tirsdag 30. april 2013

Havrekjeks med solsikkefrø og flaksalt


Dette er en sånn ting jeg baker de dagene hvor jeg har skikkelig lyst til å bake noe, men hvor jeg ikke tar sjansen på å sitte igjen med en stor sjokoladekake eller et brett med muffins som jeg spiser mesteparten av selv. De er nydelige med ost og litt marmelade, eller med smør og brunost... Har man på litt ekstra flaksalt er de gode i seg selv også, som snacks.


Du trenger:
200 g lettkokte havregryn
1/4 ts salt
1/4 ts bakepulver
25 g smør, mykt/romtemperert
1 ss olivenolje
1 dl (pluss minus) kokende vann
litt havremel (eller grov, sammalt hvete), til kjevingen
solsikkefrø (eller andre frø du liker; sesamfrø, linfrø, valmuefrø..)
litt Maldonsalt eller annet flaksalt

Sett ovnen på 170 C.
Gjør klar et brett med bakepapir.
Ha havregryn, salt og bakepulver i en food processor og kjør motoren i et par minutter til blandingen er ganske finkornet. Tilsett smør og kjør igjen til det er blandet inn.
Mens motoren kjører: hell i olivenolje og kokende vann, men ikke ta i alt vannet med én gang - stopp maskinen en gang i blant for å se om blandingen klumper seg sammen til en deig. Kanskje trenger du alt vannet og enda litt til.
Ha ut deigen på en melet arbeidsbenk/kjøkkenbord og kna deigen bare akkurat nok til å samle sammen alt i én klump.
Kjevle deigen ut til den er ca 2-3 mm, dryss over frø (og evt. litt flaksalt) og kjevle lett over deigen igjen så frøene kommer litt nedi. Stikk ut kjeksene med en utstikker, eller skjær ut med en kniv, og legg dem utover stekebrettet.
Sett i ovnen i 15-20 minutter, eller til kantene får litt farge.
Ha over på en rist til avkjøling.
Nytes med ost og marmelade, eller noe annet du liker...




(Oppskriften er inspirert av Rachel Allens bok "Irish Family Food", 2013.)






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...