fredag 22. april 2011

Påskekake (Easter cake)


Så var årets Påske godt i gang, det er herlig å ha litt mer tid til familie og venner.
Denne påskekaken har jeg laget stort sett hvert år siden fikk denne kokeboken. Hvert år blir oppskriften endret litt hit og dit, men uansett blir den vellykket! Det er rett og slett en helt herlig vår-sjokoladekake; den er så mye "lettere" og luftigere enn en tradisjonell sjokoladekake. Ingen tung smørglasur, og i tillegg er den glutenfri.

We are in the midst of the Easter holidays, it's lovely to spend more time with my family and friends.
I have made this cake every Easter since I got this cookbook. I change the recipe slightly from year to year, but no matter how I tweak it - it's always been successful! It's a nice chocolate cake for spring; it's so much "lighter" that the traditional chocolate cake. No heavy buttercream, and it's also gluten free.


Du trenger:
250 g mørk sjokolade, i biter
125 g smør
6 egg (2 hele, 4 separerte)
175 g sukker
1 ts vaniljeekstrakt (eller essens)

Topping:
3 dl (1 pk) kremfløte
4 ss melis, siktet
3 ss kakaopulver (bakekakao), siktet
1 ss vaniljesukker (eller 1 ts vaniljeekstrakt)
Små sjokolade-påskeegg, eller annen pynt

Sett ovnen på 180 C.
Finn fram en springform (ca 23-24 cm), dekk bunnen med bakepapir. Sidene skal ikke smøres.
Smelt 250 g sjokolade sammen med smøret, enten i en kasserolle på lav varme, eller i microovnen.
Sett til side slik at blandingen avkjøles litt.
Pisk eggehvitene i en bolle for seg, til de blir nokså stive. Ha så i 100 gram av sukkeret, litt om gangen, mens du fortsatt pisker til hvitene er faste og blanke.
Ha de 4 plommene og de 2 hele eggene i en annen bolle, sammen med vaniljeekstrakt og resten av sukkeret (75 g). Pisk dette godt sammen.
Rør sjokoladeblandingen inn i eggeplommene, bruk en slikkepott eller stor skje.
Nå skal eggehvitene blandes inn, men gjør dette veldig forsiktig, og i 2-3 omganger.
Tøm over i formen og sett i ovnen, ca 35 minutter.


You'll need:
250 grams dark chocolate, chopped
125 grams butter
6 eggs (2 whole, 4 separated)
175 grams sugar
1 tsp vanilla extract

Topping:
300 ml double cream
4 tbsp icing sugar, sifted
3 tbsp cocoa powder, sifted
1 tsp vanilla extract
Little chocolate Easter eggs, to decorate

Preheat oven to 180 C.
Bring out a springform cake tin (about 23-24 cm diameter), line the bottom with baking paper. Do not butter the sides.
Melt the 250 grams of chocolate with the butter, use the microwave or a pan over low heat.
Set aside to cool slightly.
Whisk the egg whites until fitm, then gradually add 100 grams of the sugar, whisk until are firm and glossy.
Put the 4 egg yolks and 2 whole eggs into another bowl, add the vanilla extract and the rest of the sugar (75 grams). Whisk thoroghly.
Stir the chocolate mixture into the egg yolks, using a spatula or spoon.
Now gently fold in the egg whites, in 2 or 3 goes.
Scrape mixture into the tin and bake for about 35 minutes.



Omtrent slik ser kaken ut når den er ferdig....

It'll come out something like this...


.... og sånn ser den ut noen sekunder etter at du har tatt den ut av ovnen:
Ingen grunn til panikk, det er nemlig dette krateret vi skal fylle med en herlig sjokoladekrem.

.... and in a few seconds it'll look like this:
No need to panic, it's this crater we're going to fill with a luscious chocolate cream.


Mens kaken avkjøler seg kan du lage kremen.
Rett og slett bare pisk kremfløten med melis, kakao og vanilje, til den blir passe tykk. Dette er faktisk litt smak og behag, men personlig syns jeg den heller skal være litt for løs enn litt for stiv.
Når kaken her helt avkjølt kan du fylle "krateret", som etterhvert vil ligne mer på et fuglereir enn et krater..

Now make the cream, simply just whip the double cream with the icing sugar, cocoa powder and vanilla until it is firmed up. Actually the whipping time is a matter of taste, but personally I like it quite soft rather than too firm.
When the cake is completely cool, fill the "crater" with the chocolate cream. But soon it'll look more like a bird's nest...


Legg noen små sjokoladeegg i "reiret" til pynt, og servér.
Håper dere alle nyter fine påskedager!

Decorate with chocolate Easter eggs, and serve.
Hope that you're enjoying the holidays!




9 kommentarer:

  1. Nam! Denne MÅ jeg lage en gang, virker kjempegod! Denne og 24 carat brownisen din står på listen over hva jeg har lyst å lage i nærmeste framtid ;)

    SvarSlett
  2. Så spennende kake, også glutenfri! Den skal jeg prøve. Merker at smaken til vår med cøliaki endrer seg og blir stor. Ha en fortsatt god påske

    SvarSlett
  3. Gunhild - begge deler er kjempegode :-D

    Karna - fortsatt god påske til deg også!

    SvarSlett
  4. Hei,

    Er denne kaken holdbar noen dager? Eller er den best samme dag som den er laget?

    Susanne

    SvarSlett
  5. Hei Susanne, den er helt fin dagen etter, men på dag tre begynner den å bli litt "dvask". Den må oppbevares i kjøleskap pga. kremen på toppen.
    Maria :)

    SvarSlett
  6. Denne lagde jeg i påskeselskap med over 100 gjester. Lagde 4 stykker, (i tillegg til 14 andre kaker) og satt igjen med under en halv en! Takk for oppskriften!

    SvarSlett
  7. Oj, jeg er imponert Anette! Kaker til 100 gjester har jeg aldri prøvd... :-S

    SvarSlett
  8. Denne har jeg prøvd, og den var veldig god :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...