søndag 19. juni 2011

Omelett med feta og vårløk
(Feta and spring onion tortilla)


Omelett, frittata, tortilla... Franskmennene har sin omelette, italienerene har sin frittata, spanjolene har sin tortilla (som forøvrig ikke må forveksles med de meksikanske lefsene man har fyll inni) - det kan virke som alle de sør-europeiske landene har hver sin variant av denne eggeretten. En tykk omelett med fyll blir kalt bondeomelett av mange her i Norge, så jeg velger som oftest å kalle det omelett og ferdig med det. 

Fyllet kan jo varieres som det passer deg og din smak; har du noen kokte poteter til overs fra gårsdagens middag kan du skjære dem i tynne skiver istedet for den raspede varianten her. Du kan også bytte ut vårløk/gressløk med hakket frisk mynte, det gir en frisk og sommerlig smak. Eller bruk chèvre istedet for feta, osv. osv. Hovedbudskapet mitt er at hvis du kan lage en omelett/frittata/tortilla så kan du plutselig lage mange retter med forskjellige ingredienser og smaker.
Denne er også god når den er kald, til f.eks matpakken eller 
piknik'en :-)


Omelet, frittata, tortilla... The French have their omelette, the Italians have their frittata, the Spanish have their tortilla (not to be confused with the Mexican flatbread) - it seems every Latin culture have their take on this eggy dish. A thick omelet with various additional ingredients is called bondeomelett ("farmer's omelet") in Norway, so I choose to call it an omelet and be done with it.
The ingredients can be replaced according to your taste of course; if you have some leftover boiled potatoes from yesterdays dinner - slice it and use that instead of the grated potatoes in this recipe. You could also replace the spring onion/chives with chopped mint, the mint adds a fresh, summery flavour. Or use chèvre instead of feta, etc. etc. The main message here, I suppose, is that if you can make an omelet/frittata/tortilla, you have so many different dishes up your sleeve.
This is good cold, too, for your lunchbox or for a picnic :-)


Du trenger:

(ca 2 personer)
liten skvett olivenolje
2 poteter (ca 200g)
3 store egg
1/2 dl melk
75 g frosne grønne erter
150 g fetaost
1 vårløk eller litt gressløk, hakket
(pluss: en stekepanne i støpejern, eller en med håndtak som tåler sterk varme)


Rasp potetene grovt, og legg raspet i et rent kjøkkenhåndkle. Pakk stramt inn og klem ut all væsken du klarer.
Sett ovnen din på 220 C, grill-elementet.
Ha olje i en liten/medium stor stekepanne, middels varme. Ha i de raspede potetene og stek til de begynner å mykne litt.
Bland sammen egg og melk i en bolle eller mugge, rør inn erter og vårløk/gressløk.
Hell eggeblandingen over potetene i stekepanna, smuldre opp fetaosten i biter og fordel utover. Stek i ca 10 minutter til den er nesten gjennomstekt, dvs lite flytende å se om du stikker spissen av en kniv inn i midten.
Sett stekepanna inn i ovnen under grill-elementet, i ca 3-5 minutter eller til overflaten har fått en gylden farge.
Skjær opp og servér med salat og/eller brød.




You'll need:
(approx. 2 servings)
splash olive oil
2 potatoes (about 200g)
3 large eggs
50 ml milk
75 grams frozen peas
150 grams feta cheese
1 spring onion or small bunch chives, chopped
(plus: a cast-iron pan, or other pan with a handle that can take high heat)


Grate the potatoes coarsley and squeeze dry in a clean kitchen towel. 
Preheat the grill, about 220 C.
Put the oil into a small/medium frying pan, medium heat. Add the grated potatoes and fry until they start to soften.
In a bowl or jug, mix together the eggs and milk, stir in the peas and chopped spring onion or chives.
Pour the egg mixture onto the potatoes in the pan, break up the cheese and sprinkle on top. Cook for about 10 minutes or until almost set.
Pop the pan under the grill and cook for 3-5 minutes, or until golden and cooked through.
Cut into wedges and serve with a salad and/or some bread.












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...