mandag 24. februar 2014

Rustikk spinatsuppe med chorizo og krutonger


Jeg elsker supper, spesielt på denne tiden av året. Dessverre er ikke alle familiemedlemmene like happy for suppe til middag, men jeg mener å ha hørt at det er den som lager middag som bestemmer menyen... Uansett, spinat får en rundere og mildere smak etter denne behandlingen og passer så godt sammen med den krydrede chorizoen. Vil du ha en enda mer mettende suppe så smuldre over litt feta også.



Du trenger:
(ca 4 porsjoner)
2 ss olivenolje
1 løk, hakket
1-2 hvitløksfedd, finhakket
1 purre, i skiver
1 stor potet, skrellet og skåret i terninger
1 liter kylling- eller grønnsakskraft
500 g spinat, grovhakket

100 g chorizo, skåret i småbiter
2 skiver brød (gjerne daggammelt surdeigsbrød)
evt. litt kremfløte

Varm olivenolje i en nokså stor kasserolle. Ha i løk, hvitløk og purre og stek dette på lav/medium varme til løken har myknet, ca 8-10 minutter. Ha i potetterningene og stek i et par minutter til.
Tøm kraften oppi kjelen og kok opp, la småkoke til potetbitene er møre, ca 5-10 minutter avhengig av størrelsen på bitene. Tilsett spinaten og rør litt rundt til den er falt sammen, et par minutter.

Ha alt over i en blender og kjør maskinen til suppen er "smooth" og har fått en superfrisk grønnfarge. Dette må nok gjøres i to omganger. Alterativt kan du bruke en stavmixer.
Ha suppen over i kjelen igjen og varm opp, smak til med salt og pepper.

Stek chorizobiter i en tørr stekepanne, ha dem over i en liten bolle el.l. La den rødbrune oljen være igjen i pannen når du lager "krutongene". Riv brødet opp i mindre biter og stek bitene i oljen fra chorizostekingen til de får farge og blir sprø.

Servér den varme spinatsuppen i boller, ringle gjerne over litt kremfløte før du drysser over chorizo og de sprø brødbitene.
 






lørdag 15. februar 2014

Eggnog Latte


Når vinden uler og våt snø fyker sidelengs forbi vinduet er det deilig å være inne.. spesielt om man har et glass eller en kopp med varmende eggelikør i hånda. Denne har fått en kaffe latte makeover og varmer både kropp og sjel.


Du trenger:
(4 porsjoner)
5 dl melk, helst helmelk
1 vaniljestang (skåret i to på langs) eller 1 ss vaniljeekstrakt
2 egg, så ferske som mulig
3 ss sukker
malt kanel etter smak, jeg bruker ca 1/2 ts
2 dl varm kaffe
3-4 ss mørk rom (kan utelates)

Ha melk og vaniljestang i en kasserolle, varm opp til melken nesten når kokepunktet.
Ha egg, sukker og kanel i en bolle, pisk til du har en luftig eggedosis.
Rør melken inn i eggedosisen og ha alt over i kasserollen igjen. Varm opp til blandingen blir litt tykkere, 2-3 minutter, mens du rører hele tiden.
Ta kasserollen av varmen og rør inn varm kaffe, og rom om du bruker det. Dersom du bruker vaniljeekstrakt istedet for vaniljestang røres også den inn nå.
Fordel i 4 glass eller kopper og servér med én gang. Hvis du vil kan du ha over bittelitt nyrevet muskatnøtt på toppen.





mandag 10. februar 2014

Skikkelig grove rundstykker (eller brød) med hel rug, frø og havregryn


Nordmenn er bortimot verdensmestere i brødspising, da er det desto viktigere at vi varierer kornsortene og at mesteparten av brødet vi spiser er grovt og fiberrikt. Jeg elsker all slags brød... baguetter, ciabatta, loff, dansk rugbrød, rustikke surdeigsbrød, you name it. En lavkarbodiett ville gjort meg så ulykkelig at vinninga hadde gått opp i spinninga! Men jeg er ikke tenåring lenger og kan (dessverre) ikke spise tre skiver til lunch hver dag, men brød må jeg ha. 
Dette er et skikkelig grovt matbrød som et mettende og fiberrikt. Frø og hele korn gjør at hver bit gir litt mer å tygge på, bokstavelig talt, og en skive av dette holder sulten unna litt lengre enn det kneipbrødet klarer.


Du trenger:
350 g helkorn rug
7 dl vann

1 pakke tørrgjær
4 dl fingervarmt vann
1 ss honning
100 g knuste linfrø
200 g solsikkekjerner
100 g gresskarkjerner
100 g havregryn
1 ts salt
400 g sammalt, grovt hvetemel
300 g siktet hvetemel
evt. 100-150 g tørkede aprikoser i små biter (valgfritt)

Ha helkorn rug i en kasserolle og hell over vannet. Rør rundt, kok opp og la det småputre på lav varme i ca 40 minutter. Avkjøl.

Rør tørrgjær ut i det lunkne vannet sammen med honning og la det stå noen minutter.
Ha de kokte, avkjølte rugkornene over i en stor bolle, evt. en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn, salt og grovt hvetemel og bland dette sammen.
Hell i gjærvannet og la eltekroken jobbe i et par minutter før du har i det siste melet. Elt godt i ca 10 minutter. Dersom du bruker tørkede aprikoser tilsettes de helt most slutten av eltetiden.
Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heves i ca 1 time.
Når hevetiden er slutt lager du enten 3-4 brød av den, eller ca 30-35 rundstykker.
Brød stekes nederst i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter, rundstykker stekes også på 200 grader, men midt i ovnen i ca 20-25 minutter.
Avkjøles på rist. 
Kan fryses.
Nytes med f.eks ost og syltetøy, eller med litt smør på som tilbehør til suppe eller salat.






lørdag 1. februar 2014

Monkey Bread


Monkey bread er ikke særlig kjent her til lands, men det er laget av søt gjærdeig som minner litt om brioche. Deigen blir trillet til små kuler som dyppes i smeltet smør og deretter rulles i en blanding av kanel og brunt sukker. Barna syntes det smakte kanelboller, og det kan jeg være enig med dem i, bare at dette er mye morsommere å lage! Perfekt helgekos. Skulle det bli noe til overs til neste dag blir skivene fantastiske Arme Riddere...


Du trenger:
ca. 450 g hvetemel (++)
1/2 ts salt
1 pose tørrgjær
50 g smør
2 dl melk
1 egg

100 g smør
100 g lyst muscovado sukker (eller annet lyst brunt sukker)
1 ss malt kanel

Ha hvetemel, salt og tørgjør i en bolle, gjerne tilhørende en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland lett sammen.
Ha melk og smør i en bolle og varm i microovnen til smøret er smeltet og melken er lunken. (Du kan evt. gjøre det i en liten kasserolle på lav varme istedet.)
Hell melk/smør-blandingen over melet sammen med egget og kjør kjøkkenmaskinen med eltekrok i ca 5 minutter. (Evt. elt for hånd i ca 10 minutter.)
Dekk til bollen med plastfolie og sett deigen til heving i ca 1 time, eller til den har blitt dobbelt så stor.

Dekk innsiden (bunn og sider) av en brødform (ca. 25x10 cm) med bakepapir, evt. smør den godt.
Smelt 100 g smør i en liten bolle, og bland sammen muscovadosukker og kanel i en annen.
Lag små kuler av deigen, ca på størrelse med en stor kirsebær eller litt mindre enn en valnøtt med skall. Dypp dem i det smeltede smøret, deretter rull dem i sukker/kanel-blandingen før de legges oppi brødformen. De trenger ikke å legges spesielt organisert, men de burde dekke nokså jevnt (det gjør ingenting om det blir noen "hull" her og der).
Blir det noe av sukkerblandingen til overs kan du drysse den over toppen til slutt.
Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og sett brødet til heving igjen, ca 1 time.
Forvarm ovnen til 200 C i mellomtiden.

Brødet stekes i ca 35 minutter til det har fått en nokså mørk gyllen farge. La det stå i formen en halvtimes tid før du tar det ut til videre avkjøling.

Skjæres i skiver, eller rett og slett plukk av kulene én og én! Så godt.
Skulle det bli noe igjen til neste dag egner de seg ypperlig til å lage Arme riddere av.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...