(Scroll for English)
Jeg har nevnt tidligere at jeg alltid er på jakt etter den ultimate brownie-oppskriften, og dette er det nærmeste jeg har kommet. (Moderskip-oppskriften fant jeg i denne boken.) Den har den dyp, mørk og fyldig sjokoladesmak, og den er så saftig at en bit kan nesten smelte i munnen... Her er ingen nøtter, ingen smaksetninger, bare en ren, ubesudlet 24-karats brownie. Ja den er så god at man nesten begynner å kikke seg litt unnskyldende rundt, siden det føles som man gjør noe ulovlig...! Jeg liker ikke å bruke ordet «syndig» om mat, men det er nesten så man syns noe skurrer litt hvis man kan spise noe så fantastisk dekadent og mektig uten at det er noe ulovlig med i bildet. Men jeg unnskylder på ingen måte mengden sukker og smør her; så utrolig irriterende og off-putting det er med tv-kokker som alltid må påpeke eller unnskylde kalori-innhold når de bruker fløte eller smør! Ærlig talt, enten så nyter man hver munnfull uten å skamme seg, eller så lar man være å spise det. Enkelt og greit.
I have previously mentioned that I'm always on the lookout for the ultimate brownie recipe, and this is the closest I can get. (The mothership recipe was from this book.) It has a deep, dark and rich chocolate flavour, and it's so fudgy that it almost melts in your mouth... No nuts, no flavourings, just a pure 24 carat brownie. It's so good you almost feel like you're doing something illegal...! I don't like the word «sinful» when it comes to food, but it's like something must be wrong here if you can eat something so fantastically decandent and rich without feeling like a criminal of some sort. But I am in no way excusing the amount of butter and sugar here; there's nothing more annoying than tv-chefs who always have to comment on calories or excuse themselves when they use more than a tablespoonful of cream or butter! Either you shamelessly enjoy every mouthful, or you don't eat it. Simple as that.
Du trenger:
(12-16 brownies)
300 g sukker
250 g smør, mykt
250 g mørk sjokolade, 70% kakao
4 egg
60 g hvetemel
60 g kakaopulver
½ ts bakepulver
en klype salt
Sett ovnen på 180 C.
Kle en form med bakepapir, ca 23x23 cm eller deromkring. (Du kan eventuelt lage en brownies-kake ved å bruke en vanlig rund springform, ca 23 cm i diameter.)
Ha smør og sukker i en bolle og visp med håndmixer (eller kjøkkenmaskin) til det er skikkelig lyst og luftig.
Smelt 200 g av sjokoladen, enten i microovnen eller over vannbad. Sett til side.
Visp eggene sammen i en liten bolle, og ha over i smør/sukker-blandingen (litt om gangen) mens du visper.
Rør inn den smeltede sjokoladen + resten (50 g) av den hakkede sjokoladen, bruk en skje eller slikkepott.
Sikt sammen mel, kakao, bakepulver og salt, og vend inn i røren.
Skrap over i formen, jevn til overflaten sånn noenlunde.
Sett i ovnen i 25-30 minutter. Her må det sjekkes litt underveis, i hvertfall etter 25 minutter, for det er litt av en nedtur hvis de blir stekt for mye og du ender opp med tørre brownies!
Stikk en bambuspinne el.l. i midten av kaken, hvis det følger med rå røre så la den steke et par minutter til, følger det med fuktige smuler er den ferdig.
La brownies'ene avkjøles i formen en times tid før du skjærer opp i biter.
You'll need:
(12-16 brownies)
300 grams sugar
250 grams butter, softened
250 grams dark chocolate, min. 70% cocoa solids, chopped
4 eggs
60 grams plain flour
60 grams cocoa powder
½ tsp baking powder
pinch of salt
Preheat oven to 180 C/350 F.
Line a baking tin (approx. 23x23 cm) with baking parchment. (Or you could make a brownie cake by using a regular cake tin, about 23 cm diameter.)
Put the butter and sugar into a bowl, and mix with a hand held electric whisk (or a freestanding mixer) until really light and fluffy.
Melt 200 grams of the chocolate, either in the microwave or in a bowl suspended over a pan of simmering water. Set aside.
Whisk the eggs together in a bowl, then add to the butter/sugar-mixture little by little while still whisking.
Mix in the melted (200 g) and the chopped (50 g) chocolate, using a large metal spoon or a spatula.
Sift together the flour, cocoa powder, baking powder and salt, then fold this into the mixture as well.
Scrape the mixture into the prepared tin and smooth the surface.
Bake in the oven for 25-30 minutes.
You need to check by inserting a cake tester or toothpick into the middle of the cake; it should come out sticky but not with raw mixture attached to it.
Check after 25 minutes, there's nothing more disappointing than an over-cooked brownie!
Leave to cool in the tin for an hour or so before cutting into squares.
YUM!!!
Fantastisk syn og som musikk i mine ører!! JA, la oss nyte hver en bit oss som har lært å nyte livet inn i mellom:)) Takk for oppskriften, den er kopiert inn i min matlogg.
SvarSlettStor klem til deg
Tusen takk for oppskrift, det er stor mulighet for at denne testes i vinterferien....! Ser utrolig deilig ut! ;)
SvarSlettYepp, de ser utrolig gode ut!!!
SvarSlettAnne Karin - godt at det er flere som har skjønt det ;-)
SvarSlettHanne - kan sterkt anbefales!
Ina - du kjenner sikkert til Nigel Slater, siden du også er en sånn "amazon-addict".. hehe ;) Han bruker ikke å spare på godsakene når han lager mat, og han skriver så levende i bøkene sine. Virkelig inspirerende :)
1000 takk for at du deler. Jeg er veldig stor fan av brownies. Har lenge leitet etter en enkel og god oppskrift. Denne ser veldig lovende ut. Så denne bare MÅ prøves :-))
SvarSlettLykke til med bakingen i morgen; jeg tror ikke du blir skuffet!
SvarSlettSoltroll - takk til deg for hyggelig kommentar, det blir satt stor pris på. Denne oppskriften er for meg den ultimate brownies-oppskriften, så håper du prøver :)
Perfect timing! Cecilia asked for brownies for her birthday party instead of cake. I'm definitely making these. I'll let you know how it goes. They look sooooo delicious!
SvarSlettThat's great Camilla! You may want to use semisweet chocolate instead of 70% cocoa if it's for a children's birthday party, but then again I'm sure Cecilia has sophisticated taste buds ;)
SvarSlettSalt ? Skal man ha salt, du beskriver det men det står ikke i oppskriften ?
SvarSlettJa det skal være salt i, men bare en liten klype. Det hadde lurt seg unna ingrediens-listen, så takk for at du sa ifra :)
SvarSlettAll ære til kokken, denne smakte helt fantastisk som du skrev. Jeg serverte med vaniljeis og ferske bringebær til.
SvarSlettKan tenke meg det gjorde seg med is og bringebær til, Camilla! :-p
SvarSlettPrøvde denne oppskriften på søndag og det smakte helt himmelsk!!!!! Karianne
SvarSlettKarianne - så bra at det ble vellykket! :)
SvarSlettHi Maria:)
SvarSlettYou have a really awesome blog, I love the way you describe the recipes step by step by taking pictures of each step.
Im looking forward towards cooking from ur recipes!
Keep up the good work;)
Thank you so so much for your kind words :)
SvarSlettMaria :)
For en spennende oppskrift! Det er noen år siden jeg har hatt matematikk nå, men jeg synes det hørtes knapt ut å erstatte en liten langpanne med en 23 cm springform.
SvarSlettJeg regna ut arealet av begge, og fant ut at en springform på 26 cm er veeeeldig tett opp til arealet av en 23 x 23 cm form :)
Hei Astrid Elisabeth, takk for utregningen! Jeg har bare prøvd rund springform en gang, og da hadde jeg en 23 cm. Siden det gikk veldig fint så skrev jeg det i oppskriften :)
SvarSlettDette må være den verste browniesoppskriften jeg har prøvd. De blir riktignok gode, men har ingenting med brownies å gjøre, mer som en vanlig kake, antakeligvis grunnet framgangsmåten, der sukker og smør skal piskes hvitt.
SvarSlettPrøv heller denne:
http://www.klikk.no/mat/spise/article419534.ece
Da snakker vi seige, gode og fantastiske brownies. :)
Hei du, smak og behag - alle har sine favoritter! ;-) Oppskriften på Klikk.no har veldig mye mel i seg, jeg syns den oppskriften ligner mer på svensk kladdkaka... Men det er jo godt det også :-D
SvarSlettLåter jättegott. Måste provas.
SvarSlettTakk for det, Maria! Håper du prøver :D
SvarSlettHei!
SvarSlettHar prøvd å bake denne to ganger nå, men den blir bare flytende.. Hva gjør jeg feil? Bruke varmluft, da. Også blir den ikke fast uansett hvor lenge vi steker..
Herlig! Min farmor sier at "god mat lar seg ikke lure". Noe som kanskje er grunnen til at ingen lager sjokoladekake som henne! :) Takk for en super blogg!
SvarSlettCecilie - så synd at de har blitt flytende for deg! Prøver å tenke hva som kan ha gått galt... Du bruker ikke for liten form? Og du er sikker på at alt mel og kakaopulver er med i røren? Og den bør ikke stekes på varmluft.
SvarSlettHåper du kan lykkes så du får oppleve denne kaken!
Maria :)
Enig med deg som skriver at "god mat lar seg ikke lure"! Og takk for koselig kommentar :)
disse var kjempegode og jeg fikk masse skryt! er enig, ville kalle disse voksen brownies:)
SvarSlettKrumlan - så utrolig hyggelig at det ble vellykket!! Og selv om jeg kaller disse voksen-brownies, så har 6-åringen lagt sin elsk på dem... :)
SvarSlettDe såg nyydelige ut.
SvarSlettSkal bakes til min 10 åring som skal feire bursdag i helgen.
Brownies er verdens beste sjokoladekake. :)
Takk for det, Maiken, håper det blir bra :-)
SvarSlettMaria
Hei!
SvarSlettTakk for fin oppskrift, den er med i helgens beste mattips-artikkel på SOL.no:
http://www.sol.no/mat/2012_02_24_3257_helgens-beste-mattips-2.html
Hilsen Cecilie i SOL
Høres ut som en god brownie oppskrift. Den skal testes! Har selv vært på leting etter den perfekte brownie oppskriften i mange år, og måtte til slutt over til USA for å lykkes. Disse får, ifølge meg selv, den perfekte konsistensen(litt sprø topp, myk inni) og er verken for søt eller for "sjokoladete":
SvarSlett(oppskriten er amerikansk, så målene er omgjort til gram. Fram med digitalvekta!)
100 gram sjokolade(70%)
200 gram sukker
115 gram smør
2 egg
3/4 teskje vanilje ekstrakt
85 gram mel
80 gram valnøtter(valgfritt)
Før du begynner, kan skru ovnen på 175 grader.
1.Smelt smøret i en liten kjele og ta av plata.
2.Mens smøret er varmt, knekk opp sjokoladen og legg den i smøret mens du rører til alt er smeltet.
3. Hell sjokoladesmør blandingen i en større bolle og rør inn sukker.
4. Visp egg og vaniljeekstrakten inn.
5. Rør inn melet.
6. Tilsett valnøtter(valgfritt)
Hell røra i en form(22 cm rund) og sett i ovnen
i ca. 30 minutter.
Serveres varm eller kald!
Takk for det, Cecilie! :-D
SvarSlettAnonym -takk for oppskrift, høres bra ut den også :-p
Jeg liker litt tyggemotstand på browniesene(?) mine. Kunne det gått bra med litt salte peanøtter i, tror du?
SvarSlettOg en ting til, mens jeg har deg her.. :)
Jeg kom hit fordi jeg googlet whoopie pie i forbindelse med en amerikansk side jeg var på (babycenter, faktisk).
Hadde aldri hørt om den, men den skal bakes til tenåringens bursdag neste uke. Men, må den fylles med marshmallow, eller har du andre tips? Synes ofte at norske marshmallows er litt blaute.
Flott side, som nå er i favoritter :)
Hei! Du kan gjerne tilsette (hakkede) nøtter, det går helt fint :)
SvarSlettNår det gjelder whoopies og marshmallows - jeg har brukt litt forskjellige typer fyll til whoopie pies, hvis du klikker på "whoopies" i lista til venstre så får du opp flere alternativer :-)
Håper det blir vellykket !
Maria