torsdag 23. juni 2011

Lemon and poppy seed cake


Dette er en engelsk klassiker, og som den anglofile jeg er så blir den (og andre engelske klassikere) laget med jevne mellomrom. Jeg prøver som regel nye oppskrifter hver gang og denne gangen tok jeg utgangspunkt i den fra The Hummingbird Bakery Cookbook, men jeg har justert den endel. Blant annet så bruker jeg litt mindre sitron enn det som er foreslått siden småguttene ikke vil ha den for syrlig, men neste gang skal jeg ikke skylde på guttene for både mannen og jeg syntes dette var veldig passe balanse mellom søtt og syrlig. Jeg må også få sagt at denne laget jeg på fredag, og på søndag (når vi spiste siste rest) var den akkurat like god og saftig :-)

Since I'm an anglophile I make this classic (and many other English classics) regularly. I often try out new recipes and this time I found a nice one in The Hummingbird Bakery Cookbook, though I altered it quite a bit. I used less lemon than suggested since my little boys like it sweet and not too sour, but next time I won't blame the kids - both hubby and myself agreed that this cake had the perfect balance (for our tastebuds, anyway). I also need to mention that I made it on Friday, and on Sunday (when we ate the last slice) it was just as moist and delicious :-)

Du trenger:
85 g smør, romtemperert
245 g sukker
revet skall av 1 sitron, helst økologisk, eller uten vokset overflate (jeg bruker alltid en Microplane til dette, da får du kun med det gule og ikke noe av det bitre, hvite laget under.)
15 g valmuefrø, pluss litt ekstra til pynt
1,5 dl melk
225 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
en klype salt
3 eggehviter (ca 120g)

Sitronsirup:
1 dl vann
saft fra 1 sitron
50 g sukker

Glasur:
250 g melis, siktet
en liten skvett vann, eller juice fra ca 1 sitron


You'll need:
85 grams butter, at room temperature
245 grams sugar
grated zest of 1 unwaxed lemon (I always use my Microplane for this)
15 grams poppy seeds, plus extra to decorate
150 ml milk
225 grams plain flour
1 1/2 tsp baking powder
pinch of salt
3 egg whites (approx. 120 grams)

Lemon syrup:
100 ml water
juice of 1 lemon
50 grams sugar

Glaze:
250 grams icing sugar, sifted
splash water, or juice of about 1 lemon


Sett ovnen på 170 C.
Gjør klar en springform, ca 22-24 cm i diameter - ha bakepapir i bunnen og smør innsiden.
Ha smør, sukker, sitronskall og valmuefrø i en bolle:
Preheat the oven to 170 C.
Line and grease a springform tin, about 22-24 cm diameter.
Put the butter, sugar, lemon zest and poppy seeds into a bowl:


Visp dette sammen til alt er blandet:

Whisk until everything is incorporated:

Tilsett melken gradvis, røren vil se rar ut nå, men ingenting å bekymre seg for.
Deretter bland sammen mel, bakepulver og salt i en annen bolle, og tilsett dette gradvis til røren mens du visper:

Gradually add the milk and continue to beat until incorporated. The mixture may look split at this point, but don't worry.
In a separate bowl, mix together the flour, baking powder and salt, then gradually add this to the mixture:

Visp til røren er lys og luftig:

Whisk until light and fluffy:

Visp eggehvitene i en annen bolle, helt til de er stive. Bruk så en metallskje eller slikkepott og vend de piskede eggehvitene forsiktig inn i røren, prøv å ikke rør luften ut av dem:

In a separate bowl, whisk the egg whites until stiff peaks form. Then, using a metal spoon or spatula, fold the whisked egg whites into the cake mixture. Try not to overmix.

Tøm røren over i formen, jevn til overflaten og sett i ovnen i ca 30-35 minutter.

Pour into the prepared springform tin and smooth the surface, bake in the oven for about 30-35 minutes.

Lag sirupen mens kaken stekes. Kok opp 1 dl vann, sitronsaft og sukker. Kok på middels varme til sirupen er blitt ca halvert i mengde.
Når kaken er ferdigstekt, og fortsatt varm, bruk et grillspyd eller annen tynn pinne og stikk hull flere steder:

While the cake is baking, make the syrup. Put 100 ml water, the lemon juice and sugar into a small saucepan, bring to the boil and continue boiling until it has reduced by half.
When the cake is done baking, but still warm, use a cake tester or so and pierce the cake here and there:

Tøm sirupen over jevnt over kaken og la den stå og trekke inn og avkjøles.

Pour the syrup all over the top, then leave to cool.


Når kaken er helt avkjølt, sett den på et kakefat el.l. 
Dette er ikke strengt nødvendig, men hvis du vil unngå glasur over hele kakefatet kan du legge strimler av bakepapir/matpapir rundt kantene av kaken, slik som vist her:

When the cake is completely cool, place onto a cake stand or so.
This isn't crucial, but if you''d like to avoid the glaze to run all over your plate, place strips of baking paper around the edges of the cake, like so:

Bland sammen melis og vann eller sitronsaft til glasuren, og hell over kaken:

Mix the icing sugar and water or lemon juice in a bowl until smooth, then pour over the cake:


Dryss over litt valmuefrø, og la kaken stå litt slik av melisglasuren får stivnet littegrann.
Deretter kan du ta vekk papirstrimlene, og den avrente glasuren følger med. (Evt. kan du skjære med en skarp kniv langs kanten før du tar dem vekk.)

Decorate with some poppy seeds, and leave the cake for a little while for the glaze to set.
Now you can remove the paper strips, and the excess glaze will follow. (You could run the tip of a sharp knife around the edge before you remove them.)


Og så er det bare å sette på kaffen og rope på naboene :-)

And now put the kettle on and go get the neighbours :-)






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...