tirsdag 25. oktober 2011

Kanelkringle
(Cinnamon wreath)



Dette er en stor porsjon som egner seg når du har mange munner å mette, men kringlen kan også deles opp og fryses om du vil. Du kan eventuelt halvere porsjonen om du ikke trenger så mye mat :-)


This is a large wreath for when you're feeding a crowd, but it can also be frozen. -Or you can easily halve the recipe if you prefer :-)



Du trenger:
(1 stor kringle)
7 dl melk
100 g smør
1 pk tørrgjær
4 ss sukker
ca 1,5-2 liter hvetemel
Fyll:
50 g mykt smør
kanel og sukker (mengde er en smakssak..)
1 egg (til pensling)
perlesukker


You'll need:
(1 large wreath)
700 ml milk
100 grams butter
2 sachets dried yeast (approx 12-15 grams)
4 tbsp sugar
about 7,5-10 cups (1,5-2 litres) plain flour
Filling:
50 grams soft butter
cinnamon and sugar (to taste)
1 egg (for brushing)
crushed nib sugar/pearl sugar (for sprinkling)






Varm melk og smør sammen, enten i en bolle i microen eller i en kjele. Bare varm nok til at smøret akkurat smelter og blandingen er "fingervarm"/lunken. Rør inn gjær og sukker.
Rør inn akkurat nok mel til at deigen kommer sammen og kan knas. (Det kan være du trenger mindre eller mer mel enn det som er oppgitt i ingrediensene, prøv deg fram med litt om gangen.) Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok, deigen bør eltes minst 5 minutter. Sett den så til heving med et klede over på et lunt sted til den er blitt dobbelt så stor. 


Warm the milk and butter together (microwave or pan), until the butter is just melted and the mixture is tepid. Stir in the yeast and the sugar.
Mix in just enough flour to make the dough come together, then knead for at least 5 minutes. You could use a kitchen mixer with a dough hook. Cover with a kitchen towel and set aside to prove until doubled in size.



Finn fram kjevla og strø litt mel på overflaten, du trenger ganske stor plass.
Kjevle ut deigen til du har et slags rektangel, nokså tynt kjevlet.


Bring out your rolling pin and sprinkle some flour onto your work surface.
Roll out the dough until you're left with a rectangle, it should be quite thin.



Smør utover smøret, prøv å fordel det helt ut i kantene. 
Dryss over kanel og sukker, og bruk så en butt kniv (f.eks trekniv) til å blande dette sammen på deigen.


Spread the butter onto the surface, try to cover it all they way to the edges.
Sprinkle over some cinnamon and sugar, then try to mix it, using a blunt knife (I use a wooden one).



Skjær deigen opp i tre på langs:


Cut the dough in three to make three long strips:



Rull sammen alle de tre lengdene slik at du har tre lange "pølser":


Roll them all up to make three ropes:



Del de tre "pøsene" i to like lange deler før flettingen, siden det er vanskelig å flette så lange deler uten at de klisser seg sammen. Flett så sammen tre og tre slik at du ender opp med to tykke fletter:


Cut each of the three ropes in two to make six shorter ropes (this makes the braiding a lot easier).
Now make two braids from the ropes:





Legg de to flettene sammen på et bakepapirkledd brett, slik at de danner en ring. (Hvis du heller vil lage to stk kanelstenger kan du bare legge de to ved siden av hverandre i stedet.)


On a lined baking tray, place the two braids end-to-end to make a wreath. (You could also just place them next to each other to make two separate loaves.)



Pensle med egget, og dryss over perlesukker.
Sett ovnen på 180 C og la kringlen stå og etterheve litt, ca 20-30 minutter.


Brush with the egg, then sprinkle over some crushed nib sugar.
Preheat oven to 180 C and leave the wreath to prove some more, about 20-30 minutes.



Stekes i ca 40-45 minutter til den er gyllen og gjennomstekt. Hvis overflaten ser faretruende mørk ut før den er ferdigstekt, legg et ark bakepapir over kringlen og stek videre.


Bake for about 40-45 minuutes until golden and cooked through. If the top looks dangerously dark before the wreath is done baking, slip in a sheet of baking paper.



La kringlen hvile litt før du skjærer den i biter, men den smaker aller best mens den fortsatt er litt varm.
Den kan fint fryses - bare varm den litt i ovnen før servering og den blir så god som nystekt igjen :-)


Leave to rest a little before cutting, but it's best when it's still a little warm.
You can freeze this wreath - just put it in a low oven before serving and it'll be as good as new :-)



Her er panna med ferdigoppskårne biter som ble med til dugnaden i barnehagen :-)


Here's the tray I brought to kindergarden last Saturday ("fixing-day" with the other parents + children).


Enjoy!







7 kommentarer:

  1. Så flott den var! Tror ikke den får plass i stekeovnen min engang ... Sukk. Du er flink!

    SvarSlett
  2. Takk for det, Siri :)
    Tror min oven er nokså "vanlig", det gikk akkurat ;-)

    SvarSlett
  3. Åååå helt magisk for en gjærbakstelsker som meg, fin inspirasjon og forklaring :)

    SvarSlett
  4. Hei Marianne - håper du prøver en dag, det ble veldig godt :)

    SvarSlett
  5. Hope you had a great time in London Maria!
    The wreath looks great!
    X

    SvarSlett
  6. HEI DER:) tenkte jeg bare ville si at jeg har linka deg opp som verdt å lese på bloggen min! Helt ny blogg sådann, og hadde satt skikkelig pris på om du tok en tur innom! mvh Renate

    http://projectasteit.blogspot.com/

    SvarSlett
  7. Thank you, Anna! London was great, as always :-D

    Renate - takk for det, skal sjekke bloggen din!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...