søndag 1. mai 2011

Rugbrød uten knaing
(No-knead rye bread)

Det har blitt lite brødbaking i det siste, så her om dagen fikk jeg skikkelig lyst på nybakt brød rett fra ovnen. Jeg er blitt tilhenger av "ikke-kna-metoden", dvs. man rører sammen deigen dagen før, ingen knaing, og steker den inni en gryte på høy varme. Man kan faktisk da spise hjemmebakt brød uten å måtte vaske klissete gjærdeig av hendene en eneste gang. Passer meg utmerket.
Jeg hadde også fått en "goodie-bag" av GourmetPikene som bl.a. inneholdt en helt nydelig klementin-marmelade, og jeg så for meg at den måtte bli perfekt til et nystekt rugbrød. Og mine antagelser var jo selvsagt helt korrekte :)

It's been a while since I made bread, and the other day I craved homemade bread; preferably straight from the oven. I'm such a fan of the "no-knead method"; you can actually enjoy a slice of freshly made bread without the kneading and the sticky mess.
In the goodie-bag I got from GourmetPikene (webshop) there was (amongst other things) a lovely clementine marmalade. I assumed that this would be fabulous with rye bread, and my assumptions were correct :)

Du trenger:
250 g hvetemel
250 g sammalt fin rug + litt ekstra
1 ts salt
1 ts tørrgjær
4,5 dl vann (ca 18-20 C, kaldere enn lunkent)
Støpejernsgryte ca 24-25 cm i diameter (eller en Römertopf eller annen gryte som tåler 250 C)


You'll need:
250 grams plain flour
250 grams rye flour
1 tsp salt
1 tsp instant or other active dry yeast
450 ml water (cool, about 18-20 C or so)
A heavy pot (about 24-25 cm diameter), cast-iron or so


Rør sammen meltypene, salt og tørrgjør i en bolle. Ha i vannet og rør lett med en skje eller sleiv til alt er blandet. Dette blir en klissete deig! Dryss over littegrann mel, dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle og la stå i romtemperatur i 12-18 timer.
Da skal deigen ha blitt omtrent dobbelt så stor, og man skal kunne se luftbobler i overflaten:

In a bowl, stir together the flours, salt and yeast. Add the water and mix (using a wooden spoon or so) until combined. It will be a wet, sticky dough! Sprinkle with a little flour, cover the bowl with a clean kitchen towel and leave at room temperature for about 12-18 hours.
The dough should be doubled in size, and the surface dotted with bubbles:

Ha deigen ut på et stykke bakepapir som du har drysset med litt mel. "Brett" deigen over et par ganger, jeg bruker en deigskrape til å gjøre dette. (Hvis du ikke helt skjønner denne "brettingen" kan jeg anbefale deg å se på videoen som Ina i bloggen Mat på Bordet har laget.) Dekk til med et kjøkkenhåndkle igjen, eller snu en stor bakebolle på hodet og sett den over deigen. La stå i romtemperatur i 1-2 timer til.

Place a sheet of baking parchment onto your surface and dust with flour. Scrape the dough out of the bowl in one piece, and lift the edges of the dough in toward the centre couple of times. Again, cover with a kitchen towel and leave for about 1-2 hours.

Mens deigen hever for andre gang, sett ovnen på 250 C. Når det gjenstår et kvarter-halvtime av hevingen så sett inn kasserollen som du skal steke brødet i, denne må bli skikkelig varm.
Ta kasserollen ut av ovnen, dryss littegrann rugmel i bunnen og "tipp" oppi deigen fra bakepapiret. Sett på lokket og stek i 35 minutter. Ta av lokket og stek i ca 15-20 minutter til.
Ta-daah!

Preheat oven to 250 C. Half an hour before the end of the second rise, put your pot into the oven.
Remove the pot from the oven, sprinkle in a little rye flour and tip in the dough.
Put on the lid and place in the oven for about 35 minutes. Remove the lid and bake for another 15-20 minutes.
Ta-daah!

Dette brødet smakte nyyydelig med Philadelphia og en tynn skive røkelaks...

This bread was lovely with some Philadelphia and a thin slice of smoked salmon...

Rugbrødet var også helt nyyydelig med klementin-marmeladen som jeg fikk av GourmetPikene! Jeg har også fått smake deres hjemmelagede frokostblanding, salt lakris fra Johan BülowYorkshire Crisps med smak av tomat/basilikum/mozzarella, breadsticks og "gammeldagse" polkadrops. Alle som setter pris på matvarer som man ikke finner i vanlige butikker burde ta en titt på nettsiden deres, hvor man også kan få tak i bl.a. Valhrona-sjokolade (ofte bekrevet som verdens beste sjokolade), førsteklasses te og krydderblandinger, pestoer, olivenoljer, søtsaker og mye annet.

Rugbrød med klementinmarmelade... yum.

The rye bread was lovely with this clementine marmalade... yum.

Nå skulle jeg egentlig til å skrive her at "nå er det bare å ta på seg forkleet" og hive seg rundt, men med denne latmannsmetoden så trenger man jo ikke forkle engang... Bare bolle og sleiv, og noen få minutter :)

I was just about to write something along the lines of "now just grab your apron" and start baking, but using this method you really don't need any... Just a bowl and a spoon, and a few minutes :)

4 kommentarer:

  1. Kjære Maria! For en fantastisk blogg du har, nå ble jeg kjempeinspirert! :) Jeg setter uten tvil meg selv også i kategorien "livsnyter" så her kommer jeg gjerne tilbake! På onsdag drar jeg til London, og da er det spise, spise, spise som gjelder! :) Hilsen Trine Lise

    SvarSlett
  2. Trine Lise - tusen takk for utrolig koselig hilsen, det er så motiverende å få slike ord servert på morgenkvisten :-)
    Misunner deg London, det er min favoritt-spiseby :-p
    God tur, og kos deg!
    Maria

    SvarSlett
  3. Hei Maria :) Nå står mitt aller første surdeigsbrød til heving, og jeg er kjempespent :) Du har en kjempeflott blog, som jeg har linket til fra min blog som inspirerende side :)

    Spørsmål ang.brødet.. skal deigen lukte litt rart, nesten som vin? Det gjør nemlig min :P haha

    Klem,
    Sandra

    SvarSlett
  4. Hei Sandra, og tusen takk for hyggelige ord :)

    Jeg syns deigen til "no knead-bread" ofte lukter ganske sterkt av gjær siden det står så lenge..
    Lykke til!

    Hilsen Maria

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...