onsdag 10. august 2011

Glutenfritt brød med havregryn
(Gluten-free oat bread)


Jeg elsker brød, så derfor er jeg veldig glad for at jeg ikke er glutenallergiker... Men for de som ikke kan spise gluten finnes det mange muligheter, og etter at jeg startet bloggen har jeg skjønt at det gjelder flere enn jeg trodde. Jeg får stadig forspørseler om flere oppskrifter på glutenfrie bakevarer, så her kommer nok en brødoppskrift. (Flere glutenfrie oppskrifter finner du her.)

Since I love bread I'm very happy I'm not gluten intolerant... But there are plenty of opportunities for those with a celiac disease, and after starting this blog I have realized that the number is higher than expected. Every once and again people ask me for more gluten free recipes, so here's another recipe for bread. (More gluten free recipes here.)


Du trenger:
(per brød)
3 dl lunkent vann
1/2 pose tørrgjær (ca 6-7 gram)
2 ts Johannesbrødkjernemel (fåes i helsekostforretninger)
2 egg
225 g rismel (gjerne brunt rismel om du får tak i)
50 g maismel
50 g bokhvetemel
75 g glutenfrie havregryn
25 g potetmel
1/2 ts salt



You'll need:
(per bread)
300 ml tepid water
1 sachet (about 6-7 grams) fast-acting yeast
2 tsp locust bean gum
2 eggs
225 grams rice flour (white or brown)
50 grams fine cornmeal
50 grams buckwheat flour
75 grams gluten free oats
25 grams potato flour
1/2 tsp salt



Rør gjær og Johannesbrødkjernemel ut i det lunkne vannet, la dette stå 5-10 minutter eller til blandingen har tyknet. Visp inn eggene med en gaffel.
Ha alle meltypene +salt og havregryn i en food processor-bolle, kjør noen sekunder slik at alt blir blandet.
Hell vann/egg-blandingen over i food processoren mens den kjører. Deigen skal være nokså klissete, og se omtrent slik ut:


Mix the yeast and locust bean gum into the tepid water, leave for 5-10 minutes or until the mixture has thickened. Whisk in the eggs with a fork.
Place all the flours, salt and oats in the bowl of a food processor, then whizz for a few seconds until everything is properly combined.
Pour the water/egg mixture into the food processor with the motor running. The dough should be quite wet, something like this:


Kle en brødform med bakepapir, eller smør og mel den godt.
Ha deigen over i formen, jevn til overflaten og dryss over litt havregryn om du vil.
Dekk til formen løst med et stykke plastfolie, og legg et rent kjøkkenhåndkle over. Sett til heving på et lunt sted, ca 40 minutter. Sett da også på ovnen på 190 C.

Line a loaf tin with baking paper, or grease it thoroughly.
Scrape the mixture into the tin and smooth the top, sprinkle over some oats if you like.
Cover the tin loosely with cling film and a clean tea towel and leave in a warm place for about 40 minutes. Also, preheat the oven to 190 C.


Når brøddeigen er ferdig hevet, sett formen i ovnen i ca 50-55 minutter.
La brødet avkjøles litt i formen før du tar det ut og legger det på en rist.

When the dough is done proving, bake in the oven for about 50-55 minutes.
Leave to cool a little in its tin before turning it out on a wire rack to cool completely.




Smaker fortreffelig med syltetøy på, eller smør og ost... også for de som ikke er glutenallergikere :)

Lovely with some jam or butter and cheese...  also for those who aren't gluten intolerant!





8 kommentarer:

  1. Jeg har venner som er allergisk for gluten, og takk til deg for denne flotte oppskriftssamlingen!

    Er du glad i sjømat, vær velkommen til www.superkokken.no og min uke med daglige oppskrifter på fisk og skalldyr.

    Beste hilsen fra Superkokken :-)

    SvarSlett
  2. Tusen takk for hyggelig kommentar fra deg, Superkokken! Jeg synes det er spennende å eksperimentere med glutenfribakst selv om jeg ikke er allergiker selv, så det kommer nok mer etterhvert.

    Jeg er glad i sjømat, men ikke spesielt flink til å tilberede det, så skal ta en titt inne hos deg så jeg kan lære meg en ting eller to :)

    Hilsen fra Maria

    SvarSlett
  3. Maria, have you ever used locust bean gum before? This is the first time I've heard of it, can you please tell me a bit more about it thanks? Like you, I am grateful not to have any food intolerances, but it is always good to know such things...just in case, thank you:D

    SvarSlett
  4. Coby - I used it the first time when I made a gluten free white bread earlier this summer. Most recipes I have seen use xanthum gum, another thickening agent, but I couldn't find it anywhere. The people at the health food shop told me I could use locust bean gum instead (also known as E410), and it works just as well :)
    It helps make the dough elastic, or more "sticky" if you like, in normal bread the gluten in the flour does this job. If you omit it, the bread will fall apart into a pile of crumbs when you start slicing.. I suppose the addition of egg also helps binding the ingredients. It's nice to have a recipe like this in your repertoire, you can freeze it as well. Nice to have on hand if you have gluten intolerant visitors!
    I hope this info wasn't too confusing, lol ;)

    SvarSlett
  5. Oh, no, not confusing AT ALL, quite the opposite Maria thank you:) That makes so much sense, and it's all now clear as crystal. I have several friends who are (or have children who are) gluten intolerant. I feel for them, but at least these days there are more options than ever before. Thanks for the lesson teach:):)

    SvarSlett
  6. Supert! Kjæresten min er plutselig glutenintolerant - det kommer visst som lyn fra himmelen det der - så nå skal jeg bake glutenfritt til 17. mai. Takk for fin oppskrift!

    SvarSlett
  7. Hei!

    Denne oppskriften har jeg lyst til å prøve ut!
    Men jeg har ikke food prosessor. Går det an å lage brødet uten det?

    Hilsen Oda :-)

    SvarSlett
  8. Hei Oda, det går veldig fint uten food processor, bare pass på å få blandet alt veldig godt :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...