tirsdag 27. desember 2011

Potetgrateng med løk og timian
(Thyme scented potato and onion gratin)


Her er oppskriften på en helt herlig potetgrateng som passer til det meste, f.eks til nyttårskalkunen, vi hadde den til juleskinke på julaften :-) Det som er ekstra fint er at den kan lages på forhånd, slik at du har en ting mindre å tenke på når du skal ha gjester og/eller forberede resten av måltidet.

Here's the recipe for a lovely and very versatile potato gratin. We had this with our Christmas ham on Dec 24th :-) It can be made in advance which is quite nice; it gives you more time with your guests and more time for you to prepare the rest of the meal.


Du trenger:
(ca 6 personer)
olivenolje
1 stor løk, skåret i tynne halvmåner
ca 1/2 ss friske timian-blader
1,5 dl kremfløte
1,5 dl melk
1 kg poteter
4 tbsp crème fraîche
ca 75 g revet Cheddar (eller annen ost)

You'll need:
(about 6 servings)
olive oil
1 large onion, thinly sliced
about 1/2 tbsp thyme leaves
150 ml double cream
150 ml milk
1 kilo (2lb) potatoes
4 ss crème fraîche
about 75 grams grated Cheddar (or other cheese of your choice)


Sett ovnen på 200 C.
Ha litt olivenolje i en stekepanne på middels varme, ha i løk og timian og stek forsiktig i ca 10 minutter til den er myk og blank.
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, en mandolin gjør en strålende jobb hvis du tilfeldigvis skulle ha en liggende...
(forts. under)

Preheat oven to 200 C. 
Heat a little olive oil in a frying pan, add the onion and the thyme leaves and cook gently for about 10 minutes until soft and almost caramelised.
Peel the potatoes and slice thinly, if you have a mandolin I urge you to use it here...
(cont. below)


Hell fløte og melk i en bolle og krydre godt med salt og pepper. 
Ha i potetskivene og rør litt rundt.

Pour the cream and milk into a bowl and season with salt and pepper.
Add the sliced potato and mix to combine.


Smør formen du skal bruke med litt smør.
Ha halvparten av potetskivene i et noenlunde jevnt lag over bunnen av formen, deretter fordeler du den timianduftende løken over. Til slutt legger du på resten av potetskivene, gjerne i et mønster om du vil.
Tøm over fløte/melk-blandingen til den såvidt kommer opp til de øverste potetskivene. Hvis du har for lite væske så fyll på med litt ekstra fløte og/eller melk.

Butter the dish.
Layer in half the sliced potatoes, then spread the thyme scented onion mixture on top. Now layer on the remaining potatoes.
Pour over the cream/milk mixture, which should come just level with the potatoes. If not, add a little more cream and/or milk until it does.


Dekk til potetgratengen med aluminiumsfolie og sett i ovnen i ca 1 1/2 time.
(Hvis du lager gratengen en stund før du trenger den så kan den avkjøles, dekkes til og settes i kjøleskapet nå, eller til og med fryses.)
Bre 4 ss crème fraîche utover toppen og fordel den revne Cheddar'en oppå der igjen.
Sett i ovnen igjen i ca 30 minutter til nå, til osten er smeltet og overflaten har fått en gylden farge.

Cover the gratin with foil and bake in the oven for about 1 1/2 hours.
(If you're making this in advance, leave to cool, cover and keep chilled. It can also be frozen at this point.)
Spread the crème fraîche on top, then sprinkle over the grated Cheddar.
Put in the oven and cook for another 30 minutes until the cheese is melted and golden brown.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...