mandag 1. november 2010

Ostekjeks (Cheesy Biscuits)

(Scroll for English)




Perfekt snacks til drinkene eller apéritif'en; tynne, sprø, salte og ostete kjeks som det viste seg å være vanskelig å bare spise én av. Noe litt mer gjennomtenkt å sette fram enn en bolle med potetgull..! De er også supre til ostefatet hvis du skal servere den velkjente kombinasjonen ost & kjeks.

The perfect snack to go with the drinks or apéritifs; thin, crispy, salty and cheesy biscuits. And beware: it is impossible to eat only one. This is slightly more special to put on the table than a bowl of potato crisps, to say the least...! They are also a perfect addition to your cheese board if you're serving the classic combination of cheese & crackers.

Du trenger:
110 g smør, romtemperert/mykt
110 g hvetemel
1 ts bakepulver
75 g cheddar-ost, revet
25 g Parmesan, revet
en klype cayennepepper
1 egg
en eller flere av følgende: gresskarfrø, sesamfrø, solsikkefrø, valmuefrø eller pinjekjerner, for å drysse over

You'll need:
110 grams butter, softened
110 grams self-raising flour
75 grams mature cheddar, grated
25 grams Parmesan, grated
a pinch of cayenne pepper
1 egg, beaten
one or more of the following: pumpkin seeds, sesame seeds, sunflower seeds, poppy seeds or pine nuts, for sprinkling



Sett ovnen på 200 C.
Gjør klar to stekebrett med bakepapir.
Ha smør, mel, bakepulver, begge ostene og cayennepepper i en foodprocessor og kjør på til ingrediensene klumper seg sammen til en deig.


Preheat your oven to 200 C/390 F.
Prepare two baking trays, lined with baking paper.
Put the butter, flour, both cheeses and cayenne pepper into a food processor and whizz until they all come together to form a lump of dough.



Altså fra dette....
So, from this....


Til dette.
To this.



Ta fram en stor bit plastfolie, sett deigen oppå og rull til du får en sylinderformet bit (ca 4 cm i diameter).
Pakk sammen folien og sett i kjøleskapet i minst 1 time. (Du kan godt gjøre dette dagen før.)

Place a large piece of cling film on the work surface, turn the dough onto it and roll it into a cylinder shape (about 4 cm diameter).
Wrap it up and place in the fridge to chill for at least one hour. (You can also do this the day before.)




Ta deigen ut av kjøleskapet og ta av plastfolien.
Bruk en skarp kniv til å skjære «sylinderen» i ca ½ cm tykke skiver (jo kaldere deigen er, jo lettere er dette).
Legg skivene på stekebrettene, pensle dem med egget og dryss over valgte frø.
Stek i ca 5 minutter, ha over på en rist til avkjøling.

Take the dough out of the fridge and take it out of the cling film.
Use a sharp knife to slice the dough into discs (the colder the dough is, the easier this will be).
Place the discs onto your baking trays, brush with the egg and sprinkle over your chosen topping.
Bake in the oven for about 5 minutes, then cool on a wire rack.



Takk til "Lotte's Country Kitchen" for oppskriften!
Thanks to "Lotte's Country Kitchen" for the recipe!


Enjoy!


3 kommentarer:

  1. OOh cheesey biscuits!! So stylish too, a very classy nibble my dear, I will be trying these for sure!

    Jan x

    SvarSlett
  2. Disse har jeg laget, også tatt cayenne pepper og salt på :o)

    SvarSlett
  3. Gode, ikke sant!? Oppskriften her har også cayenne pepper, men ikke oppå. Vanskelig å bare spise én av disse..!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...