onsdag 13. november 2013

Vaniljekjeks med "dropsvindu"


Hvis man vil gjøre noe litt mer ut av den vanlige utstikkerkjeksen så er dette veien å gå - knuste drops lager vakre "vinduer" i midten og gjør hver kjeks til et lite kunstverk. Lag gjerne et lite hull øverst før steking hvis du vil henge noen opp til pynt i vinduet, eller hvorfor ikke på juletreet! Disse er supre å lage sammen med barna en regnfull søndag :)
Jeg har ikke skrevet hvor mange kjeks oppskriften gir, rett og slett fordi dette kommer helt an på hvor stor utstikkeren din er. Det samme gjelder mengde drops, den avhenger av hvor store hull/"vinduer" du lager i hver kjeks, så 50 g kun veiledende.

Du trenger:
200 g smør, mykt/romtemperert
200 g sukker
1 egg
1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
ca 400-450 g hvetemel
en klype salt
ca 50 g harde drops, f.eks bringebærdrops

Rør smøret godt i en bolle til det blir jevnt og "kremete", evt bruk en kjøkkenmaskin til dette.
Ha i sukkeret og rør godt, deretter bland inn egg og vanilje.
Sikt inn hvetemel og salt, hold igjen litt på hvetemelet - det kan hende at du ikke trenger alt.
Arbeid melet inn i smør/egg-blandingen til alt kommer sammen i en klump. Pakk den inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minimum en halvtime, evt over natten dersom det passer deg bedre.

Gjør klar to stekebrett med bakepapir og sett ovnen på 180 C.
Kjevle ut deigen på en melet arbeidsbenk, ca så tykk som en gammel 10'er, hvis du husker dem...(litt tykkere enn dagens mynter).
Stikk ut kjeks med en pepperkakeform eller et glass, og lag et mindre "hull" inni disse. Det kan du gjøre ved å bruke en eplekjerner, rund sprøytetipp el.l., eventuelt kan du bare skjære ut med en spiss kniv.
Legg dem over på bakebrettet, kjevle og stikk ut til all deigen er brukt opp.
Ha dropsene i en morter og knus dem som vist under: (alternativt kan du legge dem i en ren plastpose og knuse dem med en kjøttbanke el.l).


Bruk en liten teskje og fyll hullene i hver kjeks med de knuste dropsene:


Stekes midt i ovnen, 10-12 minutter avhengig av størrelsen på dine kjeks. Når de såvidt begynner å få litt farge på kantene og dropsene er smeltet så er de ferdige.
La kjeksene avkjøles en stund på brettet (slik at de smeltede dropsene rekker å stivne igjen) før du løfter dem over til en rist til videre avkjøling.
Holder seg fint i en tett boks eller pose i 3-4 dager. De kan også fryses, men da kan dropsfyllet blir noe mykere. Lager du et hull i toppen før steking kan man tre i en snor eller et fint bånd og henge dem opp i vinduet, de er ekstra fine når de får sollys gjennom seg :)


Søte, eller hva!?                                                                                              
2 kommentarer:

  1. Så artig, disse skal vi jammen prøve oss på:)

    SvarSlett
  2. Håper du prøver, de er morsomme å lage og fine å se på :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...