fredag 11. mars 2011

Kvedesyltetøy (Quince jam)

(Scroll for English)



Det er ikke hver dag jeg finner kveder i fruktdisken, og de krever litt bearbeiding, men belønningen er søt og god. Kveden smaker som en blanding av eple og pære, men er totalt uspiselig som den er - stein hard og veldig bitter. De trenger bare litt «love and care» så blir de myke, søte og smakfulle :)
Kvede er mest tilgjengelig fra august til februar, men er du heldig kan du kanskje finne noen hos visse grønnsakshandlere og såkalte innvandrerbutikker.
Denne oppskriften fant jeg hos bloggen Lekkermunn.




I don't see quince very often, and they do demand some work, but the reward is sweet and comforting. The quince tastes like a mixture between apple and pear, but it's totally unedible as it is – hard and very bitter. They need some «love and care», then they'll end up soft, sweet and flavourful :)
Quince is mostly available from August to February, but if you're lucky you may find some in well assorted fruit & veg shops.
I found this recipe in this blog: Lekkermunn.




Du trenger:
1,5 kg kvede
6 dl vann
400 g sukker
1 ts kanel
1 dl limesaft
revet limeskall fra 1 lime

Kvedene skrelles, kjernes ut og rives på rivjern. Jeg endte opp med i overkant av 1 kg renset frukt. Ha kvederaspet i en kjele sammen med vann, kanel, sukker, limesaft og limeskall.
La det hele koke opp, før du lar det småkoke i 45 minutter.
Ha syltetøyet over på rene og kokende varme glass.
(Sterilisering av glass: vask glassene godt og sett dem i en 150 C varm ovn til de er tørre. Lokkene kan kokes dersom de har plast/gummi på innsiden.)
Oppbevares kjølig.



You'll need:
1,5 kilos (about 3 lb) quince
600 ml water
400 grams sugar
1 tsp ground cinnamon
100 ml lime juice
grated zest from 1 lime

Peel and core the quince, then grate them (or chop into very small dice). I ended up with just above 1 kilo trimmed fruit.
Place the grated quince in a large pan with the water, cinnamon, sugar, lime juice and zest.
Bring to the boil, then simmer gently for 45 minutes.

Transfer jam to clean and hot jars. (Sterilizing: wash the glasses well in hot, soapy water, then place in a 150 C oven until dry. Lids can be boiled if they have plastic coatings.)
Store in a cool place.




Sett på tevannet!

Put the kettle on!





6 kommentarer:

  1. I love quince, but, sadly rarely see any around!
    Your jam looks yummy.
    I'm glad I found your blog Maria, I'm enjoying it!

    SvarSlett
  2. Dette så veldig spennende ut, har aldri smakt kvede... Skal være ekstra på vakt i fruktdisken fremover! ;) Ha en fin helg!

    SvarSlett
  3. Du er sykt dyktig! Stå på, dette er veldig veldig bra saker :) Utrolig proft!

    SvarSlett
  4. Anna - thank you!

    Hanne - håper du får prøvd det en dag, men nå kan det hende du må vente til høsten før de dukker opp igjen :)

    Anonym - tusen takk for motiverende ord! :-)

    SvarSlett
  5. Var så heldig å få kvedeavlingen fra treet i pappas hage. Men etter å ha skrelt og tatt ut kjernen var det ikke mye igjen. :-) Jeg doblet sukkermengden. Allikevel var det supersyrlig. Tror virkelig de var modne for steinene/frøene var brune. Lurer på hvorfor du bruker lime?- Mulig det vil smake bedre når det er blitt kaldt?

    SvarSlett
  6. Hei Minnie, jeg bruker lime istedet for sitron, nettopp fordi kveder er ganske syrlige. Når pektinet i kvedene kommer sammen med sukker og syre vil det svelle, og syltetøyet tykner.

    Maria :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...