tirsdag 15. februar 2011

Havrekjeks (Oat biscuits)

(Scroll for English)



Nok en oppskrift fra barndommen. Jeg husker ikke spesielt at jeg spiste disse havrekjeksene hos farmor, men jeg vet at oppskriften kommer fra henne. Mamma har brukt å lage dem, og jeg husker godt hvor deilige de var, nystekte fra ovnen med smør og brunost på. Nå lager jeg dem til mine barn, og tross for ammoniakk-lukten fra hornsaltet når de stekes så spiser begge guttene mine disse, enten med gulost eller brunost, eller bare med et godt lag smør.

Another childhood recipe. I don't particularly remember that I had these biscuits when visiting my grandmother, but I know that the recipe comes from her. My mum made them when I grew up, and I do remember how good they were fresh from the oven with butter and cheese. Now I make them for my kids, and despite the ammonium smell during baking – both my boys like these, either with plain cheese or Norwegian brown cheese, or just a generous layer of butter.


Du trenger:
(30-35 kjeks)
275 g havregryn
275 g hvetemel
1 ½ ss hornsalt
50 g sukker
2,5 dl melk
125 g smør, smeltet


You'll need:
(30-35 biscuits)
275 grams oats
275 grams plain flour
1 ½ tbsp powder of ammonium bicarbonate
50 grams sugar
250 ml milk
125 grams butter, melted


Sett ovnen på 220 C.
Hell melk og smør over havregrynene og la det stå 5-10 minutter.
Rør inn resten av ingrediensene til alt er godt blandet. Det kan hende du trenger litt mer mel, deigen skal være fast nok til at du kan kjevle den ut.
Strø litt mel på kjøkkenbenken/bordet og kjevle ut deigen (ca 3-4 mm tykkelse).
Stikk ut rundinger med f.eks et kjøkkenglass:


Preheat your oven: 220 C/ 430 F.
Pour the milk over the oats and leave for 5-10 minutes.
Stir in the rest of the ingredients, mix until everything is combined. You may need some extra flour, you should be able to roll out the dough.
Sprinkle a little flour onto your working surface, roll out the dough using a rolling pin (thickness approx. 3-4 mm).
Using a cookie cutter or glass, cut out rounds:



Legg dem utover et bakebrett kledd med bakepapir:

Place on a baking tray lined with baking paper:



Stek i ovnen i ca 8 minutter (de skal såvidt begynne å bli gyldne i fargen).
Legg over på en rist og avkjøl.
Ta fram litt ost og lag en kopp te :)

Bake in the oven for about 8 minutes (the biscuits should be slightly golden at the edges).
Transfer to a wire rack to cool.
Enjoy with some cheese and a cuppa :)

8 kommentarer:

  1. Is ammonium bicarbonate the same as our bicarbonate of soda?
    These look nice and plain, I can see why the kids like them. And way above anything bought in from outside!

    SvarSlett
  2. sånne husker jeg at vi bakte når vi var små også og nå baker jeg de til mine barn :)
    De er kjempegode!

    SvarSlett
  3. Thanks Anna! I had to check Wikipedia to answer your question; apparently ammonium carbonate was the predecessor to baking soda and baking powder. It's also called Salt of hartshorn, and especially used in Northern European and Scandinavian baking. Can sometimes be substituted with baking powder, but I haven't tried yet...

    Livmme - moro at det er flere som har barndomsminner om disse!

    SvarSlett
  4. Jeg har også barndomsminner om havrekjeks! Det var min bestemor som bakte slike. Jeg husker at jeg nærmest tok av da disse kom på bordet og selvfølgelig ble de spist med brunost! Siden bestemor bodde langt unna og jeg stort sett så henne kun en gang i året er slike matminner ganske sterke! :) Takk for påminnelsen og oppskriften ;)

    SvarSlett
  5. Å sånne husker jeg også fra barndommen. Moren til venninna mi lagde verdens beste, så denne oppskriften skal jeg absolutt prøve!:)

    klem

    SvarSlett
  6. Hanne og June - håper dere prøver oppskriften og blir litt nostalgiske ;)

    SvarSlett
  7. Disse var nydelige!! Namnam med brunost :)

    SvarSlett
  8. RK - så bra at det ble vellykket! Enig at brunost er det beste på disse :-p

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...