Du trenger:
(4 personer)
250 g rips
3-4 ss sukker
2 ss bringebær- eller solbærlikør (eller annen bærlikør som kan passe)
5 dl kald vaniljesaus
Valgfritt: kjeks til servering, f.eks Bixit eller Digestive
Ha rips og sukker i en liten kasserolle og kok opp. La det boble forsiktig i et par minutter, ta kjelen av platen og rør inn likør. Avkjøl i kjøleskapet.
Ta fram fire dessertskåler og fordel lagvis vaniljesaus og rips. Avslutt med litt rips på toppen.
Til slutt, om du vil ha litt "krønsj", smuldre over en halv eller en hel kjeks.
Enkelt og godt!
You'll need:
(4 servings)
250 grams redcurrants
3-4 tbsp sugar
2 tbsp raspberry or blackcurrant liqueur (or other berry based liqueur)
500 ml vanilla custard, chilled
Optional: biscuits, to serve (such as Hobnobs, Digestive)
Put the redcurrants and the sugar in a small pan and bring to the boil. Leave to simmer gently for a couple of minutes, then remove from the heat and stir in the liqueur. Leave to cool in the fridge.
Bring out four dessert/serving dishes and divide the custard and redcurrants between them, in layers. Make sure you have some redcurrants left for the top layer.
Lastly, if you want to add some crunch, break up a couple of biscuits and sprinkle over the desserts.
Easy peasy, and so good! |
Ser godt ut! Synd at bærsesongen er så kort. Jeg skulle gjerne spist norske bær hele året :)
SvarSlettTakk Veronika! Helt enig, norske bær er unike :-D Man burde jo fråtset alt man klarte nå i denne tiden...
SvarSlettThe simple things in life are so often the best. Custard and fruit is impossible to beat...lol though that little slug of booze probably makes alllll the difference Maria;) My Mum grows redcurrents, so I will revisit this recipe in a few month's time....Summer's not too far away now:D
SvarSlettCoby you are so right, custard and fruit is the perfect combo. About the booze - you can't taste the booze that much, but it adds depth to the redcurrants and enhances the flavour. Well in my opinion anyway ;)
SvarSlettJa, det burde man! Alternativt fylle frysen ;)
SvarSlettI'm sure it also helps them (the fruit) look even redder too Maria?
SvarSlettVeronika - kanskje begge deler..!? ;-)
SvarSlettCoby - I'm pretty sure you're right, an extra bonus :)
Å det der så godt ut :-) minner meg om da jeg var liten :-)
SvarSlettSamme her, Lone! Men som barn fikk jeg bare rips naturell med vaniljesausen, ingen likør.. ;)
SvarSlett