torsdag 16. februar 2012

Grovt brød med pistasjenøtter og aprikos
(Pistachio and apricot brown bread)

I dag er jeg hjemme med en febersyk og hostete Edvin. Kjedelig for en liten tass å være hjemme hele dagene, men da håper jeg at sykdommen har gjort seg ferdig til 4-årsbursdagen som er på selveste skuddårsdagen... Jada, gutten visste å velge seg riktig dato.
Men over til dagens oppskrift; dette brødet rørte jeg sammen en morgen jeg fikk "uventet" lunchbesøk, så da ble det et "man taver det man haver"-brød. Det ble faktisk veldig godt, spesielt til ost, så kommer nok til å bruke denne ingredienslisten flere ganger (men da kanskje gjør jeg det kanskje på no-knead-metoden).
En liten kvart av brødet ble til overs, og med det gjorde jeg følgende: skar tynne, tynne skiver, la utover et stekebrett og satte i ovnen på 100C i et par timer for å tørke ut. Resultatet ble sprø "kjeks" som var nyydelig med en bit Brie på... Never waste food, sier jeg bare.


Today I'm home with my "baby" Edvin, he's got a fever and is coughing like mad. It's boring for a little boy to be inside all day, but at least I hope he's well again for his 4th birthday which is leap day. Yup, he knew how to choose himself the right date.
But over to today's recipe: I don't have visitors for lunch very often, but when I did the other day I made this bread from what I could find in my cupboard. The bread was very nice indeed, especially with some cheese, so will definitely use this list of ingredients again (but perhaps I'll do it the no-knead way).
Luckily there was some left over, and here's what I did: I sliced it very, very thinly, then placed the slices onto a baking tray and dried them out in a 100 C oven for a couple of hours. The result? Crispy "crackers" which were perfect with a slab of Brie... Never waste food, I say.

Du trenger:
(1 brød)
1/2 pk tørrgjær
2,5 dl lunkent vann
60 g linfrø, gjerne knuste
150 g sammalt fint hvetemel
100 g hvetemel + ekstra til utbaking
ca 50 g pistasjenøtter uten skall, grovhakket
en liten håndfull tørkede aprikoser, skåret i små biter


Løs opp gjæren i vannet og rør inn resten av ingrediensene.
Kna i noen minutter, eller la kjøkkenmaskinen gjøre jobben.
Dekk deigen til med et ark plastfolie og et kjøkkenhåndkle, og la den stå et lunt sted en time eller to til den er bortimot dobbel størrelse.
Kna luften ut av deigen, du trenger nok litt ekstra mel her, form den til et rundt brød og legg på en bakepapirkledd stekeplate.
Legg et kjøkkenhåndkle over og la den stå et lunt sted igjen i minimum en halvtime, samtidig settes ovnen på 180 C.
Skjær et kryss i overflaten før du setter brødet i ovnen, stekes ca 40-45 minutter.
La brødet avkjøles litt før du skjærer i det.




You'll need:
1 sachet dried yeast (approx 7 grams)
250 ml tepid water
60 grams linseeds/flax seeds, preferably crushed
150 grams wholewheat flour
100 grams plain flour + extra for kneading/dusting
about 50 grams pistachios, roughly chopped
small handful dried apricots, chopped


Dissolve the yeast in the water, then stir in the other ingredients.
Knead for a few minutes, or let the kitchen mixer/dough hook do the work.
Cover with some cling film and a kitchen towel, then leave in a warm place for an hour or two until almost doubled in size.
Knock the air out of the dough, you may need extra flour here, and shape a round loaf and place on a lined baking tray.
Cover with a kitchen towel and leave in a warm place again, for about half an hour.
Preheat oven to 180 C.
Using a sharp knife, score a cross on the top of the dough, then place in the oven for about 40-45 minutes.
Leave to cool before you start slicing.

Brødet passer godt som tilbehør til salater :)


This bread is works well with just about any salad :)





4 kommentarer:

  1. Hei Maria. Det høres og ser veldig godt ut, det må jeg bake en dag, og så lurt å tørke restene til kjeks! God bedring til Edvin, Lisa har faktisk sovnet på sofaen her nå, må jo innrømme at det er litt deilig... Ha en fin dag videre! Klem fra Anne

    SvarSlett
  2. Takk for det, Anne! Håper Lisa er i bedre form i dag, det er heldigvis Edvin :)
    Maria

    SvarSlett
  3. Linfrø på engelsk heter "flax seed"
    Bjørg

    SvarSlett
  4. Hei Bjørg, "linseeds" og "flax seeds" brukes om hverandre, men jeg kan editere ingredienslisten dersom noen kan bli forvirret. Hvis man skriver "linseed" på Wikipedia blir man automatisk overflyttet til artikkelen som heter "Flax" ("Flax, also known as linseed") :-)
    Maria

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...