fredag 27. desember 2013

Quinoa-salat med avocado, reker og oliven


Det kan være greit med noen lette måltider innimellom julemiddagene. Dette er en utrolig god salat som jeg liker veldig godt; en god sammensetning av smaker og teksturer, og bonusen er at den nesten kan regnes som helsekost å være... Heldigvis kan man få quinoa i de fleste dagligvarebutikker nå, tidligere måtte man til en helsekostforretning. Quinoa er næringsrike helkorn (høyt proteininnhold, fri for gluten),
 helt supert som variasjon fra ris/pasta/poteter.


Du trenger:
(2 personer som lunch, eller 3-4 personer som forrett)
60 g quinoa
1 ss olivenolje
1 hvitløksfedd, finhakket
150-200 g rå reker, uten skall (evt. behold «halen»)
150g gode tomater, skåret i båter
liten håndfull bladpersille, hakket
liten håndfull dill, hakket
3 vårløk, skivet
1 stor, moden avocado, skrellet og skåret i biter
liten håndfull svarte oliven uten stein, grovhakket
juice fra 1/2 sitron
salt and pepper

Ha quinoaen i en kasserolle, kok etter anvisning på pakken (ca 20 minutter).
I mellomtiden har du olivenolje i en stekepanne, ha oppi hvitløk og de rå rekene. Stek i 2-3 minutter eller til rekene blir rosa (du kan bruke ferdige reker i stedet, men i såfall ha dem oppi pannen etter at hvitløken har fått frese litt, legg så på lokk og skru av varmen.)
Ha alt i en bolle; tomater, persille, dill, vårløk, avocado, oliven, sitronsaft og quinoa. Salte og pepre.
Fordel på tallerkener eller skåler, og ha oppi rekene til slutt.
Servér med et par halve skiver toast og litt smør, om du vil.







tirsdag 17. desember 2013

Mini Gingerbread Houses


Hvis du ønsker "det lille ekstra" når julegjestene ankommer så servér dem en kopp gløgg med et av disse søte små husene på kanten; føler de seg ikke velkommen da så vet ikke jeg! Jeg skal ikke påstå at de er laget i en fei, men har du en liten klump pepperkakedeig til overs i kjøleskapet og ventetiden blir lang, ja da er dette en morsom aktivitet for å få tiden til å gå.


Det finnes så mange oppskrifter på pepperkaker på nett og overalt så jeg skriver ingen pepperkakeoppskrift her, dessuten er det helt stuerent å kjøpe deigen på butikken også.
Jeg så idéen på en annen blogg, en kjempefin polsk bakeblogg som heter Caketime. Klikk deg inn dit for å printe ut templatet til husdelene (skroll litt ned på siden til du ser "Click here to download the Mini Gingerbread houses template")
, bruk dem når du skjærer ut vegger og tak med en skarp kniv på den utkjevlede pepperkakedeigen. Det er viktig at deigen blir kjevlet temmelig tynn, ellers blir det vanskelig å sette sammen huset etterpå.

Stek de små pepperkakene på 200 C i ca 4 minutter, følg nøye med - det er ikke særlig moro å få brente vegger og tak som har tatt deg endel tid å skjære ut!
Avkjøl delene helt og lag melisglasur. For å få glasuren helt hvit og litt lettere å holde på med bør man bruke eggehvite istedet for vann:

Glasur:
250 g melis, siktet
1 eggehvite
saften av ca 1/4 sitron

Rør sammen melis og eggehvite til alt er godt blandet, ha deretter i sitronsaft og visp kraftig med en håndmikser i 4-5 mintter til glasuren er kritthvit. Det kan hende at den blir litt for fast til å sprøyte ut med så tynn tipp, ta da bittelitt ekstra vann og prøv deg fram. Tilsett evt. konditorfarge om du ønsker farget glasur.

Jeg fylte den i en sprøytepose med en Wilton 2-tipp, den har veldig lite hull og fungerer fint når det som skal pyntes er så smått. Sett sammen huset med glasur først, deretter pynt tak og vegger som du vil. Bruk gjerne litt kakepynt, mini-smarties eller lignende om du vil.

Det var det! Det tar litt tid, men det der ikke vanskelig!

Håper du får en fortsatt fin førjulstid, og om du forbarmer deg over mangel på snø der du bor - tenk på at det er mye tryggere å kjøre bil på bare veier, og at det er større sjanse for at alle som skal "hjem til jul" kommer fram like hele :-)





onsdag 11. desember 2013

Spicy kylling og bulgursalat med agurk og granateple


Vi er på god vei inn i desember og det er ikke lenge til jula er over oss, men selv om de fleste tenker mest på ribbe, krumkaker og julekarameller i disse dager så er det fortsatt noen hverdagsmiddager igjen før juleklokkene kimer. Denne kyllingretten er lett å lage, lett å spise og lett for kroppen. Kanskje noe å ha klart i repertoiret før januar..? Selv om den er sunn så er det masse smak her, og harissa gir kjøttet et skikkelig kick. Bare prøv!


Du trenger:
(2 porsjoner, men ingrediensene kan lett dobles)
1 ss harissa (en marokkansk krydderpasta, fåes i innvandrerbutikker og velassorterte matforretninger)
finrevet skall + saft av en halv sitron
2 renskårne kyllingfileter
125 g bulgur eller quinoa, eller en blanding av begge (evt. ris eller couscous om du foretrekker det)
1 ss hakkede friske urter, f.eks bladpersille, mynte eller basilikum
1 tomat, skåret i terninger
1/4 agurk, skåret i terninger
1/2 granateple
+en plastpose og et stort ark aluminiumsfolie

1. Ha harissa, sitronskall og -saft i en ren plastpose sammen med kyllingfiletene. Knyt igjen posen og klem litt her og der så kjøttet får marinade over det hele. Legg posen i kjøleskapet i alt fra 5 minutter opp til et døgn, et døgn er bra, men 5 minutter gir også god smak.
Forvarm ovnen til 200 C.

2. Legg et stort ark aluminiumsfolie på kjøkkenbenken og tøm innholdet av kyllingposen ut på midten av arket. Samle sammen hjørnene og deretter sidene på arket og klem sammen, slik at du får en slags "pakke". Sett denne i ovnen i ca 25-30 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt.

3. I mellomtiden: kok bulgur og/eller quinoa etter anvisning på pakken. Når den er klar, rør inn hakkede urter, tomat- og agurkterninger og evt. litt salt og pepper.

4. Skjær granateplet i to på tvers, ta ut de røde "frøene" ved å holde halvdelen med snittsiden ned, over en skål/bolle, og bank løs med en tresleiv. De vakre, perleaktige granateplefrøene vil da sprette ut. Bland også disse inn i bulgur-blandingen. Fordel dette på to tallerkener og legg kyllingen oppå (skjær gjerne kjøttet opp i skiver først). Salt og pepper på toppen, og det er klart til servering.

Tips: ønsker du en form for "saus" så kan du ha på en klatt med yoghurt naturell.

Tips: granateplefrøene fra den andre halvdelen gjør seg kjempegodt i fruktsalat eller som garnityr på en lammegryte. Eller rett og slett bare hent en skje og spis dem som de er, og kjenn hvordan antioksidentene forynger deg ;-)






































tirsdag 3. desember 2013

Panettone muffins


Panettone er italienernes "julekake", altså en slags bolledeig som inneholder tørket frukt og sitrusskall. Den inneholder også endel smør og egg som gir en gylden gulfarge og en fyldig og luksuriøs smak, og er som oftest formet som en stor og høy kake som man skjærer skiver fra gjennom juledagene.
Den norske storfamilien er kanskje litt mindre enn den italienske, så da kan løsningen være å lage flere mindre panettone istedet for en stor; da kan de også fryses og nytes ferske når som helst.


Du trenger:
(14 stk)
500 g hvetemel (+ litt mer)
1 pose tørrgjær
1 ts salt
1 ts vaniljepasta ("vanilla bean paste", evt. bruk 1 ss vaniljesukker)
100 g sukker
2 dl lunken melk
4 egg
3 eggeplommer
150 g smør, mykt/romtemperert
100 g rosiner
finrevet skall fra 1 appelsin eller 2 klementiner
finrevet skall fra 1 sitron
100 g sukat (kandisert og tørket skall av sitrusfrukter som appelsin, sitron og lime)
50 g mandelflak

1. Ha mel, gjær, salt, vanilje og sukker i en stor bolle, fortrinnsvis en bolle som tilhører en kjøkkenmaskin. Bruk maskinens eltekrok og gradvis tilsett melken og 3 av eggene. Elt i maskinen i 7-8 minutter, eller for hånd i 10-12 minutter. Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve i en drøy time, eller til den er blitt dobbelt så stor.

2. Slå ned deigen og ha i de tre eggeplommene, la eltekroken gjøre jobben om du har mulighet til det.. (Eggehvitene kan du ha over i en liten, ren plastpose og legge i fryseren til senere bakst av f.eks pavlova, marengs/pikekyss, franske makroner, osv.)  Når eggeplommene er inkorporert i deigen tilsettes det myke smøret, fortsett eltingen i 8-10 minutter til deigen ligner en deig igjen. Helt mot slutten tilsettes revet sitrusskall, rosiner og sukat.
Dekk til bollen igjen og sett den et lunt sted til annengangsheving, ca 1 time. (Evt. dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet over natten.)

3. Sett ovnen på 200 C.
Elt deigen lett med hendene, kanskje trenger du litt mer mel her, og gjør klar 14 muffinsformer. Del deigen i 14 like store emner og trill runde boller, ha en i hver form og sett dem på et stekebrett.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over og la dem heves igjen i ca 15-20 minutter.
Pensle overflatene med det siste egget (som du har i en kopp og rører litt sammen med en gaffel) og dryss over mandelflak.

4. Stek midt i ovnen i ca 15-20 minutter til de blir "fluffy" og gyllenbrune.
Avkjøl, eller servér mens de fortsatt er litt varme.
Passer perfekt til gløgg!


Tips:
-Hevingsrunde nummer to kan du godt gjøre i kjøleskapet over natten. Bare ta bollen ut av kjøleskapet om morgenen, la den stå 20 minutter i romtemperatur og fortsett oppskriften fra punkt 3.

-Disse tåler også fint et opphold i fryseren. Tin og varm dem deretter i ovnen noen minutter og de blir som nye :)



(Inspirasjon: Jamie magazine, issue 43.)





onsdag 27. november 2013

Sjokoladebiscotti med hasselnøtter


Biscotti betyr egentlig "stekt to ganger", men vi forbinder som regel biscotti med de smale, avlange og litt harde småkakene som har blitt nokså vanlig å se i butikker og caféer. Det er den doble stekingen som gjør at de blir såpass harde og tørre, slik at de både blir veldig holdbare OG perfekte til dypping i kaffe eller dessertvin. Heldigvis er biscotti ganske enkle å lage, og hvis du tror de varer lengre enn et par uker hjemme hos deg kan de gjerne fryses i stedet for å oppbevares i en tett boks. 


Du trenger:
150 g hasselnøtter
125 g mørk sjokolade, med 70% kakao
200 g lyst brunt sukker
3 egg
2 ts vaniljeekstrakt
225 g hvetemel
25 g kakaopulver (bakekakao)
2 ts instant espressopulver (evt knust kaffepulver)
1 ts natron

Sett ovnen på 180 C, ta fram et stekebrett.
Ha nøttene utover stekebrettet og rist dem i ovnen ca 12-15 minutter, eller til skallet begynner å sprekke. Ta brettet ut og dekk det til med et rent kjøkkenhåndkle, la nøttene "dampes" i noen minutter (5) før du "gnikker" dem litt inni kjøkkenhåndkleet for å få av det meste av skallet.
Avkjøl, deretter grovhakk og sett til side så lenge.

Skru ned ovnen til 150 C, og kle stekebrettet med et ark bakepapir.
Ha sjokolade og brunt sukker i en food processor og kjør maskinen til sjokoladen er heelt finhakket.
Ha eggene i en bolle, evt bollen til en kjøkkenmaskin, og pisk dem sammen med vaniljeekstrakten i et minutt. Tilsett sjokoladeblandingen, deretter sikt inn hvetemel, kakao, espressopulver og natron og rør sammen til du har en nokså fast "deig". Bland inn de grovhakkede hasselnøttene underveis.
Del deigen i to og form to "kubber" (hver ca 25 cm lange) som du legger på bakebrettet, husk å ha litt avstend mellom dem. Dette er lettest å gjøre med hendene, dersom du har godt med mel (eller vann!) på hendene før du tar i deigen.
Sett brettet i ovnen, stek i 35 minutter. La "kubbene" avkjøles i 10 minutter før du har dem over på en skjærefjøl, skjær dem så opp i 2 cm tykke skiver ved hjelp av en skarp kniv.
Legg skivene utover bakebrettet og sett dem inn i ovnen igjen ca 20 minutter. Snu skivene og stek i ytterligere 20 minutter, eller til biscottiene er blitt helt sprø.
Avkjøles på rist.

Tips: for å gjøre biscotti ekstra lekre kan du ringle over litt smeltet sjokolade, eller rett og slett dyppe den ene enden i smeltet sjokolade.








torsdag 21. november 2013

Sei med sprø pesto- og oliventopping og grov søtpotetmos


Rask, god og næringsrik middag på under en halvtime! Du kan bruke hvilken som helst hvit fisk her, jeg brukte sei denne gangen. Toppingen på fisken, som består av salt pesto og oliven og syrlig sitron, harmonerer så fabelaktig med det søtlige potetmosen. Det er Panko, eller brødrasp om du vil, som gjør at toppen blir crunchy under steking. Lite oppvask blir det også! Finn fram:

Du trenger:
(2 porsjoner, men kan lett dobles om dere er 4)
2 seifileter eller annen hvit fisk, ca 150 g hver
2 ss pesto
5-6 oliven uten stein, grovhakket
finrevet skall av 1/2 sitron
2 ss Panko (japanske brødsmuler, fåes ofte i innvandrerforretninger, eller bruk vanlig brødrasp)

ca 450g søtpotet
ca 100 g vanlig potet
en klatt smør
salt og pepper
(evt. en skvett melk)

Sett ovnen på 200 C.
Skrell potetene og skjær dem i biter, lag gjerne søtpotetbitene litt større enn den vanlige poteten siden søtpotet kokes mør raskere. Størrelsen på bitene avgjør koketiden, men er de ca 3x3 cm store tar det ca 12-15 minutter å koke dem.
Hell av vannet, ha smøret oppi sammen med potetbitene og mos dem med en moser. Jeg liker best at den har litt biter så jeg moser ikke så mye. Smak til med salt og pepper.
I mellomtiden legger du fiskefiletene på et stekebrett eller ildfast form, ha noen dråper olivenolje under dem for sikkerhets skyld.
Bland sammen pesto, grovhakket oliven (jeg brukte grønne), finrevet skall av 1/2 sitron og Panko/brødsmuler i en liten bolle. Hvis blandingen virker "tørr" så tilsett litt olivenolje.
Fordel pestoblandingen over fisken, trykk den litt ned med fingrene eller baksiden av en skje.
Sett fisken i ovnen i ca 12-15 minutter, steketiden avhenger av tykkelsen på fiskebitene du bruker.
God middag!



onsdag 13. november 2013

Vaniljekjeks med "dropsvindu"


Hvis man vil gjøre noe litt mer ut av den vanlige utstikkerkjeksen så er dette veien å gå - knuste drops lager vakre "vinduer" i midten og gjør hver kjeks til et lite kunstverk. Lag gjerne et lite hull øverst før steking hvis du vil henge noen opp til pynt i vinduet, eller hvorfor ikke på juletreet! Disse er supre å lage sammen med barna en regnfull søndag :)
Jeg har ikke skrevet hvor mange kjeks oppskriften gir, rett og slett fordi dette kommer helt an på hvor stor utstikkeren din er. Det samme gjelder mengde drops, den avhenger av hvor store hull/"vinduer" du lager i hver kjeks, så 50 g kun veiledende.

Du trenger:
200 g smør, mykt/romtemperert
200 g sukker
1 egg
1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
ca 400-450 g hvetemel
en klype salt
ca 50 g harde drops, f.eks bringebærdrops

Rør smøret godt i en bolle til det blir jevnt og "kremete", evt bruk en kjøkkenmaskin til dette.
Ha i sukkeret og rør godt, deretter bland inn egg og vanilje.
Sikt inn hvetemel og salt, hold igjen litt på hvetemelet - det kan hende at du ikke trenger alt.
Arbeid melet inn i smør/egg-blandingen til alt kommer sammen i en klump. Pakk den inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minimum en halvtime, evt over natten dersom det passer deg bedre.

Gjør klar to stekebrett med bakepapir og sett ovnen på 180 C.
Kjevle ut deigen på en melet arbeidsbenk, ca så tykk som en gammel 10'er, hvis du husker dem...(litt tykkere enn dagens mynter).
Stikk ut kjeks med en pepperkakeform eller et glass, og lag et mindre "hull" inni disse. Det kan du gjøre ved å bruke en eplekjerner, rund sprøytetipp el.l., eventuelt kan du bare skjære ut med en spiss kniv.
Legg dem over på bakebrettet, kjevle og stikk ut til all deigen er brukt opp.
Ha dropsene i en morter og knus dem som vist under: (alternativt kan du legge dem i en ren plastpose og knuse dem med en kjøttbanke el.l).


Bruk en liten teskje og fyll hullene i hver kjeks med de knuste dropsene:


Stekes midt i ovnen, 10-12 minutter avhengig av størrelsen på dine kjeks. Når de såvidt begynner å få litt farge på kantene og dropsene er smeltet så er de ferdige.
La kjeksene avkjøles en stund på brettet (slik at de smeltede dropsene rekker å stivne igjen) før du løfter dem over til en rist til videre avkjøling.
Holder seg fint i en tett boks eller pose i 3-4 dager. De kan også fryses, men da kan dropsfyllet blir noe mykere. Lager du et hull i toppen før steking kan man tre i en snor eller et fint bånd og henge dem opp i vinduet, de er ekstra fine når de får sollys gjennom seg :)


Søte, eller hva!?                                                                                              








torsdag 7. november 2013

Blondies med hvit sjokolade og mandler


Det er disse man skulle laget til Halloween... rett og slett fordi de er det skumleste jeg har bakt på lenge! Til tross for at de er mektige munnfuller så er det umulig å ta bare én, og hvis jeg hadde klart å ignorere forfengelighet og helse så hadde jeg fint spist både fire og fem. Jeg sa jo at de var skumle!
"Blondies" er rett og slett "blonde brownies", og ikke la deg lure av et nokså kjedelig utseende - dette er nytelse fra første bit :-D (Ekstrabonus er at det kun blir en kasserolle å vaske opp - ingen boller eller kjøkkenmaskiner involvert!)


Du trenger:
100 g smør
200 g hvit sjokolade
150 g lyst brunt sukker
1 egg
200 g kondensert melk ("Sweetened condensed milk". Du kan evt. bruke 200 g most banan istedet)
2 ts vaniljeekstrakt (el. 1 ss vaniljesukker)
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
en klype salt
100 g hakkede mandler (kan utelates)

Sett ovnen på 180 C og kle en form (ca 20x30 cm) med bakepapir.
Ha smør og hvit sjokolade i en stor kasserolle og sett plata på lav varme. Når smøret er smeltet tar du kasserollen av plata og rører godt helt til sjokoladen også er smeltet.
Ha i sukker, egg, kondensert melk og vaniljeekstrakt og rør til alt er godt blandet inn.
Sikt inn hvetemel, bakepulver og salt, og rør inn dette sammen med hakkede mandler.
Tøm blandingen over i formen, jevn til overflaten og sett i ovnen i ca 25-30 minutter. Den skal kjennes fast ut på midten, men stikker du inn en tannpirker el.l. skal den være fuktig (men ikke ha rå røre på seg).
Sett formen på en rist og la den stå minst 10 minutter før du løfter kaken ut i bakepapiret. Avkjøl, eller skjær i biter og nyt mens den fortsatt er varm.. Gjerne med en kule vaniljeis eller en klatt crème fraîche.


(Kan fryses.)



fredag 1. november 2013

Grønnsakssuppe med sellerirot og fenikkel


Supper gjør det enkelt å få dekket grønnsaksbehovet for dagen, dessuten er det mange muligheter til å få brukt grønnsaker man vanligvis ikke bruker så ofte. Sellerirota vinner ikke akkurat skjønnhetskonkurransen i grønnsaksdisken, men den er smakfull og næringsrik og passer ypperlig i supper.


Du trenger:
(2-3 personer)
litt olivenolje
1 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1 stor (eller 2 mindre) fenikkel, grovhakket
1/2 stor sellerirot, skrellet og grovhakket
1 potet, skrellet og skåret i terninger
ca 4-5 dl grønnsakskraft (bruk gjerne buljongterning om du vil)
salt og pepper
evt. vårløk og/eller korianderblader, til pynt

Vask grønnsakene.
Ha litt olivenolje i en kjele, varm opp på middels varme, ha i løk og hvitløk og stek 5-6 minutter til løken har myknet.
Tilsett fenikkel, sellerirot og potet, hell i grønnsakskraft (nok til å akkurat dekke grønnsakene). Kok opp og skru ned varmen, småkokes til potet/sellerirot/fenikkel er møre (dette tar ca 10 min, avhengig av størrelsen på grønnsaksbitene).
Kjør alt i en blender (dette må nok gjøres i to omganger!) til du har en fløyelsaktig suppe. Alternativt kan du bruke stavmixer. Hvis du synes den blir for tykk, spe på med litt ekstra kraft.
Smak til med salt og pepper, serveres gjerne med litt godt brød ved siden av.







Bakekveld på Feinsmecker


Forrige uke var jeg og noen flere matbloggere så heldige at vi fikk være med på bakekveld i demonstrasjonskjøkkenet på Feinsmecker, Frogner-restauranten som eies og drives av kokk Lars Erik Underthun. Vertinne for kvelden var Anne Brith som står bak bloggen Villaperlesukker.no, og som nå også har startet konditori i Sørumsand. På planen sto baking av sitronterte, franske makroner og éclairs med vaniljekrem... jeg får vann i munnen bare av tanken.
Til å hjelpe oss med bakingen hadde Electrolux stilt sin nydesignede Assistent til disposisjon, vi fikk også ta med oss en maskin hver hjem til videre utprøving.
 Jeg har ikke fått prøvd den hjemme enda, men etter produksjonen av nevnte bakverk virket den veldig lovende. Jeg likte spesielt at den er utstyrt med en LED-lampe som lyser ned i bollen når den kjører, og at den laveste hastigheten virkelig er lav, noe jeg har savnet med maskinen jeg hadde fra før.

Etter stekingen av sitronterten drysset kokk Underthun melis over den og gjorde så et aldri så lite "crème brulée-triks" for å balansere den syrlige sitronfyllet:


Min favoritt ble disse herlighetene; éclairs (vannbakkels) fylt med vaniljekrem og dekket med et tynt lag mørk sjokolade. 


En haug nystekte makroner venter på fyll og en matchende "partner":


En sødmefylt aften på Feinsmecker kunne vi alle trengt nå i denne mørke høsttiden, tusen takk til Anne Brith og Villa Perlesukker, Lars Erik Underthun/Feinsmecker og til Electrolux som stilte med maskiner til alle. 


Dette blogginnlegget er skrevet som del av at jeg har fått en Electrolux Assistent til utprøving hjemme.

torsdag 24. oktober 2013

Granola bars med sjokolade



For lenge siden la jeg ut min ofte brukte oppskift på granola bars, eller müsli bars om du vil, og de lager jeg fortsatt med jevne mellomrom. Ungene elsker dem, mor og far likeså, og de er så kjekke å ha i fryseren til turer og andre ganger man trenger litt ekstra energi.
Dette er müslibarens mørke fetter; en sjokoladevariant, som virkelig fikk bein å gå på her i huset.. Jeg måtte være kjapp med å fryse dem ned så ikke alle forsvant! Og hvis du synes det er mye smør og sukker i ingredienslista: ja, det er det, men dette er en stor porsjon, dessuten er hver bit fylt med havregryn, solsikkefrø og linfrø som gjør oss godt. Så det så.


Du trenger:
(ca 32 små biter)
400 g smør
400 g lyst brunt sukker
3 ss lys sirup
400 g lettkokte havregryn
50 g store havregryn (eller bruk 50 g ekstra lettkokte om du vil)
100 g solsikkefrø
50 g knuste linfrø
3 ss kakaopulver (bakekakao)

Legg bakepapir i en form, ca 20 x 30 cm.
Sett ovnen på 150 C.
Ha smør, sukker og sirup i en stor kasserolle, varm opp på lav varme til smøret er smeltet.
Ta kasserollen av platen, ha i havregryn, frø og kakaopulver, rør dette inn til alt er godt blandet.
Ha blandingen over i formen og trykk den forsiktig ned i bunnen, jevn til overflaten.
Sett formen i midten av ovnen, stekes ca 45 minutter. La den avkjøles helt i formen før du begynner å skjære biter, la den gjerne stå over natten (men dekk med plastfolie el.l. når den ikke lenger er varm).
Skjær opp og del ut!






fredag 18. oktober 2013

Friterte epleringer med kanel og sukker


Dette er en superenkel måte å lage noe med epler på, selv om resultatet gjør at man tror det er en stor og innviklet operasjon... Med et dryss sukker og kanel smaker de helt himmelsk, og det skal godt gjøres å bare spise én. Servéres som de er, eller med en kule vaniljeis.

tirsdag 15. oktober 2013

Sjoko-digestives


Endelig fikk jeg tid til å blogge litt igjen, jeg har vært bortreist og har i tillegg noen nye prosjekter på gang som tar endel tid å sette seg inn i. De siste dagene har jeg vært sammen med min mamma i Liverpool, hun fikk erfare at dattera heller gjerne trålet gjennom kjøkkenutstyrsbutikker og matsentre enn klesbutikker... men vi fikk til å gjøre litt av begge deler ;-) For de som ikke har vært i Liverpool så er byen et mekka for shoppere i alle kategorier, anbefales uavhengig av fotballinteresse!
Alle kjenner vi til de klassiske Digestive-kjeksene man får kjøpt i butikken. Disse er en sjokoladevariant, men vil du heller ha den vanlige typen så bare dropp kakaopulveret. Disse smaker herlig sammen med en kopp svart te, og er mye mer "matnyttig" enn en gjennomsnittlig sjokoladekjeks...nesten som et lite mellommåltid.


Du trenger:
(ca 16 kjeks)
250 g fin sammalt hvetemel
50 g lettkokte havregryn
20 g hvetekli
1/2 ts natron
1/2 ts salt
1 ss kakaopulver
70 g lyst brunt sukker
125 g smør, kaldt/rett fra kjøleskapet
ca 3/4 dl melk

Sett ovnen på 180 C og gjør klar to stekebrett med bakepapir.
Bland sammen mel, havregryn, kli, natron, salt, kakaopulver og sukker i en stor bolle.
Bruk et rivjern og riv det kalde smøret over bollen, deretter smuldrer du alt med fingertuppene til blandingen kan minne litt om våt sand. (Alternativt bruk food processor.)
Tilsett melken, litt om gangen, til deigen kommer sammen i  én klump. Kankje trenger du litt ekstra melk.

Del deigen i to og ha den ene delen mellom to "ark" med plastfolie (grunnen til at vi gjør dette er for å unngå å tilsette mer mel for å få kjevlet den ut). Kjevle ut til ca 3 mm tykkelse, stikk ut små kjeks, bruk en rund pepperkakeform eller et glass (ca 4-5 cm i diameter). Legg dem utover brettene, fortsett kjevling og utstikking til all deigen er brukt opp.
Bruk en tannpirker el.l. og lag små hull langs kanten av kjeksene.
Stekes midt i ovnen i ca 20-25 minutter. La dem ligge på brettene i minst 10 min før du flytter dem over på en rist til videre avkjøling.
Nyt dem med en kopp te eller kaffe, eller hvorfor ikke et glass kald melk.

Oliver (8 år) ga kjeksene tommelen opp.. :-D






torsdag 3. oktober 2013

Eplepai à la Bestemor Duck


Jeg kommer alltid til å forbinde slike eplepaier med stakkars Bestemor Duck, hun som alltid satte paiene sine til avkjøling i vinduskarmen, og grådige Guffen som alltid rappet dem derfra...
Det aller beste med denne oppskriften (bortsett fra sluttresultatet - som smaker himmelsk) er at man trenger maaange epler, det er ikke som en eplekake hvor man putter inn en eplebit her og der. Nei, dette er Eplepaien med stor "E".



mandag 30. september 2013

Grove rundstykker med eple og ost


Jeg fortsetter å jobbe meg gjennom eplehaugene i hagen, og selv om denne oppskriften ikke akkurat trenger de store mengdene så er det visst noe som heter at "alle monner drar"... Når det er sagt, så smaker disse rundstykkene nydelig med eplemos på, og med det kvantum eplemos jeg nå har i fryseren så kan jeg unne meg en generøs haug på hvert rundstykke!
Vil også informere om at disse fint kan fryses, de er veldig kjekke å ha tilgjengelig til de dagene du plutselig oppdager at du ikke har brød i huset.


lørdag 21. september 2013

Epledessert med cornflakes


Siden vi flyttet i vinter så er denne høsten min første høst med egne epletrær, og det nyter jeg til fulle! Jeg har alltid syntes at det er så trist å se på alle de hager hvor eplene ligger strødd på bakken, og hvor lite eller ingenting blir tatt vare på før de råtner. Følgelig så startet et kanskje litt ambisiøst prosjekt med mine to trær...de bærer enorme mengder frukt, jeg må nok kjøpe et par ekstra frysere om jeg skulle klare å ta vare på alt. Men jeg er godt i gang, jeg har nå stabler med eplemos i fryseren, og har planer om å lage både paier, kaker, chutney, m.m. I tillegg er epler godt tilbehør til f.eks svin, så kan man få litt avsetning på dem også til middagen. Oppskrifter kommer!


onsdag 11. september 2013

Pai med chèvre, paprika og balsamicoløk


Pai er super gjestemat siden den kan lages på forhånd, dessuten kan eventuelle rester ta plass i matboksen eller fryses ned til en dag du ikke orker å lage mat.
Dette er en pai med spennende smaker; kombinasjonen av rødløk i balsamico og fransk chèvre-ost gir et lite "smaks-kick" i forhold til den klassiske varianten, i tillegg gir timian et lite hint av Middelhavet...


Du trenger:
(ca 6 personer)
Paideigen:
250 g hvetemel
1 ts salt
125 g smør, i terninger
1 egg

Fyll:
1 ss olivenolje
1 rødløk, skåret i tynne halvmåner
2 ss balsamicoeddik
1 glass grillet paprika, avrent
200 g chèvre, skåret i skiver
1 ss hakket timian
3 egg
1,5 dl matyoghurt eller crème fraiche

Sett ovnen på 180 C.

Ha mel, salt og smør i en food processor og kjør til blandingen ligner brødsmuler. Tilsett egget og kjør maskinen bare akkurat nok til at deigen samles i en klump. (Hvis du trenger mer fuktighet så prøv deg fram med 1-2 ss melk.) Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halvtime.

Kjevle ut deigen nokså tynt og legg den over i en smurt paiform (ca 23 cm), press den forsiktig inntil kantene. Prikk over bunnen med en gaffel og sett den i ovnen i ca 20 minutter.

I mellomtiden lages fyllet. Varm 1 ss olje i en kjele og ha i oppskåret rødløk. Stek dette til løken blir myk, ca 8-10 minutter, tilsett deretter balsamico og stek i ytterligere 5 minutter.
Spre «løkmarmeladen» over det forstekte paiskallet, fordel så paprika og til slutt chèvre.
Rør sammen egg og yoghurt, ha i hakket timian og litt salt og pepper før du tømmer blandingen over paifyllet. Sett paien i ovnen i ca 30 minutter, eller til eggeblandingen er nokså fast og overflaten har fått fin gylden farge.

Tips: for å forsikre deg mot at bunnen i paien blir «rå» kan du pensle over med litt egg etter at du har forstekt den, sett den deretter i ovnen i 5 minutter til før har i fyllet. Ved å gjøre dette forsegles bunnen, slik at den ikke trekker til seg fuktigheten fra eggeblandingen under steking.


(Inspirasjon: Delicious magazine.)







tirsdag 3. september 2013

Lun salat med hel rug, chorizo og tomat


Av ukjent grunn klarer ikke barna her i huset å få ned poteter, dermed blir det en hel del ris og pasta på middagsbordet hos denne familien. Heldigvis finnes det flere (og sunnere) alternativer å variere med også, f.eks hele korn som kan tilberedes og brukes på samme måte som poteter/pasta/ris. Hele rug-, hvete- og byggkorn er både godt og "nyttig", og i tillegg kan man også f.eks bruke bulgur, quinoa, bokhvete og flere typer villris. Bare for å nevne noen.
I denne lune salaten brukte jeg hel rug, men du kan like gjerne bruke noen av de andre forslagene listet over. Bare husk at noen typer hele korn bør bløtlegges dagen i forveien, men det er jo ingen stor jobb å sette på vannkrana.


Du trenger:

(4 porsjoner)
200 g hel rug (eller hvete eller bygg)
200 g chorizo, i tynne skiver
1/2 stor eller 1 mindre rødløk, skåret i tynne halvmåner
250 g aspargesbønner, delt i to
400 g hvite bønner på boks, f.eks canneline eller lima (skyllet og avrent)
200 g cherrytomater, delt i to
saft av 1 sitron
salt og pepper
to store håndfuller små salatblader, f.eks ruccola, spinat, feldsalat

Kok rug- eller hvetekornene etter anvisning på pakken. (Som regel kokes de i rikelig med vann i ca 1 time. Hell av vannet som blir til overs etter kokingen.)
Varm litt olivenolje i en stor stekepanne, stek chorizoskivene til de får farge på begge sider. Skru ned varmen og ha i løk, stek videre i noen minutter til løken begynner å mykne litt.
Fortsatt på svak varme; ha i aspargesbønner, hvite bønner, cherrytomater og sitronsaft, og til slutt de kokte kornene. Bland alt sammen i stekepannen til alt er noenlunde varmt og smak til med salt og pepper.
Fordel salatblader på én stor eller flere mindre tallerkener, ha over den lune blandingen fra stekepannen og servér straks.







onsdag 28. august 2013

Squash-salat med chilli og sitron


Vi skriver fortsatt august så jeg serverer her en sommerlig og fargerik salat, som forøvrig er helt uten salatblader... Squash er fortsatt i sesong så benytt gjerne anledningen nå! "Salaten" passer godt som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk, eller som en komponent til buffetbordet. Flere serveringsalternativer finner du under oppskriften.


Du trenger:
(som tilbehør til ca 4-6 personer)
2 squash, gjerne en gul og en grønn
1 rød chilli, finhakket (ta ut frøene først)
1/2 sitron
god olivenolje
1/2 ts sennep eller sennepspulver (kan sløyfes)
salt
basilikumblader

Bruk en potetskreller og lag tynne skiver av squashene ved å "skrelle" dem på langs. (Jeg anbefaler å skjære bort litt av kjernen når du kommer deg inn dit, den er ofte "tørr" og noen ganger med frø.)
Ha squashremser og finhakket chilli over i en bolle.
Klem juice fra sitronen over i en kopp el.l., tøm oppi omtrent samme mengde olivenolje. Rør inn sennep og litt salt og rør godt med en gaffel. Tøm blandingen over i bollen sammen med squash og chilli og bland dette forsiktig sammen.
Ha alt over på et serveringsfat, fordel basilikumblader og servér.

Variasjonstips:

- Servér til grillet kjøtt eller fisk
- Servér som del av et koldtbord/buffet
- Gjør den om til et lite måltid i seg selv ved å tilsette en blokk fetaost (eller annen ost du liker) som du bryter opp i biter og danderer over salaten

- Gjør salaten mer mettende i seg selv ved å tilsette en boks skyllede og avrente kikerter
- Servér som forrett med litt ost eller noen reker på toppen
- Rester? Bruk squashsalaten som pålegg! Putt en brødskive i brødristeren, ha over et lag med f.eks guacamole eller hummus og topp med disse "marinerte" squashstrimler.

(Takk til The Chiappas for inspirasjonen!)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...