakery: «I defy anyone to find a better cupcake».
I have adjusted the recipe a little, but it's similar enough for me to give credits to the ladies at The Primrose Bakery.




Du trenger:(ca 12 muffins)
115 g smør, mykt/romtemperert
200 g sukker
2 egg
275 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 dl melk
2 ss nypresset appelsinjuice
revet skall av 1 appelsin (for best resultat bruker jeg min Microplane)

Glasur:
115 g smør, mykt/romtemperert
2 ss nypresset appelsinjuice
500 g melis
1-2 ts appelsinblomstvann (valgfritt)

Sett ovnen på 170 C.
Bruk et muffinsbrett med plass til 12 muffinsformer.
Mix sammen smør og sukker i en stor bolle til det blir lyst og luftig (4-5 minutter), bruk en håndmikser el.l.
Ha oppi eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.
Mål opp melet og bland inn bakepulveret, så har du halvparten av dette oppi sammen med smørblandingen.
Visp godt.
Tøm i halvparten av melken og visp igjen.
Nå kan du ha i resten av melet, visp igjen, og til slutt resten av melken, appelsinjuicen og -skallet. Visp til alt er godt blandet, skrap ned fra sidene også for å få med alt.
Fordel røren i muffinsformene, de skal fylles ca 2/3 opp kanten.
Sett i ovnen i ca 20-25 minutter, de skal bli litt gyldne i kantene.
Ta muffinsbrettet ut av ovnen og la kakene avkjøles på en rist.
I mellomtiden lager du glasuren: pisk smøret med en håndmikser til det blir mykt og kremete, så har du oppi appelsinjuice, appelsinblomstvann (hvis du bruker det) og melisen. Visp til glasuren blir luftig.
Når muffinsene er helt avkjølte kan du ha på glasur, enten med kniv/spatula eller med sprøytepose. Pynt også, om du vil, jeg hadde noen appelsingelé-godterier som jeg brukte på toppen.


Appelsinblomstvann
Orange flower water


You'll need:(12 cupcakes)
115 g butter, softened
200 grams sugar
2 eggs
275 grams plain flour
1 ½ tsp baking powder
100 ml milk
2 tbsp freshly squeezed orange juice (I use my Microplane for the best possible results)

Orange icing:
115 g butter, softened
2 tbsp freshly squeezed orange juice
500 grams icing sugar
1-2 tsp orange flowder water (optional)

Preheat oven: 170 C/
Line a 12-hole muffin tray with cupcake cases.
In a large bowl, cream the butter and sugar until pale and fluffy (4-5 minutes), using an electric hand mixer.
Add the eggs, one at the time, mixing well after each addition.
Combine the flour and baking powder in a bowl, and add half of it to the butter mixture.
Beat well.
Pour in half the milk and beat again.
Now tip in the rest of the flour (beating) and lastly the rest of the milk, and the orange juice and zest. Beat until everything is combined, scraping the sides to make sure you have it all in there.
Spoon the mixture into the cupcake cases, filling them about 2/3 full.
Bake in the oven for 20-25 minutes, until lightly golden.
Remove from the oven and leave to cool on a wire rack.
Meanwhile, make the icing: cream the butter in a bowl, then add the orange juice, orange flower water (if using) and icing sugar. Beat with an electic mixer until fluffy.
Once the cupcakes are cool, ice them with the orange icing using a knife/decorating spatula or piping bag, and decorate as desired.




Me-time :-)




Muffinsformene med Mummi-trollet er fra Kalasform.


7 kommentarer:

  1. Dette så godt ut! Prøvde ut en av kyllingrettene dine på søndag, den med mozarella og parmesan som Helge er så glad i :-) Det var skikkelig godt, også så lettvint! Skal fortsette å lete opp oppskrifter hos deg. for dette ga mersmak!

    Takk for sist forresten, det var en bra kveld og veldig hyggelig å hilse på så mange bra folk!

    Hilsen Hanne (kjæresten til Christopher i TGS)

    SvarSlett
  2. Hei Hanne, så hyggelig at du tok turen innom her!
    Alltid morsomt å treffe folk som har samme interesse som meg ;-) Håper du fortsetter å titte innom :-)

    SvarSlett
  3. hei ^^
    Denne muffinsen ser kjempe god ut! jeg skal prøve å lage den. Men jeg lurer på hvor jeg kan kjøpe Appelsinblomstvann?

    SvarSlett
  4. Heisann,
    det er ikke så ofte jeg kommer over appelsinblomstvann, men de gangene jeg har sett det så har det vært i såkalte innvandrerforretninger. Har også blitt fortalt at enkelte apotek fører appelsinblomstvann.
    Lykke til, håper du finner det :-)

    SvarSlett
  5. Hei! Et litt "dumt" spørsmål her, men hva slags smør bruker du? Er vant til å bruke melange, men det er jo en margarin og ikke smør....

    SvarSlett
  6. Heisann, jeg bruker meierismør, jeg synes det blir best :)
    Maria

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for kjapt svar =)

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...