mandag 29. juli 2013

Potetbrød med feta, oliven og rosmarin


Dette brødet røres sammen i en fei og trenger ingen tid til elting eller heving, her er det bakepulveret som gjør all den jobben. Smaker nydelig som tilbehør til sommersalaten eller til suppe, men har gode smaker nok til å spille hovedrollen også - sett fram litt smør og du har et måltid!


Du trenger:
(nok til 4-5 personer som tilbehør)

200 g hvetemel
2 ts bakepulver
200 g potet, skrelt og revet
1/2 rødløk, revet
salt og pepper
Rosmarinblader fra to stilker, hakket
100 g fetaost, i biter
ca en håndfull oliven, grovhakket
1 egg
2 ss melk
2 ts sennep

Sett ovnen på 200 C, finn fram et stekebrett og dryss over litt mel.
Sikt mel og bakepulver over i en bolle, tilsett revet potet og løk, krydre med litt salt og pepper og bland sammen. Rør inn hakket rosmarin, feta og det meste av olivenene.
Rør sammen egg, melk og sennep i en liten kopp eller skål, tøm det deretter over i bollen.
Bruk en sleiv eller hendene dine og bland dette sammen til du har en grov deig. Ha deigen over på stekeplata og form den til et rundt brød.
Ha de siste olivenene på toppen, gjerne litt ekstra rosmarin om du vil, og sett i ovnen i ca 40 minutter. (Hvis overflaten blir faretruende mørk før brødet er ferdigstekt - legg et ark bakepapir over og stek videre.) Det skal få en gylden overflate, og hvis det snus opp-ned skal det høres "hult" ut hvis du banker litt på undersiden.
Serveres mens det fortsatt er litt varmt, gjerne sammen med suppe, salat, eller f.eks. som del av et buffetbord.







tirsdag 23. juli 2013

Congratulations Will & Kate!


Jeg elsker alt britisk, og ikke helt uventet jubler jeg over den nye arvingen - en framtidig konge har sett dagens lys! Ikke bare blir han kongen over Storbritannia, i tillegg skal han bli leder av over 50 andre land som tilhører det britiske samveldet...Australia, India, Canada, Sør-Afrika... 


Det finnes mange måter å feire på, her er noen av mine favoritter som jeg trygt kan anbefale dersom noen av dere skulle få lyst til å komme i stemning..

Hvorfor ikke lage til noen godsaker til en hyggelig Afternoon tea, for eksempel scones:


... eller såkalte English muffins (som forøvrig ikke har noe med "norske" muffins å gjøre)?


Lag noen søte ingefærkjeks som smaker kjempegodt til te:


Disse Welsh Cakessmå "kaker" fra Wales kan kanskje beskrives som en blanding mellom scones, rundstykke, bolle og pannekake.. Noen skikkelige lekkerbiskener som er lette å lage; dryss med litt sukker og du har himmelske munnfuller å se fram til:


Til lunch kan du kanskje servere det erkebritiske Fish 'n Chips


Til middag kan du prøve deg på en gryterett med navnet Newcastle beef stew, mørkokt kjøtt med saus som har masse smak:


Som tilbehør passer det godt med Yorkshire puddings, også fra nord i England:


En nydelig dessert for å sette kronen på verket, skotsk Cranachan - en smakfull blanding av bringebær, havre, whisky og pisket krem:



Det britiske kjøkken har et ufortjent dårlig rykte synes jeg, det finnes mengder av gode retter fra de britiske øyer, i tillegg til fantastiske råvarer og ingredienser.

Jeg håper å få mye tid på kjøkkenet mens jeg venter på at navnet på det framtidige monarken skal avsløres... :D

Avslutter med å sitere dronning Elisabeth I (1533-1603), dronningen som aldri giftet seg, men som regjerte i 45 år. Til Parliamentet skal hun ha sagt:

I have already joined myself in marriage to a husband, namely the Kingdom of England.


Dedikert, kan man si...







søndag 14. juli 2013

Ratatouille med rugtoast


Her kommer oppskriften jeg bruker til denne franske klassikeren, men strengt tatt kan du hive oppi det du har liggende av grønnsaker - erfaringsmessig blir det godt uansett! Nydelig og lett sommermat synes jeg, som fungerer fint som en rett i seg selv, spesielt om du har et par skiver ristet rugbrød ved siden av. Men servér gjerne ratatouille som tilbehør til kjøtt eller fisk, denne grønnsaksretten trenger ikke å være varm ved servering så den kan med fordel lages på forhånd og/eller stå på bordet en stund uten av det gjør noe.


Du trenger:
(3-4 porsjoner som en rett i seg selv, 4-6 som tilbehør)
olivenolje
2 løk, skåret i tynne halvmåner
2 hvitløksfedd, finhakket
1 stilk stangselleri, hakket
2 paprika (gjerne forskjellige farger)
1 stor eller 2 mindre aubergine, skåret i to på langs og deretter i skiver
1 stor grønn squash
2 bokser (2x400g) hakkede tomater
1-2 ts tørket oregano
1/2 ts tørkede chilliflak 
1 ts sukker
salt og pepper
basilikumblader, til servering
ristede skiver rugbrød, til servering (+ smør, om du vil)

Varm litt olje i en ganske stor kasserolle, middels varme, og stek løken til den blir myk. Tilsett hvitløk, selleri og paprika, stek i et par minutter til. 
Ha i aubergine, squash, tomater, oregano, chilli, sukker, salt og pepper og en skvett vann, ca 1 dl. 
Kok opp og skru så ned varmen slik at det putrer forsiktig i gryta, la det stå slik ca en halvime. Rør om med jevne mellomrom, kanskje trenger du å ha i litt ekstra vann, men konsistensen/tykkelsen er smak og behag. 
Serveres som den er, med basilkumblader på toppen, eller som tilbehør til kjøtt, f.eks kylling eller laks, men er supergodt til rødt kjøtt og grillmat også.

Bon apétit!





tirsdag 2. juli 2013

Lyst brød


Reker er en slager på sommerbordet, og når man kan servere så lettvint mat som ferdige reker så kan man jo heller legge litt mer tid i tilbehøret. I stedet for å kjøpe en loff kan jeg anbefale hjemmebakt lyst brød, og hvorfor ikke lage en fløyelsmyk aïoli i stedet for å legge majonestubene på bordet? (Jeg elsker denne aïoli-oppskriften fra Ingrids blogg Fjeldborg.)
Så er det bare å håpe på lange, varme sommerkvelder ;)


Du trenger:
2 dl vann, fingerlunkent
2 dl melk, fingerlunken
50 g smeltet smør
1/2 pose tørrgjær el. 25g fersk gjær
1 egg
1 ts bordsalt
600-800g hvetemel

Ha vann, melk og smeltet smør i en bolle som tilhører kjøkkenmaskin, rør inn/løs opp gjæren. Tilsett salt, egget og ca halvparten av hvetemelet og kjør kjøkkenmaskinen på lav hastighet til blandingen er jevn. Tilsett litt og litt mer mel til du får en fin deig, elt til deigen blir glatt og elastisk, ca 8-10 min.
Det kan være vanskelig å si på forhånd akkurat hvor mye mel du trenger, det avhenger av både temperatur, luftfuktighet, type/merke mel, osv. Det er bedre å ta litt for lite enn litt for mye, det første går an å rette opp i, men har man hatt i for mye så er det ingenting å gjøre og brødet blir fort tørt.
Dekk til bollen med plastfolie og sett den et lunt sted til deigen har hevet seg til dobbel størrelse, ca en drøy time.
Ha deigen ut på en melet kjøkkenbenk el.l. og form den til et brød. Legg det rett på et bakepapirkledd stekebrett eller i en smurt brødform. Strø over litt mel og dekk til med et rent kjøkkenhåndkle, sett et lunt sted til etterheving ca 45 min.
Stekes ved 190 grader i ca 45 minutter. Hvis brødet ser faretruende mørkt ut før steketiden er omme, dekk til med et ark bakepapir. (Når brødet er ferdig skal det høres "hult" ut hvis du kakker det lett med fingeren på undersiden.)
Avkjøles på rist.


Dette smaker ikke bare godt til reker, det er også nydelig som tilbehør til supper og salater. Hvis det ikke blir spist opp samme dag kan det puttes i brødristeren til frokost neste dag - perfekt med smør og syltetøy!


Fortsatt god sommer!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...