tirsdag 27. september 2011

Honningkake
(Honey cake)



Honningkake kan minne litt om krydderkake, og derfor synes jeg den passer så godt om høsten og vinteren; aromatiske krydder varmer liksom litt opp... Tradisjonelt blir den laget til jødisk nyttår, Rosh Hasjaná, som i år er fra 28.-30. september, men forskjellige varianter av honningkake bli laget verden over.
Hvis kaken oppbevares lufttett holder den seg i mange dager, faktisk blir den bare bedre og bedre!


Honey cake reminds me of gingerbread, which is why I like to make it in the autumn and winter - the warming, aromatic spices are perfect for a cold day. This cake is a Rosh Hashanah tradition, September 28.-30. this year, but it's made all over the world in different variations.
If well wrapped this cake can be stored for many days, in fact, it gets better and better!


Du trenger:
275 g hvetemel
1 ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts mixed spice (en krydderblanding, finner du ikke denne så bare tilsett en klype malt nellik og en klype malt muskatnøtt, i tillegg til kanel og ingefær)
1 ts bakepulver
2 egg
150 g lyst brunt sukker
250 g honning (den rennende typen. Hvis du bruker den fastere honningen, kjør den litt i microovnen først slik at den blir mer tyntflytende)
1 1/4 dl solsikkeolje
1 1/2 dl varm kaffe
valgfritt: 100 g hakkede valnøtter (eller andre nøtter)
1 brødform som tar ca 1,5 liter, med et stykke bakepapir i bunnen og opp sidene (evt. rikelig smurt)

Sett ovnen på 180 C.
Sikt hvetemel, kanel, ingefær, mixed spice og bakepulver over i en bolle.
I en annen bolle visper du egg og sukker i et par minutter med en håndmixer el.l., tilsett honning, deretter olje og kaffe. Når alt dette er godt vispet sammen tilsetter du melblandingen litt etter litt, mixer mellom hver gang. (Hvis du bruker nøtter kan de tilsettes nå.)
Tøm røren over i formen og sett i ovnen i underkant av en time. En tannpirker el.l. kan stikkes inn i midten for å sjekke, er den tørr når du tar den ut igjen så er kaken ferdig.
La kaken være i formen i en halvtimes tid før du tar den ut, da tåler den litt mer og faller ikke så lett fra hverandre når du tar den ut. Pakk den inn i folie når den er helt avkjølt, slik kan den med fordel stå et par dager før den spises (for at smakene skal få godgjøre seg), men den er god med en gang også.. ;)
Denne kaken holder seg fint i minst en uke hvis den er godt pakket inn, kanskje to uker om den skulle vare så lenge.
Servér med litt gylden honning om du vil :-)


You'll need:
275 grams plain flour
1 tsp ground cinnamon
1 tsp ground ginger
1 tsp ground mixed spice
1 tsp baking powder
2 eggs
150 grams light soft brown sugar
250 grams runny honey
125 ml sunflower oil
125 ml varm coffee
optional: 100 grams chopped walnut pieces, or other nuts of your choice
1 loaf tin (approx. 1,5 litre capacity), lined with baking paper


Preheat oven to 180 C.
Sift the flour, cinnamon, ginger, mixed spice and baking powder into a bowl.
In another bowl, whisk the eggs with the sugar until well mixed (using a hand held electric whisk or so). Add the honey, then add the oil and coffee and mix well.
Gradually whisk in the flour mixture (then stir in the chopped nuts if using).
Pour into the prepared tin and bake for about an hour. A cake tester or tooth pick should come out clean.
Leave to cool in the tin for half an hour or so before carefully remove and cool completely on a wire rack. Wrap in foil and keep for a couple of days before eating (to develop the flavours), but it's quite nice the same day as well.. ;)
This cake keeps for a good week, or maybe even two if it lasts that long.
Serve with a drizzle of golden honey, if you like :-)


(Oppskriften er en redigert versjon av den jeg fant i den fabelaktige boken The Great British Book of Baking.)
(The recipe is an edited version of the one I found in the lovely book The Great British Book of Baking.)




2 kommentarer:

  1. Honningkake minner meg om Madeira. Kanskje jeg skulle prøve denne.

    SvarSlett
  2. Hei, jeg har spist noe lignende på Madeira selv, veldig godt :)
    Maria

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...