onsdag 11. mai 2011

Tapaskjøttboller (Tapas meatballs)

Dette er grunnoppskriften jeg bruker når jeg lager tapaskjøttboller, men den kan varieres etter den enkeltes smak og behag. Typer kjøtt og krydder kan enkelt byttes ut, og man kan tilsette chillipulver for å få dem litt mer spicy. Siden jeg ofte lager mat til barn så bruker jeg ikke så mye chilli, varierer heller chilimengde i sausen siden mine gutter likevel ikke vil ha tomatsaus... Jeg bruker også samme oppskrift når jeg lager kjøttboller til spaghetti, bare bytter ut bladpersille med basilikum og oregano, og dropper spisskummen. Forslag til spicy tomatsaus er lengre ned på siden :)

This is the basic recipe I use when I make meatballs for a tapas meal, it's easy to vary and replace types of meat and spices. You could also add some chilli powder to give them a bit more "bite", but since I often cook for children I don't use as much chilli as I'd like. My tomato sauce is usually spicy, though, since none of my little boys wants tomato sauce anyway... I use the same recipe for spaghetti & meatballs, but then I exchange the parsley for basil and oregano, and omit the cumin. Scroll for spicy tomato sauce suggestions :)


Du trenger:
(20-25 kjøttboller)
500 g kjøttdeig (for best resultat, bruk halvparten kjøttdeig av svin)
1 liten løk
2 fedd hvitløk
2 skiver loff (eller 1/2 liten baguett), uten skorper (må gjerne være daggammel)
ca 2 dl melk
1 egg
2 ss hakket bladpersille
1 1/2 ts salt
1-2 ts paprikakrydder (hot eller mild, etter smak)
1 ts malt spisskummen
1 stekebrett med bakepapir


You'll need:
(20-25 meatballs)
500 grams minced meat (for the best result, use half minced pork)
1 small onion
2 garlic cloves
2 slices white bread (or 1/2 small baguette), crusts cut off
about 200 ml milk
1 egg
2 tbsp chopped flat-leaf parsley
1 1/2 tsp salt
1-2 tsp paprika (hot or sweet, as you wish)
1 tsp ground cumin
1 baking tray lined with baking paper


Sett ovnen på 200 C.
Skrell løken og kjør den + hvitløksfedd i en food processor til den er finhakket (eller finhakk for hånd).
Stekes i en stekepanne med litt olje, middels varme, ca 5 minutter.

Preheat oven to 200 C.
Peel the onion and whizz in a food processor with the garlic until finely chopped (or chop finely using a knife).
In a frying pan, fry with a little oil on medium heat for about 5 minutes.

Riv loffen i biter og legg i en bolle, hell over melk. La stå i 10 minutter.

Tear the bread into chuncks and place in a bowl, pour over the milk and leave to soak for about 10 minutes.


Klem melken ut av loffbitene og ha over i en bolle med resten av ingrediensene; kjøttdeig, stekt løk/hvitløk, egg, persille og krydder. (Hvis du lurer på hvorfor du ser to egg på bildet så er det fordi jeg laget dobbel porsjon her ;)
Bland det hele riktig godt sammen (du må gjerne bruke en kjøkkenmaskin til dette) før du triller valnøttstore boller av blandingen og setter dem utover bakebrettet.
Stekes i ca 10 minutter, eller til de er gjennomstekte.

Squeeze the milk out of the chunks of bread and place in a bowl with the rest of the ingredients; minced meat, fried onion/garlic, egg, parsley and spices. (I doubled the quantities here, hence two eggs in the photo ;)
Mix thoroughly (you could use a food mixer to do this for you), then make walnut-sized balls from the mixture and place onto your baking tray.
Put in the oven for about 10 minutes, or until cooked through.

Hvis du vil ha en tomatsaus til kan du gjøre en av følgende to enkle alternativer:
1) varm opp litt olivenolje i en liten kasserolle, stek en finhakket chilli med et finhakket hvitløksfedd i et par minutter. Hell over en boks passata eller hakkede tomater (400g), krydre med salt og pepper og småkok i 20 minutter. Eller:
2) bland sammen et glass pastasaus med et glass hot tacosaus = vips har du en spicy tomatsaus!

If you want a tomato sauce as well, you could do one of the following alternatives:
1) in a small pan, heat a little oil, then fry a finely chopped chilli and a finely chopped garlic clove for a couple of minutes. Pour in a tin of passata or chopped tomatoes (400g), season, then simmer for 20 minutes. Or:
2) mix together a glass of pasta sauce with a glass of hot taco sauce = spicy tomato sauce!

3 kommentarer:

  1. Oooh, I've not had meatballs for aaages! You've got me craving them now...

    SvarSlett
  2. Hei Maria, Magne fra VG Nett her. Jeg har lagt innlegget ditt som anbefaling på Lesernes VG nå. Det kan være jeg poster det på Facebook-siden også: http://www.facebook.com/lesernesvg

    SvarSlett
  3. Kjempe godt! Disse var ganske like min albondigas oppskrift som jeg er svært glad i å lage:)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...