tirsdag 23. august 2011

Lemon meringue cupcakes



Jeg elsker kombinasjonen av syrlig sitron og søt marengs, men klassikeren Lemon meringue pie er ganske tidkrevende å lage. Så dette er min nye favoritt-cupcake: en myk og saftig muffin med sitronkrem i midten, og en nydelig, luftig topping. Jeg tror kanskje ikke at jeg trenger å beskrive mer her, disse må bare prøves.


I adore the combination of zesty lemon and sweet meringue, but I find lemon meringue pies quite time consuming to make. I think this may be my new favourite cupcake: a soft and moist sponge cake with a tangy lemon curd centre, topped with a beautiful, airy frosting. I assume that no further comments are needed.



Du trenger:
(ca 14-18 cupcakes)
80 g smør, mykt/romtemperert
250 g sukker
225 g hvetemel
2 ts bakepulver
finrevet skall av 1 sitron
2 egg
2 1/2 dl melk


Til fyll og topping:
ca 100 g lemon curd (kan kjøpes i velassorterte matforretninger, eller lag det selv: Ina fra Mat på Bordet har oppskrift her.)
200 g sukker
1,5 dl vann
4 eggehviter
Du trenger også: muffinsformer og evt muffinsbrett




You'll need:
(about 14-18 cupcakes)
80 grams butter, softened
250 grams sugar
225 grams plain flour
2 tsp baking powder
finely grated zest from 1 lemon
2 eggs
250 ml milk


For the filling and frosting:
about 100 grams lemon curd
200 grams sugar
150 ml water
4 egg whites
You'll also need: cupcake/muffin paper cases and a muffin tin




Sett ovnen på 180 C, ha muffinsformer i brettet.
Pisk smør og sukker til det er lyst og luftig, minst 5 minutter.
Ha i egg og revet sitronskall, pisk det godt inn.
Sikt over hvetemel og bakepulver og pisk til det er godt blandet inn, til slutt ha i melken og pisk igjen til den er inkorporert i røren.
Fordel røren i muffinsformene, formene skal være litt over halvfulle med røre.
Sett i ovnen i ca 17-18 minutter, eller til de er gjennomstekte og begynner å bli litt gyldne rundt kanten.
La kakene avkjøles helt før du har i fyll og topping.
(forts. under)


Preheat oven to 180 C, line a muffin tin with muffin cases.
Beat the butter and sugar until pale and fluffy, at least 5 minutes.
Add eggs and grated lemon zest, beat again until thoroughly mixed in. 
Sift over the flour and baking powder, beat again, then add the milk and beat again until incorporated.
Divide the mixture between the cupcake/muffin cases, filling each by about 1/2 to 2/3.
Bake in the oven for about 17-18 minutes, or until springy to the touch and slightly golden around the edges.
Leave to cool completely before filling and frosting.





Skjær er lite kjegleformet hull i midten av hver cupcake, og fyll hullet med ca 1 ts lemon curd:


Hollow out the middle of each cake, then fill the holes with about 1 tsp lemon curd:




Ta av den nederste delen av bitene du skjærer ut og sett dem tilbake igjen som en "propp":


Cut the bottoms off the cut-out pieces, then place them back on top:



Toppingen:
Ha sukker og vann i en kasserolle, kok opp og la dette koke ca 10 minutter, eller til en dråpe av sirupen kan formes til en myk kule når den blir dryppet i et glass med kaldt vann (har du er sukkertermometer skal dette vise ca 112-113 grader). I mellomtiden har du eggehvitene i en bolle og visper dem til de er nokså skummete, men ikke helt stive. Mens vispene går rundt heller du i sukkersirupen, og nå fortsetter du å vispe til du har en tykk, hvit og blank marengs. (Volumet skal bli 3-4 ganger så stort som det var før du hadde i sukkersirupen.)


The frosting:
Put the sugar and water in a pan, bring to the boil and simmer for about 10 minutes, or until the a drop of the syrup will form a soft ball in a glass of cold water (if you have a sugar thermometer this should show 112-113 degrees Celcius). Meanwhile, whisk the egg whites until formy, but not stiff. While still beating, add the sugar syrup to the egg whites and continue beating until the egg whites are thick, white and shiny. (The meringue should have tripled or quadrupled in size.)



Fordel marengs-toppingen på muffinsene; for en "gammeldags look" bruk baksiden av en skje som jeg gjorde her, eller gjør dem mer elegante ved å bruke en sprøytepose.


Divide the meringue frosting between the cupcakes; to get an "old-fashioned look" just use the back of a spoon like I did here, or use a piping bag for a more classy result.



Nå kan du enten bruke en blåselampe (blowtorch) for å få toppingen til å se "stekt" ut (og for å danne en slags hinne over overflaten), eller sett de ferdige cupcakes'ene på et stekebrett og sett dem under grillelementet i stekeovnen noen sekunder.


Now, using a chef's blowtorch, lightly brown the meringue to give a baked appearance (and to create a thin "film" or membrane), or simply put the frosted cupcakes on a baking tray and place under the grill for a few seconds.


Looovely!






8 kommentarer:

  1. Ohh Maria, they sound fabulous! You know I love that you've got such a delicate and pretty little treat but that you used a blowtorch to create them! What a brilliant moment of yin and yang!:)

    SvarSlett
  2. Thanks Coby! I guess I should have a decent serving of carrots and broccoli before eating these, then we're talking yin and yang! ;-)

    SvarSlett
  3. Maria, you're right! No further comments needed, lol.
    They look delicious!

    SvarSlett
  4. Tusen takk for denne oppskriften! Moren min og jeg spiste noe lignende på ferie en gang og hun har lengtet etter dem. Så i går lagde jeg dem og hun ble kjempeglad! Du skulle sett ansiktet hennes. :) Tusen takk for hjelpen med å gjenopprette et flott minne.

    SvarSlett
  5. Anna and Girls who.. - thank you!

    Lindsey - takk for at du tok deg tid til å skrive dette, det var utrolig hyggelig å høre!

    SvarSlett
  6. hei, jeg elsker bloggen din, du kommer så utroolig gode oppskrifter og muffinsene ser utroolig gode ut, de skal jeg nok prøve ut.

    hilsen en 15 år gammel jente :D
    (en fast leser)

    SvarSlett
  7. Tusen takk for det, Amna! Det var kjempekoselig å høre :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...